Masažui tinka ir kočėlas

„Masažas – tai menas, kiekvienam darau tai, ko jam labiausiai reikia”, – girdžiu telefonu suinteresuotam klientui tariant klasikinio masažo meistrę Liubovę Talanovą.

O savo dar nerangiems mokiniams, šio meno paslaptis bandantiems įminti užsiėmimuose, 26-erius metus masažuojanti meistrė vis kartoja: „Masažas turi teikti malonumą. Jei žmogui nepatinka tavo judesiai – keisk ar atlik juos švelniau”.

Masažo trokšta vis daugiau žmonių, o ir mokosi, kad bent šeimoje būtų „asmeninis” masažuotojas, vis daugiau. Tiesa, vyrai nėra tokie aktyvūs – jie sudaro gal tik 30 proc. besimokančiųjų dalį.

Rytietiškas ar klasikinis?

Užplūdus informacijos srautui iš Rytų, vis daugiau susidomima egzotiniais ajurvediniais, Tibeto ar Tailando masažais.

Gal klasikiniam masažui atėjo metas pasitraukti? – naiviai klausiau Liubovės.

„Netiesa. Tas susižavėjimas rytietiškais – tik mada. Klasika lieka klasika, – šypsosi moteris, daugelio šių masažų elementų panaudojanti savo darbe. – Visi masažai yra geri. Klasikinis masažas per odą teigiamai veikia visas žmogaus organizmo sistemas – širdies ir kraujagyslių, nervų, kaulų, raumenų, virškinimo, limfotakos, hormonų… Jo metu atrandamos ir sustiprinamos silpnos organizmo vietos.”

Be to, aiškina masažuotoja, visi masažai daro neįkainojamą įtaką ligų profilaktikai. Atliekant profilaktinį masažą atpalaiduojama nervų sistema, tonizuojama arba, atvirkščiai, nuraminama, pagerinama nuotaika bei darbingumas. Ajurvediniai, jos manymu, veikia paviršutiniškiau, skirti labiau atpalaiduoti, relaksuoti.

Glostymo judesiais atpalaiduojama nervų sistema, sumažinamas skausmas. Lėtas trynimas taip pat malšina skausmą, ramina, greitas – tonizuoja, pagerina medžiagų apykaitą, sušildo, paruošia audinius gilesniam masažui. Maigymas stiprina raumenis, atpalaiduoja ir išvaro iš kūno toksinus.

Masažuoti gali visi

Rūpi sužinoti, kokių savybių reikia masažuotojui ir kaip Liubovei pačiai pavyksta visada išlikti linksmai, energingai, pasitempusiai. Gal masažavimas – ne darbas, o „šventė, kuri visada su tavimi”?

„Tai darbas, bet kiek kitoks, savitas… Juk dirbi su žmogum. Kai žmogus masažo metu atsikrato problemos, kai pagerėja ir fizinė, ir psichinė jo būklė, – tai didelis stimulas dirbti toliau. O žmonės skirtingi, tad kartais pavargsti daugiau, kartais mažiau.”

Masažuotoja tikina, kad masažo gali mokytis visi, silpni rankų raumenys tam ne kliūtis. Jie masažuojant pamažu savaime stiprėja. Ir ne tik masažuojant – bet ir lankant sveikatingumo grupes ar fizinius pratimus atliekant savarankiškai.

Kita vertus, neperkrauti sąnarių, raumenų ir masažą atlikti su malonumu padeda taisyklinga laikysena, kurios taip pat galima išmokti.

„Žmogus turi žinoti, kaip organizmas funkcionuoja ir kaip jam reikia padėti, kad paskui ligos neužkankintų”, – pasakoja pokalbininkė.

Todėl ir pati Liubovė nenuilsdama puoselėja savo kūną – jogos pratimais, bėgiojimu, pirtimi, masažais ir savimasažais. Dėl to šiandien ji esanti dvigubai stipresnė, perpus jaunesnė ir jaučiasi geriau nei jaunystėje, mat išsivadavo iš stuburo bei sąnarių skausmų.

Mylėti nuo pirštų galiukų

Savimasažai esą itin naudingi, jau vien tuo, kad kiekvienas jais gali bet kada savijautą pagerinti. Pasak Liubovės, mylėti save reikia nuo pirštų galiukų iki širdies. Ypač ryte, atsibudus, kai taip nesinori lipti iš lovos.

Dar gulint lovoj ji patartų išsitrinti visą kūną rankomis ar masažuokliais.

„Juk kai ką skauda – nesąmoningai triname tą vietą. Kai save dažnai trinsim – niekas neskaudės. Žmonės turi mirti sveiki”, – šypsosi moteris.

Masažuokliu gali pabūti paprasčiausias kočėlas, skirtas tešlai minkyt.

Ji nejuokauja – ištraukia ir rodo visą krūvą kočėlų, kurie praverčia masažo paslapčių mokant kitus. Profesionalės žvilgsnis gyvenime užkliūva už visko, kas padėtų puoselėti kūną. Užkliuvo kadaise ir už dilgėlių.

„Dilgėles geriausia įmaišyti į vantą, skirtą saunai, tarp beržo, ąžuolo, šermukšnio ar kito augalo šakelių – kad stipriai nedegintų. Dilgėlė – labai vertingas augalas ir jom išsiplakus vertingos medžiagos patenka į kūną ir jį pamaitina. Ypač gerai sąnariams. Į dilgėles įvyniota mėsa negenda”, – žaismingai primena masažo entuziastė.

Ar gali pakenkti nemokšiškai atliktas masažas?

„Kas su meile daroma – nepakenks, – sako pašnekovė. – Rankos intuityviai darys tai, ko reikia kūnui. Juk mamų niekas nemoko, o jos glostymu, tapšnojimu savo vaikelius masažuoja”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.