V. Lingio žudikas prašosi į laisvę

Mirties bausme nuteisto „Vilniaus brigados” vadeivos Boriso Dekanidzės parankinis Igoris Achremovas, už grotų pasiųstas už žurnalisto Vito Lingio, vieno iš dienraščio „Respublika” įkūrėjų, nužudymą, siekia būti paleistas į laisvę.

Ketvirtadienį šį klausimą spręs Vilniaus miesto 3-asis apylinkės teismas, į kurį kreipėsi Vilniaus 2-ieji pataisos namai, perduodami I. Achremovo prašymą.

Ši žinia pribloškė tuo metu, kai buvo nuteistas žurnalisto žudikas, generaliniu prokuroru dirbusį ir byloje kaltinimą palaikiusį dabartinį Seimo narį Artūrą Paulauską.

„Manau, jei V. Lingio žudikas bus paleistas į laisvę anksčiau laiko, teismas prisiims labai didelę atsakomybę. Tas ir yra, kad lyg ir nuteisiamas žudikas realia bausme, vėliau ji sumažinama, o galop nusikaltėlis paleidžiamas į laisvę”, – „Vakarų ekspresui” sakė A. Paulauskas.

I. Achremovas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, tačiau vėliau Aukščiausiasis Teismas bausmę sumažino iki 25 metų kalinimo. Iki bausmės žudikui liko kalėti dar 12 metų.

„Aš abejoju, ar įstatymuose viskas teisingai sustyguota, kad pusę bausmės kalėjęs asmuo gali prašytis lygtinai paleidžiamas į laisvę. Dažniausiai, jei nėra nusižengimų, kalinys gerai elgiasi, jis ir paleidžiamas. Reikėtų vertinti ne metų skaičių, kuriuos žmogus kali, bet nusikaltimo sudėtingumą, sukėlusį rezonansą visuomenėje, priežastis”, – komentavo A. Paulauskas, kuris V. Lingio nužudymo byloje buvo vienas iš kaltintojų.

Pranešama, kad ir Vilniaus 2-ieji pataisos namai, ir psichologai I. Achremovą charakterizuoja teigiamai. Prieš metus žudikas vedė, turi mažametį vaiką.

„Ir V. Lingys turėjo žmoną bei vaiką. Aš nemanau, kad šie motyvai yra pakankamai pagrįsti lygtiniam paleidimui. Reikėtų griežčiau vertinti, nes vien fakto apie bausmę neužtenka. Kai kuriais gyvenimo atvejais gal ir galima iki gyvos galvos nuteistą nusikaltėlį, kuriam sumažinta bausmė, paleisti anksčiau laiko į laisvę. Tačiau tai turėtų būti išimtiniai ir labai reti atvejai”, – sakė A. Paulauskas.

Buvusiam generaliniam prokurorui antrino ir V. Lingio nužudymo bylą tyręs dabartinis generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis, kuris gerą elgesį, žmonos ir vaiko buvimą nevertino kaip pakankamą motyvaciją už itin sunkų nusikaltimą nuteistą asmenį paleisti anksčiau laiko į laisvę.

„Turi būti atsižvelgiama, koks to žmogaus elgesys buvo pataisos namuose, ar jis pasikeitė. Yra kriterijai, pagal kuriuos sprendžiama dėl galimo išankstinio paleidimo. Prokuratūra dalyvaus teismo posėdyje dėl lygtinio I. Achremovo paleidimo ir išsakys savo poziciją”, – vakar sakė G. Jasaitis.

1993 metų spalio 12 dieną kriminalinių struktūrų ir korumpuotų politinių jėgų užsakymu nužudytas V. Lingys anuomet daug rašė apie organizuotų nusikaltėlių – „Vilniaus brigados” – veiklą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.