Vaiko gimimas – su kliūčių ruožais

Gimstamumas Lietuvoje mažėja, ligoninių nėštumo patologijos skyriai pilnėja. Vaikelio atėjimas į šį pasaulį tampa vis sudėtingesnis. Dėl prastėjančios mamų sveikatos, dėl „protingų dėdžių” valdžioje keistų sprendimų. Medikai pastebi, kad keičiasi ir pačių gimdyvių požiūris bei norai.

Pasak Klaipėdos ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento Nėštumo patologijos skyriaus vedėjo Vytauto Raubos, besilaukiančių moterų skyriuje daugėja ne tik dėl prastos jų sveikatos.

Pilnėjančias palatas įtakoja ir socialinės priežastys, persipinančios su medicininėmis. Būsimų mamų sunkias darbo sąlygas, darbdavių nesupratingumą dar apsunkina nauji įstatymai.

Nėščiosioms gultis į skyrių kartais tenka ir dėl jų pačių saugumo, nes kai kurie įstatymai, užuot gynę būsimą mamą, situaciją tik apsunkina.

Vos prieš kelis mėnesius moteris nėštumo ir gimdymo atostogų buvo išleidžiama nuo 28 nėštumo savaitės, dabar šis laikotarpis prailgintas iki 30.

„Nežinau, kas iš to išloš, – stebėjosi gydytojas. – Kai Lietuvoje gimstamumas ir taip mažas, sugalvojama sutrumpinti nėštumo ir gimdymo atsotogų laiką, nors tai liečia vos kelis tūkstančius moterų.”

Anot mediko, norint apsaugoti moterį, pavyzdžiui, nuo ilgo stovėjimo prie konvjerio, tenka ją guldyti į skyrių.

Sveikų mamų mažėja

Nėščiųjų sveikata, anot V. Raubos, prastėja tiesiog geometrine progresija. Ligos, seniau buvusios būdingos vyresnėms moterims, dabar diagnozuojamos vos į trečią dešimtį įkopusioms jaunoms mamoms.

Gimdyvės sveikata gerokai suprastėjusi – anksčiau inkstų uždegimai buvo diagnozuojami vos 1-2 proc., dabar jau – 10-15 proc. moterų.

„Deja, taip yra, nėščiosios gera sveikata pasigirti negali. 21 metų moteriai jau būna išoperuota tulžies pūslė. Kai mokiausi mokykloje, net nežinojau, kas yra ta tulžies pūslė. Prastėjančią sveikatą įtakoja gyvenimo būdas, stresas, mityba, aplinkos faktoriai”, – sakė medikas.

Daugėja moterų, besiskundžiančių nugaros skausmai. 20-24 metų moterims nustatomos išvaržos, osteochondrozė. Jas kamuoja širdies, plaučių, inkstų ligos bei aukštas kraujospūdis, taip pat mažakraujystė.

„O kur dar lytiškai plintančios ligos, kuriomis ji sirgo iki nėštumo, nuo ankstyvos jaunystės, sulaukusi 14-15 metų?” – antrino Klaipėdos ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento vadovas dr. Algimantas Fabijonavičius.

Pasak medikų, ankstyvas lytinis gyvenimas ir partnerių kaita sąlygoja gimdos kaklelio patologijas, apie kurias anksčiau retas girdėdavo.

Anot A. Fabijonavičiaus, infekcijos tik apgydomos, tačiau organizme lieka. Nėštumas visas persirgtas ligas ir patologijas iškelia į paviršių, nes jis veikia kaip imunostresantas, slopinantis imuninę sistemą.

Klaipėdos Akušerių-ginekologų draugijos posėdyje praėjusią savaitę buvo pritarta nuomonei, kad reikėtų atlikti tyrimus, padedančius išsiaiškinti užslėptas infekcijas bei ligas, tačiau tam nėra galimybių – tokie tyrimai brangiai kainuoja.

Anot V. Raubos, JAV medicinai iš biudžeto skiriama 25 proc. lėšų, Lietuvoje – 4 proc., o reikalaujama tokių pat rezultatų kaip JAV.

Prašo operacijos

Noriu gimdyti kaip žvaigždė. Be skausmo, riksmų ir minčių, kada tai pagaliau baigsis. Tokį argumentą dažnai pateikia moterys, pageidaujančios cezario pjūvio operacijos.

„Moterys mus spaudžia į kampą, prašydamos atlikti cezario operacijas, nors pagal medicinines indikacijas joms to nereikėtų”, – juokėsi V. Rauba, paklaustas, ar šiuolaikinės gimdyvės skiriasi nuo ankstesniųjų.

