Animacijos pasaulio imperijos kūrėjui Voltui Disnėjui – 105-eri!

1901-ųjų gruodžio 5 dieną pasaulį išvydo JAV kino filmų prodiuseris, režisierius, scenarijų rašytojas, įgarsintojas ir animatorius Voltas Disnėjus (ang. Walter Elias Disney). Dailidės Elijo ir namų šeimininkės Floros šeimoje Voltas buvo ketvirtas sūnus.
Šeima turėjo nedidelį žemės ūkelį, gyveno darniai, tačiau sunkiai dirbo. Jau aštuonerių metų sulaukęs Voltas pradėjo uždirbti pinigus – šešerius metus jis keldavosi naktį ir nešiodavo laikraščius. Nors šeima neturėjo pinigų pieštukams ir popieriui, Voltas išradingai sugebėdavo įgyvendinti savo norą piešti – vienas pirmųjų piešinių buvo nupieštas su smala ir lazda ant jo paties namo sienos!
Nors E. Disnėjus, Volto tėvas, laikydamasis požiūrio, jog visi dailininkai dykaduoniai, mušdavo būsimą animatorių, tai netrukdė Voltui savo vaikiškose kalbose su dvejais metais jaunesne sesute Rut kurti savo pasaulį, kur viskas galima, kur visi šypsosi, daug žaidimų ir grožybių…
Sunkią berniuko vaikystę atsispindi jo darbai – animatorius vaikams stengiasi suteikti tai, ko jam labiausiai trūko: šypsenas, meilę, globą ir džiaugsmą…
Didysis animatorius visada buvo idėjų generatorius. Voltas puikiai žinojo, kad jo piešimo technika yra daug prastesnė nei kitų pas jį dirbusių dailininkų. Tad jis darbuotojams pateikdavo eskizą ir išsamiai aprašytą herojaus apibūdinimą, o šie įgyvendindavo animatoriaus vizijas. Taip gimė ir visiems gerai žinomas personažas Peliukas Mikis, kurį įgarsino pats Disnėjus.
Savo studijoje Walt Disney Productions, kurią įkūrė drauge su broliu, Voltas leisdavo ir dienas, ir naktis. Jis dirbo kaip apsėstas ir teigė: „Aš nekuriu filmų dėl pinigų. Aš kuriu pinigus tam, kad galėčiau sukurti daugiau filmų”
Nuo didelio krūvio ir streso darbe bei šeimyninio gyvenimo nesklandumų Voltą periodiškai lydėjo depresija. Apimtas blogos nuotaikos Disnėjus galėjo praeiti pro studiją ir atleisti žmones, dirbusius su juo jau dešimtį metų. Žmonėms, vadinusiems jį despotu, Voltas atsakydavo: „Aš nesiekiu pamaloninti kritikų, aš siekiu nustebinti publiką”.
Įgyvendinti vaikystės svajonę – sukurti savo pasaulį, kur viskas dvelkia švara, laime ir saugumu, kur viskas galima ir visi šypsosi, Voltui pavyko tik 1955-aisiais. Los Andžele buvo atidarytas pramogų parkas vaikams Disneilendas. 15 kartų didesnė pasakų pasaulio karalystė Floridoje turėjo būti atidaryta 1971 metais, tačiau plaučių vėžys įveikė garsųjį animatorių ir 1966 m. gruodžio 15 dieną jis mirė.
Tačiau svajonei jau buvo išauginti sparnai: 1971 metais atidarytas Disneilendas Orlande, 1983 – Tokijuje, o 1992-aisiais ir „Eurodisneilendas” Paryžiuje.
V. Disnėjus įnešė neįkainojamą indėlį į pasaulio animacijos istoriją. Didysis animatorius prodiusavo daugiau nei 800 juostų, prisidėjo prie daugiau nei 1050 animacinių filmukų kūrimo, pelnė net 22 „Oskarus”, „Emmy”, tris „Auksinius gaublius”, net septynis kartus TV apdovanojimuose „Laurel Awards” jis buvo pripažintas geriausiu metų prodiuseriu.
V. Disnėjaus filmukus Baltijos šalyse išskirtinėmis teisėmis transliuoja VIASAT skaitmeninė palydovinė televizija. „Auksinio paketo” klientai gali matyti šiuolaikine pedagogika paremtą Disney Playhouse kanalą, skirtą patiems mažiausiems žiūrovams, taip pat Disney Channel kanalą, transliuojantį įvairius populiariausius filmukus ir serialus vyresniems vaikams ir paaugliams. Disney Toon kanalas rodo klasikinius ir naujus animacijos genijaus filmukus.

The Walt Disney Company toliau sėkmingai tęsia animacijos pasaulio imperiją, įkurtą žmogaus, kuris niekada nebus pamirštas…

105-asis animacijos pasaulio imperijos kūrėjo Volto Disnėjaus gimtadienis – gruodžio 5 dieną per VIASAT Disney kanalus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Animacijos pasaulio imperijos kūrėjui Voltui Disnėjui – 105-eri!"

  1. GERBEJAS

    Nuostabu,visi walt disney kompanijos kuryniai nuostabus.Kaip gera kad buvo toks nuostabus zmogus.Tikuosi atsiras ir daugiau tokiu zmoniu kurie kurtu filmukus ne del pinigu,juk disnejau filmukai tiesiog NEPRILYGSTAMAI NUOSTABUS!
    p.s laukiu nauju disney kompanijos kuryniu!

  2. viktorija

    sveiki visi ar jus mėgstate viktorija kebelyte ji labai grazi

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.