A.Lukašenka ieško naujų draugų

Baltarusijos lyderis jau nenori vienytis su Rusija

Aleksandras Lukašenka, atrodo, atsisakė minties kurti sąjungą su Rusija. Iš jo pastarųjų pareiškimų gali susidaryti įspūdis, kad jis keičia politinę orientaciją.

Po to, kai Rusija paskelbė, kad Baltarusija nuo ateinančių metų pradžios už tūkstantį kubinių metrų dujų turės mokėti maždaug keturis kartus daugiau, A.Lukašenka pradėjo ieškoti naujų sąjungininkų.

Praėjusią savaitę jis iškėlė idėją baltarusiams vienytis su ukrainiečiais. Toks sumanymas Kijevo politikų nesužavėjo.

Smūgio neatlaikys

Iki šiol už tūkstantį kubinių metrų gamtinių dujų Baltarusija mokėjo maždaug 47 dolerius. Tačiau Rusijos monopolininkas „Gazprom” paskelbė, kad nuo kitų metų pradžios ši kaina padidės keturis kartus – maždaug iki 200 dolerių.

Ekonomikos specialistai teigia, kad tokio smūgio Baltarusijos ekonomika neatlaikys. Iki šiol A.Lukašenka didžiuodavosi stabiliu savo šalies ūkiu, kuris laikėsi vien dėl nuolaidų, kurias dosniai teikė Rusija. Maskva taip pat pareikalavo, kad nuo 2006-ųjų pradžios Baltarusija iš Sibiro gautus naftos produktus į Vakarus pardavinėtų pagal tarifus, kurie galioja Rusijoje.

Pasak radijo stoties „Svoboda”, Baltarusijos vicepremjeras Ivanas Bambiza stoties korespondentą tikino, kad Baltarusijos ekonomika nėra visiškai priklausoma nuo Rusijos žaliavų „narkotiko”, kokį įspūdį kartais mėginama sudaryti. „Tos dujos mums nėra joks narkotikas. Ir už dujas, ir už naftą mes mokame pagal dvišalį tarpvalstybinį susitarimą”, – kalbėjo vicepremjeras.

Jis nutylėjo, kad susitarime minimi tarifai yra daugiau panašūs į labdarą. I.Bambiza taip pat neminėjo, kad ankstesnes Baltarusijos skolas už naftą ir dujas Rusija reguliariai nurašydavo.

Kai A.Lukašenka ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasisvaidė replikomis dėl kaltininkų, sužlugdžiusių politinį projektą, pagal kurį turėjo būti įkurta sąjunginė valstybė, Rusija paskelbė, kad „išlaikytinių laikai praėjo”.

Prezidentas kalbėjo pakiliai

A.Lukašenka nedelsdamas pradėjo ieškoti naujų draugų. Baltarusijos prezidentas praėjusią savaitę paragino Ukrainą drauge užtikrinti energetikos saugumą, užsimindamas apie „pasipriešinimą Kremliui, nepagrįstai keliančiam energetikos išteklių kainas”.

A.Lukašenka pavyzdžiu nurodė neseniai vykusias jo derybas su Azerbaidžano lyderiu. „Vos tik mes su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Alijevu surengėme derybas, visi ėmė drebėti”, – pakiliai kalbėjo A.Lukašenka spaudos konferencijoje Ukrainos žurnalistams.

Pasak jo, Kijevas ir Minskas „turi perspektyvių krypčių”. „Tai susiję pirmiausia su energetikos saugumu. Mes turime milžiniškų galimybių ir svertų. Tereikia Baltarusijai ir Ukrainai susitarti, ir visiškai pasikeis politinių ir ekonominių santykių išsidėstymas regione”, – sakė A.Lukašenka.

A.Lukašenka siūlo Kijevui koordinuoti politiką su Baltarusija, kuri taip pat yra Rusijos energetikos išteklių tranzito mazgas.

„Kaspijos nafta per Ukrainą į Vakarų Europą. Argi jūs neturite tokios galimybės? Kodėl jūs nenorite panaudoti šių išteklių? Tanklaiviais per Juodąją jūrą iki Odesos ir toliau”, – atskleidė Baltarusijos lyderis Ukrainos žurnalistams energetikos išteklių tranzito apeinant Rusiją galimybes.

Bičiuliautis neskuba

A.Lukašenka jau anksčiau grasino Maskvai nutraukti santykius, jeigu pašoks dujų kainos, ir pareikalauti kompensacijų, taip pat primindamas Rusijos dujų tranzitą ir Rusijos karines bazes Baltarusijoje.

Minske rytoj vyks Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) vadovų susitikimas. A.Lukašenka tikėjosi jame iškelti energetikos išteklių temą ir Ukrainos prezidentui Viktorui Juščenkai pateikti konkrečių ekonominio bendradarbiavimo pasiūlymų. Tačiau paaiškėjo, kad jo kolega iš Ukrainos forume nedalyvaus.

Tai A.Lukašenkai tapo dar vienu skaudžiu smūgiu. Prieš tai Rusija paskelbė apie ketinimą NSV būstinę iš Minsko perkelti į Maskvą.

A.Lukašenka, griežtai kritikavęs „oranžinę revoliuciją” Ukrainoje, praėjusią savaitę pakeitė poziciją. Jis sakė, kad visada jautė simpatijų kaimyninės šalies prezidentui. „Susitikdami su Juščenka, mes visada labai gerai jaučiamės”, – sakė Baltarusijos vadovas.

Tačiau atrodo, kad V.Juščenka neskuba bičiuliautis su A.Lukašenka. Ukrainos prezidentas, dedantis dideles pastangas, kad jo šalis bent pamažu dreifuotų Vakarų link, ten liktų nesuprastas, stojęs į sąjungą su žmogumi, turinčiu paskutiniojo diktatoriaus Europoje reputaciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.