Ignalinos AE veiklą gali pratęsti

Europos Tarybai (ET) teikiama rezoliucija, kurioje įtrauktas punktas dėl Bulgarijos elektrinės darbo pratęsimo, teikia vilčių ir Lietuvai, kad Ignalinos atominė elektrinė (IAE) nebus uždaryta 2009 metais, teigia Europos Parlamento (EP) narė Danutė Budreikaitė.

Europos Parlamentas 4 balsų persvara nusprendė lanksčiai peržiūrėti Bulgarijos stojimo į ES sutartį, kurioje numatoma trečiąjį ir ketvirtąjį atominės elektrinės blokus uždaryti iki 2006 metų.

„Bulgarija prašė EP atidėti atominės jėgainės uždarymą aštuoniems mėnesiams, motyvuodama tuo, kad atominė elektrinė dirba saugiai ir kol kas ekonomiškai neracionalu ją uždaryti. ET ataskaitą paskelbs gruodžio 18 dieną – tuomet jau žinosime, ar ir Lietuvos stojimo sutarties peržiūrėjimui užsidegs žalia šviesa”, – sakė D.Budreikaitė.

Anot jos, visoms ES narėms turi būti suteikiamos vienodos sąlygos, todėl faktas, kad EP nusprendė lanksčiai peržiūrėti Bulgarijos sutartį, Lietuvai yra labai teigiamas.

Tačiau Ūkio ministerijos sekretorius Artūras Dainius prognozuoja, kad dėl sprendimo pratęsti Bulgarijos atominės elektrinės darbą gali užvirti itin aršios diskusijos.

„Žinant ES egzistuojantį antibranduolinį bloką, daug naudos Lietuvai tikėtis neverta. Ekonominės IAE uždarymo pasekmės Bendrijos vadovams buvo aiškios, bet į jas iki šiol buvo žiūrima pro pirštus. Ar situacija pasikeis, pritarus Bulgarijos prašymui, spėti dar sunku”, – įsitikinęs A.Dainius.

„Lietuvos parlamentarai vieningos nuomonės dėl šio sprendimo neturėjo. Aš asmeniškai balsuodama susilaikiau. Dar keli Lietuvos parlamentarai balsavo teigiamai, kiti – taip pat susilaikė. Klausiau ET atstovo, ar Lietuvai gali būti leista taip pat pratęsti IAE darbą dėl energetinių resursų trūkumo. Man buvo atsakyta, kad tokia galimybė yra”, – teigė europarlamentarė D.Budreikaitė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.