Marijampolėje – kraštietės dovanoti darbai

Marijampolės Birutės Stankūnienės menų galerijoje atidaryta jubiliejinė pasaulyje garsios kraštietės Juzės Katiliūtės darbų paroda

Ekspoziciją sudaro 21 tapybos bei grafikos darbas, kuriuos menininkė padovanojo gimtajam miestui.

Nuo pat Antrojo pasaulinio karo pabaigos Šveicarijoje gyvenanti menininkė šiomis dienomis švenčia 90-metį. Deja, kaip sakė šios – jubiliejinės – parodos sudarytoja Marijampolės kultūros centro darbuotoja Onutė Surdokienė, pati darbų autorė jau nebepajėgė atvykti į Lietuvą. „Žinom, kad menininkė – jau ligos patale ir bendrauja tik su artimiausiais žmonėmis, tačiau mes visvien rasim būdų jai pranešti apie šią parodą”, – sakė Surdokienė.

Katiliūtė prieš 90 metų gimė netoli Marijampolės esančiame Igliaukos kaime. Augo penkių vaikų šeimoje. Tapyti pradėjo dar vaikystėje, o 1941 metais baigė Kauno meno mokyklą. Karo metais baigė Vilniaus dailės akademiją, bet ilgiau užsiimti kūryba negalėjo – artėjant karo frontui ji kartu su vyru skulptoriumi Gabrielium Staniuliu pasitraukė į Vakarus. Apsistojo Šveicarijoje. Bėgdami iš Lietuvos buvo pasiėmę pažymas apie Lietuvoje baigtus dailės mokslus, todėl abu menininkai pabėgėliai rado prieglobstį Ženevos dailės mokykloje. Gyveno ir kūrė nedideliuose dviejuose išsinuomotuose kambarėliuose, pasišviesdami žibaline lempa. Vėliau gyvenimui užsidirbdavo dekoruodama tradicinius šveicarų laikrodžius – ant jų piešdama gėlytes. Atsiduoti kūrybai galėjo tik laisvu nuo darbo metu bei per atostogas. Tada važiuodavo į gamtą ir piešdavo peizažus, portretus – tai, ką matydavo. Tik vėliau visą kūrybą perkėlė į kūrybines dirbtuves.

Nors Šveicarijos pilietybės Katiliūtė sulaukė tik joje išgyvenusi daugiau kaip 20 metų, bet tai nenutraukė jos kūrybinio proceso. „Nežinau, kas būčiau be tapybos. Tapyba man padėjo gyventi. Tiksliau – pats tapymas. Dirbant visi rūpesčiai dingsta. Kai baigi darbą – lyg iš atostogų sugrįžus, daug šviesiau aplink”, – yra sakiusi menininkė.

Su savo tapyba apvažiavusi ne vieną Europos šalį, surengusi parodų JAV, 2003 metais visus darbus Katiliūtė dovanojo Lietuvai. Iš jos dirbtuvių Ženevoje į gimtąją šalį buvo pargabenta 41 tapybos bei 16 grafikos kūrinių. Didelė jų dalis praėjusiais metais buvo perduota ką tik įkurtai Marijampolės menų galerijai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Marijampolėje – kraštietės dovanoti darbai"

  1. Marius Varnas

    😀 😉 🙄 8) 😕 😡 😛 🙁 😥 😮 😐 💡 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.