Dantų ėduonis – užkrečiama liga

Dantų priežiūros priemonių apstu, informacijos apie dantų priežiūrą taip pat netrūksta, tačiau daugelis esame priversti pas odontologus lankytis nuolat

Kodėl XXI amžiuje, kai dantų šepetuką turi kone kiekvienas, dantų ligų nė kiek ne mažiau (o gal daugiau?) nei tada, kai žmonės nežinojo, kas yra dantų pasta ar dantų gydytojas?

Ligų priežastys

Gražios šypsenos namų „Skraidenta” direktorė Geda Mažeikienė sako, kad dažniausiai pasitaikančios dantų ligos – dantų ėduonis ir jo komplikacijos bei dantenų ligos (gingivitas, periodontitas). Tiek kariesą, tiek ir dantenų ligas sukelia visas kompleksas priežasčių: netaisyklingas dantų valymas ir mityba, žalingi įpročiai; svarbus yra ir genetinis veiksnys – seilių sudėtis, apnašų kaupimosi greitis. Tačiau, pasak medikės, pagrindiniai veiksniai, lemiantys dantų būklę, yra mityba ir dantų priežiūra. „Nors sakoma, kad dantys labiausiai genda nuo saldumynų, tačiau iš tikrųjų jiems kenkia visi produktai, kuriuose yra angliavandenių”, – aiškina odontologė G.Mažeikienė. Paprastai žmonės valosi dantis ryte ir vakare, tačiau užkandžiauja ir dienos metu. „Jei užkandžiuose yra angliavandenių, termiškai apdoroto krakmolo, kuris yra labai lipnus, tai apie porą valandų burnoje skatinama rūgščių gamyba, o dantys genda. Ir visai nesvarbu, ar suvalgysite vieną sausainio kąsnelį, ar keliolika saldainių”, – teigia medikė. Pasak pašnekovės, dantims mažiau pakenks iškart suvalgytas didžiulis saldumynų kiekis, nei nuolatinis smaližiavimas kas keletą valandų.

Būtent todėl dantų gydytojai ir rekomenduoja išlaikyti pertraukas tarp valgymų ir neužkandžiauti. Tiesa, nebūtina kaskart pavalgius pulti valytis dantų. „Jei dažnai valgysim ir dažnai valysim dantis, gali kilti kitų problemų. Pavyzdžiui, nutrinsime emalį”, – šypsosi pašnekovė. Specialistė pataria dantis kruopščiai valyti ryte ir vakare, o dieną pakaks burną išsiskalauti paprastu vandeniu.

Juk mūsų protėviai, nors neturėjo šiuolaikinių dantų priežiūros priemonių, tačiau ir valgė tik porą kartų per dieną, be to, dažniausiai kietą, o ne prie dantų limpantį maistą. Jokių saldumynų, traškučių ar gazuotų gėrimų paprasčiausiai nebuvo.

Nuo pirmojo dantuko

Šiuo metu jau moksliniais tyrimais įrodyta, kad dantų ėduonis yra užkrečiama liga. Ją sukelia streptokoko bakterijos, dėl kurių poveikio ima gesti danties audinys. Jis netenka kalcio, fosforo, o negydomas kariesas išplinta ir sukelia nervo uždegimą.

Taigi net ir tinkamai maitinantis bei prižiūrint dantis galima užsikrėsti šia liga. Labai dažnai jau maži vaikai užsikrečia šiomis bakterijomis nuo mamų (per šaukštus, čiulptukus ir t.t.) arba kitų vaikų. Todėl G.Mažeikienė pataria dar negimus vaikui rūpintis jo dantimis. Pirmiausia mama turi pati susitvarkyti dantis, o mažyliui dantis pradėti prižiūrėti vos tik pradėjus dygti pirmam dantukui – jį valyti specialiu šepetėliu, masažuoti dantenas. „Net jei vaiko dantukai valomi, bet naktį jis maitinamas pienu ar geria sultis – jie ima gesti”, – sako gydytoja. Pasak jos, jau metų vaikas turi mokytis išsivalyti dantis (žinoma, padedamas tėčio ar mamos) ir eiti miegoti švaria burnyte. Išsivalius dantis galima atsigerti tik paprasto vandens. Dantims kenkia ne buteliukas, bet, kaip jau minėta, angliavandeniai – nesvarbu, ar iš mamos pieno, ar iš sulčių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Dantų ėduonis – užkrečiama liga"

  1. Nesta

    Motinos pienas atvirkščiai, saugo dantukus nuo jų gedimo, paskutinis straipsnio sakinys tikrai dezinformuojantis. http://www.zindyk.lt/?p=573

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.