Ėmėsi gelbėti Dramos teatrą

Avarine Klaipėdos dramos teatro būkle susirūpinęs kultūros ministras Jonas Jučas panoro savo akimis pamatyti griūvantį pastatą.

Po vakar vykusios šiurpios ekskursijos jis įsitikino, kad teatrą reikia arba uždaryti, arba nedelsiant rekonstruoti.

Šiemet Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesorių atliktame tyrime aiškiai pasakyta – teatras turėtų būti uždarytas, nes gali bet kada sugriūti.

Planuojama, kad iki Kalėdų su tyrimų rezultatais turėtų susipažinti ekspertų komisija, kuri ir nuspręs, kokių veiksmų derėtų imtis.

Kol kas teatras sparčiai griūva. Danės upės kaimynystė jam problemų kėlė jau nuo seno.

Kelis kartus rekonstruoto pastato rūsiuose ir dabar ūžia vandenį nuolat šalinantys siurbliai.

Dėl nestabilių pamatų teatro sienose atsivėrė plyšiai, į kuriuos telpa plaštaka.

Mažoji scena jau kurį laiką uždaryta, nors teatro vadovas Gediminas Pranckūnas pripažino, kad joje retsykiais vis dar vyksta spektakliai.

„Tačiau vaidinti, kai vėjo greitis viršija 26 metrus per sekundę, ekspertai uždraudė – esą salė gali nugriūti kartu su stogu”, – nuogąstavo direktorius.

Vakar teatro koridoriais vaikštinėjęs ministras J.Jučas neslėpė savo reakcijos – jis pripažino, kad teatro būklė išties kritinė.

Nors žiūrovams pavojus ir negresia, pagalbinėse patalpose esančiose dekoracijų saugyklose, siuvyklose, stalių dirbtuvėse, dailininkų kambariuose dirbantys žmonės rizikuoja savo saugumu.

Pavojus gresia ir į sceną lipantiems aktoriams.

Teatro veteranas aktorius Vytautas Paukštė prisipažino apie tragišką teatro būklę negalvojantis.

„Dirbame, ir tiek. Kol ant galvos neužgriuvo. Tačiau gaisrininkai ir darbo saugos specialistai jau seniai grasina užplombuoti teatro duris”, – sakė jis.

Aktorius mano, kad teatro uždarymas prilygtų tragedijai.

„Kai kurie režisieriai atsisako statyti spektaklius kitur. Palikti Klaipėdą be Dramos teatro neįmanoma”, – teigė V.Paukštė.

Tokios pat pozicijos laikosi ir G.Pranckūnas.

„Net nenoriu galvoti apie teatro uždarymą. Kol vyktų rekonstrukcija, o ji gali užsitęsti ne vienerius metus, turėtume glaustis kitur”, – sakė jis.

Siūloma teatrą rekonstrukcijai uždaryti, kai baigsis sezonas ar net anksčiau – balandį ar gegužę. Pradėti darbų žiemą negalima, o ir pinigų remontui kol kas nėra.

Kultūros ministras J.Jučas tvirtino, kad teatro uždarymas nepriimtinas nei teatro vadovybei, nei jam, tačiau neatmetė galimybės, kad teatrą vis dėlto gali tekti laikinai uždaryti.

Jis aiškino, kad 400 tūkst. litų, kurių reikia jau dabar, galima rasti.

Nors biudžetas ką tik buvo patvirtintas, J.Jučas žadėjo nedelsdamas paraginti finansų ministrą skirti lėšų teatro remontui.

Savo pažadą jis ištesėjo tą pačią dieną – vakar vakare G.Pranckūnas susilaukė skambučio iš Kultūros ministerijos. Jam buvo pranešta, kad pinigų remontui teatras gaus jau kitų metų pradžioje. Kokią sumą pavyko parūpinti J.Jučui, kol kas nežinoma.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.