Teisingumo institutas: Turniškių komisijos išvados liko tik popieriuje

Teisingumo institutas laiko ydinga ir teisinėje valstybėje nepriimtina praktiką, kuomet konstatavus aukštų pareigūnų nusižengimus, jie ne tik nesulaukia nuobaudų, bet tuoj pat siūlomi į ne mažiau reikšmingus valstybės postus. Nepaisant to, kad Seimo laikinoji komisija nustatė gausybę teisės aktų pažeidimų dėl statybų Turniškėse, komisijos išvadų iki šiol neįvertino ir adekvačiai nereagavo tinkamai informuodamos apie tai visuomenę nei teisėsaugos, nei kitos kompetentingos institucijos.

2006 metų spalio 19 dieną Lietuvos Respublikos Seime buvo patvirtintos Seimo laikinosios komisijos statybų Vilniuje, Turniškėse, aplinkybėms ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos akcinės komunalinių paslaugų bendrovės veiklai ištirti (toliau – Seimo laikinoji komisija) išvados.

Vadovaudamasis Seimo laikinosios komisijos išvadomis, 2006 metų spalio 23 dieną Vyriausybės kancleris Valdemaras Sarapinas Lietuvos radijui pareiškė siūlysiąs Vyriausybei ir Ministrui Pirmininkui Gediminui Kirkilui, kad būtų parengti atitinkami pavedimai Turto fondui ir Užsienio reikalų ministerijai. Jo teigimu, šios institucijos turėtų įvertinti Turniškes valdančios bendrovės ,,Tukompa” direktoriaus Valdo Račkio ir ten esantį viešbutį–svečių namus įsigijusio Užsienio reikalų ministerijos aukšto pareigūno Edmino Bagdono bei kitų su šiuo skandalu susijusių pareigūnų veiksmus. ,,Reikia įgyvendinti Seimo patvirtintas laikinosios komisijos išvadas. Siūlysiu Vyriausybei ir Ministrui Pirmininkui pavesti Turto fondui išnagrinėti ir imtis atitinkamų priemonių, jei reikia – kreiptis į teismą dėl padarytos žalos atlyginimo”, – sakė V. Sarapinas.

Nepaisant to, kad Edminas Bagdonas, Seimo laikinosios komisijos nuomone, nesilaikė etikos reikalavimų ir dėl to neapsaugojo savo, kaip valstybės tarnautojo, reputacijos ir institucijos, kurioje jis dirbo, autoriteto, E. Bagdonas vieną aukštą postą valstybės tarnyboje keičia į kitą: 2006 metų lapkričio 30 dieną Lietuvos Respublikos Seimo Užsienio reikalų komitetas pritarė Užsienio reikalų ministerijos ambasadoriaus ypatingiems pavedimams Edmino Bagdono skyrimui Ambasadoriumi Baltarusijoje. Tad aukštiems pareigūnams, diskreditavusiems valstybės tarnybą, negalioja draudimas būti priimtiems į valstybės tarnautojo pareigas trejus metus nuo atleidimo iš pareigų dienos. Teisingumo instituto nuomone tokia situacija ir ją sąlygojantis teisinis reguliavimas ,,įteisina” dvigubų standartų taikymą ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos, draudžiančios diskriminaciją, nesilaikymą.

Teisingumo institutas, įvertinęs aukščiau išdėstytas aplinkybes kreipėsi į Lietuvos Respublikos generalinę prokuratūrą su prašymu patikrinti, ar Seimo laikinosios komisijos išvadose nustatytais neteisėtais veiksmais (neveikimu) nebuvo pažeistas viešasis interesas ar padarytos nusikalstamos veikos, o jeigu buvo – imtis atitinkamų teisinių priemonių: dėl veiksmų (neveikimo), turinčių nusikalstamų veikų požymius, pradėti ikiteisminius tyrimus bei, teisės aktų nustatyta tvarka, imtis priemonių viešajam interesui apginti.

Pasak Teisingumo instituto direktoriaus V. Kurpuveso, prasižengusių valstybės tarnautojų skyrimas į aukštus postus laikytinas ydingu ir kenkiančiu nepriekaištingai dirbančių kolegų motyvacijai. Į panašų skandalą įsivėlęs Valstybės saugumo departamento direktoriaus pavaduotojas Dainius Dabašinskas, Turniškėse įsigijęs būstą, 2006 metų kovo 20 dieną buvo nubaustas griežtu papeikimu. Tačiau dvigubų standartų taikymo dar galima išvengti, nes galutinius sprendimus dėl Lietuvos Respublikos Ambasadoriaus Baltarusijoje skyrimo priims Respublikos Prezidentas bei Ministras Pirmininkas.

,,Aukštai vertindamas Respublikos Prezidento bei Ministro Pirmininko užsienio politikos patirtį ir asmenines moralines vertybes, Teisingumo institutas oficialiai kreipėsi į JE Respublikos Prezidentą Valdą Adamkų bei Ministrą Pirmininką Gediminą Kirkilą, kad būtų užkirstas galimas mūsų valstybės užsienio politikos diskreditavimas ir dvigubų etinių standartų laikymasis, ir paprašė, kad Užsienio reikalų ministerijos ambasadorius ypatingiesiems pavedimams Edminas Bagdonas, pažeminęs valstybės tarnautojo vardą, nebūtų paskirtas Lietuvos Respublikos atstovu Baltarusijos Respublikoje”, – teigė Teisingumo instituto direktorius V. Kurpuvesas.

Teisingumo institutas yra nevyriausybinė organizacija, novatoriškais metodais sieksianti teisingumo visose gyvenimo srityse, ugdysianti asmenų gebėjimą ginti savo teises bei kovoti su neteisingumo apraiškomis, kurti socialinio dialogo tarp valdžios institucijų bei nevyriausybinių organizacijų ir asmenų tradicijas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Teisingumo institutas: Turniškių komisijos išvados liko tik popieriuje"

  1. Eimantas

    Taigi įprasta – įmesti lydeką vandenin kur dar daugiau karosų.Reikia atsiminti kieno tai buvo UAB,as – asmens ,nuo kurio „vanduo nubėga ,kaip nuo žąsies”.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.