Pritarta A. Čapliko siūlymui panaikinti išankstinį balsavimą paštu

Atsižvelgdamas į per kiekvienus rinkimus ne gerėjančią, o vis prastėjančią situaciją, kuomet piktnaudžiaujama išankstiniu balsavimu paštu, Seimas šiandien pritarė Seimo vicepirmininko liberalcentristo Algio Čapliko įstatymų pataisoms, kurios panaikina išankstinį balsavimą pašte per savivaldos tarybų rinkimus.

„Panašu, kad parlamentarai suvokė, kad tokių pataisų atsiradimą, paskatino ne kokie nors siauri interesai, o per kiekvienus rinkimus didėjantis piktnaudžiavimas išankstine balsavimo tvarka. Pavyzdžiui, argi normalu, kuomet per praėjusius rinkimus, Vilniaus rajone, beveik visas kaimas – apie 200 žmonių, balsavo tik paštu. Ką, rinkimų dieną, visas kaimas išsijuosęs dirbo arba sutartinai šventė? Deja, panašių „keistoko” bendrapiliečių elgesio pavyzdžių, galima rasti beveik kiekviename šalies rajone”, – teigia A.Čaplikas.

Liberalcentristas atkreipia dėmesį, kad šiuo metu iš 15 vadinamųjų „senųjų” ES valstybių narių, 6 valstybėse (Austrijoje, Belgijoje, Graikijoje, Italijoje, Nyderlanduose ir Prancūzijoje) išankstinio balsavimo nėra. Tuo tarpu tokią galimybę turinčios šalys rimtai svarsto apie galimas permainas šioje srityje.

„Pavyzdžiui, 2004 m. Angliją sukrėtė milžiniškas skandalas, kuomet atsirado pakankamai liudijimų, jog Birmingeme, per vietos rinkimus, buvo masiškai sukčiaujama, pasinaudojant balsavimo paštu galimybe. Dėl to 2005 m. gegužės mėn. teismas ne tik panaikino balsavimo rezultatus dviejose Birmingemo rinkimų apylinkėse, o teisėjas viešai pavadino balsavimo paštu sistemą „palankia klastotėms”. Dėl šio incidento, save šiuolaikinės demokratijos tėvais laikantys britai, patyrė neregėtą antausį – pirmą kartą šios šalies istorijoje, jos elgesį oficialiai nagrinėja Europos Tarybos tyrėjų grupė, kuri įprastai rūpinasi tik besikuriančiųjų demokratijų problemomis”, – teigia A.Čaplikas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.