Lenkijai kenkęs šnipas sulaikytas mūsų šalyje

Bendromis Lietuvos ir Lenkijos specialiųjų tarnybų jėgomis Vilniuje sulaikytas Baltarusijos šnipas

Vykdydami kolegų iš Lenkijos teisinės pagalbos prašymą, Lietuvos generalinės prokuratūros ir Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai šeštadienį sulaikė Baltarusijos pilietį S.M. Jis įtariamas rinkęs žvalgybinę informaciją apie Lenkijos Respubliką ir veikęs prieš jos interesus.

Apklausoje dalyvavo lenkai

Sulaikytas šnipas dar šeštadienį vakare buvo apklaustas Generalinėje prokuratūroje, kurios pareigūnai Lenkijos specialiųjų tarnybų perduotų duomenų pagrindu pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Apklausoje dalyvavo ir Lenkijos prokuratūros atstovas. Šių veiksmų ir sulaikymo aplinkybių detaliau nei prokuratūra, nei VSD kol kas nekomentuoja. Nekalbama ir apie tai, ar Baltarusijos pilietis bus perduotas Lenkijai, ar ikiteisminis tyrimas ir toliau vyks Lietuvoje.

Vakar išplatintame Generalinės prokuratūros pranešime spaudai teigiama, kad „lenkų teisėsaugininkai įtaria S.M. kurstymu šnipinėti, t.y. rinkti ir perduoti užsienio šalies žvalgybą dominančią informaciją apie Lenkijos Respubliką”. Kam iš tikrųjų šnipinėjo Baltarusijos pilietis – savo ar kuriai kitai užsienio šaliai, kol kas nekomentuojama.

Prokuratūros pranešime teigiama, kad išsamesnė informacija apie savaitgalį įvykdytą operaciją visuomenei bus pateikta šiandien vyksiančiame brifinge.

Jame, be Lietuvos generalinio prokuroro Algimanto Valantino ir VSD generalinio direktoriaus Arvydo Pociaus, turėtų dalyvauti ir iš Varšuvos savaitgalį atvykęs Lenkijos prokuratūros vadovas Janušas Kačmarekas.

Lietuviai „tik padėjo”

J.Kačmarekas prieš mėnesį jau lankėsi Lietuvoje ir susitiko su A.Valantinu. Tuomet jis neatskleidė savo vizito tikslo, tačiau užvakar pripažino, kad Vilniuje lankėsi būtent dėl šios operacijos.

Lietuvos ir užsienio naujienų agentūros cituoja J.Kačmareko žodžius, jog sulaikytasis „ilgą laiką veikė prieš Lenkijos ekonominius ir gynybinius interesus”. Kaip Lenkijos agentūrai PAP sakė Lenkijos specialiųjų tarnybų pareigūnas, prašęs neskelbti jo pavardės, šis šnipas „kėlė labai didelę grėsmę Lenkijos saugumui”.

Tas pats neįvardytas pareigūnas nepatikslino, ar sulaikytasis yra lankęsis Lenkijos teritorijoje. „Prieš Lenkiją galima veikti įvairiose šalyse”, – teigė jis.

Įvertindamas Lietuvos ir Lenkijos specialiųjų tarnybų bendradarbiavimą, šis pareigūnas pareiškė, kad sulaikymas buvo ilgai trukusios sudėtingos specialiųjų tarnybų operacijos, kurioje lietuviai „tik padėjo”, finalas.

Jis taip pat netiesiogiai išsakė priekaištą, kad Lietuvos pareigūnai paskubėjo paskleisti informaciją apie šnipo sulaikymą, matyt, norėdami prisiimti sau nuopelnus už sėkmingą operaciją.

„Tai – Lenkijos žvalgybos sėkmė bei jų profesionalumo ir gero bendradarbiavimo su Lietuvos specialiosiomis tarnybomis įrodymas”, – Lenkijos žurnalistams pasakytus šios šalies ministro-specialiųjų tarnybų koordinatoriaus Zbignevo Vasermano žodžius perduoda ELTA.

Visos viešos versijos paneigtos

Sulaikius Baltarusijos pilietį, viešai imtos svarstyti įvairios versijos apie tai, kokią informaciją jis rinko ir kam ši informacija ar jo veiksmai galėjo pakenkti.

Kaip pranešė BNS, sulaikytojo veikla galėjo būti susijusi su prasidedančiu NATO viršūnių susitikimu Rygoje arba paaštrėjusia padėtimi prie Latvijos sienos, kur Lietuvos ir Lenkijos vežėjai priversti ištisomis paromis laukti ilgose eilėse, latvių teigimu, esą dėl liūčių apardytų kelių.

Lietuvos televizijos naujienų tarnyba taip pat pranešė, kad galimos sulaikytojo sąsajos su lenkų bendrove „PKN Orlen” bei „Mažeikių naftos” sandoriu.

Paskutiniąją versiją, beje, paneigė tas pats neįvardytas Lenkijos specialiųjų tarnybų pareigūnas. Vakar Lietuvos generalinės prokuratūros pranešime spaudai paneigiamos ir kitos versijos.

„Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra ir Lenkijos krašto prokuratūra pabrėžia, kad Baltarusijos piliečio S.M. sulaikymas neturi jokių sąsajų su Lenkijos bendrovės „PKN Orlen” sandoriu dėl „Mažeikių naftos” akcijų, su paaštrėjusia situacija Latvijos pasienyje bei su NATO viršūnių susitikimu Rygoje”, – rašoma pranešime.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.