Mūšis dėl Šengeno plėtros laimėtas

Briuselyje posėdžiaujanti Europos Sąjungos teisingumo ir vidaus reikalų ministrų taryba pritarė Portugalijos pasiūlytam Šengeno plėtros variantui „SISone4all”. Tai reiškia, kad narystei Šengeno erdvėje pasirengusios naujosios ES šalys 2007-ųjų pabaigoje galės jungtis prie dabar veikiančios Šengeno informacinės sistemos SIS I, nelaukdamos, kol bus sukurta naujosios kartos centrinė Šengeno informacinė sistema SIS II.

Nespėjus laiku įdiegti naujosios kartos Šengeno informacinės sistemos SIS II, Europos Komisija Šengeno plėtrą buvo atidėjusi iki 2008 metų birželio, taip nutolindama dešimties naujųjų ES šalių, tarp jų ir Lietuvos piliečiams, galimybę laisvai keliauti be dokumentų patikros.

Tačiau portugalų pasiūlyto varianto įgyvendinimas leis panaikinti vidinių sausumos ir jūrų sienų kontrolė 2007 metų pabaigoje, oro sienų kontrolė – 2008-ųjų kovą.

Europos Komisijos vicepirmininkas Franko Fratinis pabrėžė, kad tokiam ES ministrų tarybos sprendimui ypač didelės įtakos turėjo Lietuvos vidaus reikalų ministro Raimondo Šukio iniciatyva spalio 25d. Brdo ir lapkričio 30 d. Vilniuje įvykusiuose susitikimuose išreikšta vieninga 10 naujųjų ES šalių pozicija dėl Šengeno plėtros.

„Tik vieninga naujųjų ES šalių laikysena dėl kuo ankstesnės Šengeno plėtros lėmė ES ministrų tarybos sprendimą, leisiantį Lietuvai ir kitoms narystės Šengeno erdvėje siekiančioms šalims jau kitąmet užtikrinti savo piliečiams laisvą asmenų judėjimą. Portugalijos pasiūlytas variantas – vienintelis būdas, leidžiantis ES išeiti iš politinės aklavietės, kurioje buvome atsidūrę dėl Šengeno plėtros. Džiaugiuosi, kad ES ministrų tarybai užteko politinės valios priimti mums visiems svarbų sprendimą”, – sveikindamas ES ministrų tarybos sprendimą leisti įgyvendinti portugališkąjį Šengeno plėtros variantą sakė ministras Raimondas Šukys.

Europos Komisijos vicepirmininkas Franko Fratinis pareiškė, kad Europos Komisija remia naujųjų šalių siekį kuo greičiau įsilieti į Šengeno erdvę.

Visos šalys sutarė, kad portugališkasis Šengeno plėtros variantas yra tarpinis sprendimas, kol bus sukurta naujoji Šengeno informacinė sistema SIS II ir kad būtina dėti visas pastangas, kad naujosios kartos informacinė sistema būtų sukurta ir įdiegta kaip galima greičiau.

Leidusi įgyvendinti portugalų pasiūlytą Šengeno plėtros variantą, ES ministrų taryba pabrėžė, kad visos narystės Šengeno erdvėje siekiančios šalys privalės atitikti visus duomenų ir išorinių sienų saugumo reikalavimus. Lietuvos pasirengimas narystei Šengeno erdvėje įvertintas teigiamai. Pakartotinį vertinimą teks atlikti tik dėl Vilniaus oro uosto ir Panemunės pasienio kontrolės punkto.

ES ministrų taryba pabrėžė, kad naujosioms šalims įsiliejus į Šengeno erdvę teisėsaugos institucijoms atsivers naujos galimybės kovojant su terorizmu, pinigų plovimu ir organizuotu nusikalstamumu. Prisijungimas prie Šengeno informacinės sistemos garantuoja priėjimą prie visų Šengeno erdvei priklausančių šalių duomenų bazių. Ši sistema leidžia Šengeno erdvės narėms operatyviai keistis informacija apie nepageidaujamus ar paieškomus asmenis, vogtus automobilius nelegalius migrantus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.