Klaipėdos jūrininkai atsidūrė Prancūzijos kalėjimuose

Šeši Lietuvos jūrininkai klaipėdiečiai, dirbę laive „Sudwind I”, plaukiojančiame su Vokietijos vėliava, lapkričio pabaigoje sulaikyti ir įkalinti Prancūzijos kalėjimuose, nes įtariami narkotikų kontrabanda stambiu mastu.

Traleris „Sudwind I”, kuriame buvo paslėptos 4 tonos hašišo, buvo sulaikytas Prancūzijos Pajūrio Bulonės uoste, netoli Lamanšo sąsiaurio. Tai patvirtino Prancūzijos muitinės pareigūnai. Laivo ir įgulos sulaikymo operacijoje dalyvavo Prancūzijos pakrančių apsaugos laivas „Vent d’Aval”.

Ambasadai nepranešta

Kol kas informacija apie sulaikytuosius Prancūzijoje gana šykšti. Lietuvos ambasados Prancūzijoje konsulas Marijus Dunda, trečiasis sekretorius, vykdantis konsulines funkcijas, vakar rytą teigė, kad ambasada oficialaus pranešimo iš oficialių institucijų dar nėra gavusi.

„Bylą tiriantis pareigūnas aiškino, jog sulaikytieji neprašė informuoti ambasados. Mes patys užklausėme raštu, kas buvo padaryta, ir dabar laukiame atsakymo. Apie tai sužinojome iš Prancūzijos regioninės spaudos. Tiek bylą tiriantis prokuroras, tiek tardytojas atsisakė detaliau komentuoti įvykį, pažadėjo atsiųsti atsakymą raštu”, – sakė M. Dunda.

Vis dėlto konsulas „Vakarų ekspresui” patvirtino, kad laivas buvo sulaikytas lapkričio 29 d., visi 6 jo įgulos nariai yra klaipėdiečiai, kad laive slėptos 4 tonos narkotikų. Tai jis sužinojo kalbėdamasis su pareigūnu, tiriančiu bylą.

Pasak M. Dundos, laivas „Sudwind” yra visai nedidelis. Beje, jo kapitonas – 59 metų klaipėdietis – ir turėjo teisę valdyti tik nedidelius laivelius bei jachtas. Kiti 5 įgulos nariai esą laisvai samdomi jūrininkai.

Sulaikyti metams

Konsulo teigimu, dėl narkotikų kontrabandos bylą dabar tiria Lilio regiono teismas.

M. Dundos teigimu, beveik visi klaipėdiečiai yra įkalinti penkiuose skirtinguose Valensje, Duese, Kudau, Lilio ir Longeneso kalėjimuose. Yra patvirtintas jų sulaikymas vieneriems metams, kol byla bus nagrinėjama. Prokuroras konsului paaiškino, kad jeigu pavyks bylą išnagrinėti greičiau ar bus pateiktas pagrįstas prašymas dėl jų paleidimo, sulaikytieji gali būti paleisti ir anksčiau. Tačiau neatmetama galimybė, jog išleisti jų nebus galima, jeigu kaltė būsianti įrodyta.

Pasak konsulo, viešai skelbti sulaikytųjų pavardes ambasada esą negalėsianti, siekdama užtikrinti asmens duomenų konfidencialumą. Tačiau įkalintųjų artimieji netrukus būsią informuoti per Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM) policijos tarnybas.

Ne pirmas kartas

Laive „Sudwind I” buvusios 4 tonos hašišo pastaraisiais metais didžiausias narkotikų kiekis, dėl kurio buvo sulaikyti Lietuvos jūrininkai, neskaitant 1999 metais Danijoje sulaikyto Lietuvos laivo „Kvėdarna”, kuris gabeno 12 tonų narkotikų.

Priminsime, jog 2003 m. birželį Karibų jūroje buvo sulaikytas motorlaivis „Yalta”, gabenęs beveik 3 tonas kokaino. Tąkart JAV Floridos kalėjimuose buvo įkalinti 11 Lietuvos jūrininkų, kurie daugiau kaip metus praleidę nelaisvėje galų gale buvo išteisinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.