Lietuvoje, kaip ir kai kuriose kitose šalyse, moterys yra pasidalijusios į kelias stovyklas: apie 30 proc. moterų pasisako už natūralų gimdymą, dar 30 proc. mano, kad dabar ne XIX amžius ir skausmo kentėti nereikia.

Pasitaiko, kad moteriai būtina daryti cezario pjūvį, o ji atsisako. Dėl gimdyvių prašymo operuoti ar neoperuoti gydytojas sprendimo niekada nepriima vienas, toks sprendimas priimamas tik per konsiliumą.

A. Fabijonavičius mano, kad su skausmu pagimdytas vaikas labiau mylimas. Gamtos taip sutvarkyta, kad vaikas turi gimti natūraliai.

Departamento vadovas paminėjo ir kitą priežastį – pagal pasaulinės akušerių ginekologų asociacijos nuostatas cezario pjūvis ne pagal medicinines indikacijas nėra pateisinamas.

Cezario operacijos pageidauja moterys, kurios nori išvengti natūralaus gimdymo nepalankios įtakos sveikatai: siekiama apsaugoti dubens dugno raumenis ir sumažinti šlapimo, išmatų nelaikymo bei dubens organų nusileidimo tikimybę.

Kai kurios moterys tikisi, jog tokiu būdu išvengs gimdymo skausmo. Moterys manančios, kad jei nėra gimdymo, tai nėra ir skausmo, anot V. Raubos, klysta, nes būna pooperaciniai skausmai.

Gimdyvės mano, kad planinė operacija gali apsaugoti nuo negyvo vaisiaus gimimo, naujagimio cerebrinio paralyžiaus. Perinatalinis mirtingumas daugelyje pasaulio šalių mažėja, bet tai siejama su pagerėjusia naujagimių intensyviąja terapija, o ne su didėjančiu cezario pjūvio operacijų skaičiumi.

Moterų mirtingumas planinės cezario pjūvio operacijos atvejais yra tris kartus didesnis nei natūralaus gimdymo, primena medikai. Dar 1993 metais JAV buvo paskelbta, kad kasmet dėl cezario pjūvio operacijų, kurios atliekamos nesant medicininių indikacijų, miršta apie 140 moterų.

Šlapimo pūslės, šlapimtakių, žarnų pažeidimas, kraujo netekimas, infekcija – tai vos keletas neigiamų padarinių, galimų po operacijos.

„Kai reikia, cezario operacija atliekama visada. Jei moteris bijo skausmo ir dėl to pageidauja operacijos, jei pasiūlomos kitos išeitys”, – tikino pašnekovai.

Geriau penki daktarai…

nei neatsakytas klausimas ar neaiški situacija – tokios pozicijos laikosi gimdyvę prižiūrintys medikai.

„Moteriai visada paaiškinama, kas jai daroma. Antras dalykas – ji visada turi klausti, o trečias – moteris turi išsakyti savo nuomonę. Geriau pasikviesime penkis daktarus, kad geriau išaiškintų pacientei, kodėl imamės būtent tokių priemonių nei ką nors darysime be jos sutikimo”, – sakė V. Rauba.

Gydytojas prisiminė, kaip viena iš Ispanijos atvykusi moteris pasakojo, kad ten visos gimdo, taikant epidūrinį nuskausminimą, priešingu atveju, gimdyvė priskiriama prie atsilikusiųjų, atvykusių vos ne iš Afrikos.

„Spinalinės nejautros pliusas – moteriai neskauda, o minusai – gali pailgėti gimdymas, gali būti apsunkintas naujagimio išstumimas arba susilpnės gimdymo eiga ir teks papildomai skatinti. Galimas vaisiaus prislopinimas po gimdymo dėl visų gaunamų narkotinių medžiagų. Vėliau gali atsiliepti moters sveikatai: skaudėti stuburą ar galvą”, – sakė A. Fabijonavičius.

Epidūrinio nuskausminimo negalima taikyti, kai esti stuburo sužalojimai, kraujo krešėjimo sutrikimai. Tokiais atvejais taikomi kitokie nuskausminimo būdai. Anot medikų, lemiamas žodis visada būna gimdyvės.

Pasak departamento vadovo, kiekviena intervencija – cezario pjūvis, gimdymo skatinimas ar epidūrinis nuskausminimas – gali turėti nepageidautinų padarinių, ir gimdyvė turi tai žinoti.

Anot V. Raubos, dabar moterys pakankamai apsišvietusios, tik Lietuvoje egzistuoja tokia problema, kad turima informacija priimama taip, kaip norisi.

„Reiklumas gydytojams nėra blogai. Blogiau, kai pritrūksta supratimo, kad gydytojas ne visagalis”, – sakė jis. Tačiau, pasak jo, su apsišvietusia bei žinančia ko nori gimdyve daug lengviau bendrauti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.