Kova už skaidrumą sukėlė įtarimų

„Darbietei” Vilmai Martinkaitienei pasipiktinus, kad stiklo perdirbimo srityje dirba teisėsaugos akiratin patekusi įmonė, aplinkos ministras parlamentarę įspėjo, kad jos kišamasis nederamas

Seimo Darbo partijos frakcijos narės Vilmos Martinkaitienės metodai aiškinantis tiesą vėl kelia abejonių. Parlamentarei pareiškus, kad Aplinkos ministerija (AM) toleruoja įmonę, kuria susidomėjo Finansinių nusikaltimų tarnyba (FNTT), aplinkos ministras socialdemokratas Arūnas Kundrotas atrėžė, jog Martinkaitienės skambučiai į AM labiau panėšėja į spaudimą. „Darbietės” vyro bendrovė taip pat susijusi su atliekų rūšiavimu ir perdirbimu.

Skambučiai į ministeriją

Vakar per Vyriausybės valandą Martinkaitienė pareiškė, kad AM į nuvažiuojantį aplinkosauginių projektų traukinį bando įšokti nepaisydama skaidrumo principų. Seimo narė teigė, kad apmokestinamųjų gaminių ir pakuočių atliekų sektoriuje esama ypatingų problemų. Vėliau politikė LŽ paaiškino, kad iš verslininkų gavo signalų apie stiklo perdirbimo bendrovės „Super montes” įtartiną veiklą.

Martinkaitienės pastabos užrūstino Kundrotą. Jis ironiškai atsakė, kad „kaip visada žino mažiau nei Martinkaitienė”. Ministras Seimo narei pasiūlė apie savo nuogąstavimus informuoti atitinkamas tarnybas, o ne skambinėti ministerijos pareigūnams. „Tiesiog prašyčiau jūsų, kad vykstant konkursams ir, kai yra tam tikrų interesų šioje srityje, susilaikyti nuo skambinimų ministerijos darbuotojams, ilgų pokalbių, bandymų išgauti informaciją ir panašiai. Baigsis konkursas, bus galima grįžti prie tų reikalų”, – ragino Kundrotas. Priminsime, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisija Martinkaitienei yra patarusi nesikišti į atliekų tvarkymo reikalus.

Martinkaitienė LŽ pripažino skambinusi į AM Strategijos departamentą, domėjosi stiklo atliekų rūšiavimo konkursu. Politikė tikino norėjusi apskritai pasiteirauti apie stiklo surinkimo ir rūšiavimo politiką. „Nežinau, apie kokius interesus kalba ministras, bet man rūpi, kad šioje srityje nebūtų korupcijos. Tokį interesą aš tikrai turiu”, – LŽ sakė Martinkaitienė.

Lankėsi pas tyrėjus

FNTT direktorius Boreika LŽ patvirtino, kad tarnyba atlieka „Super montes” veiklos tyrimą, tačiau detalių nekomentavo. Jis atkreipė dėmesį, kad informacijos apie šį tyrimą negavo ir savaitės pradžioje Kauno FNTT skyriuje apsilankiusi Martinkaitienė.

„Ypač po Konstitucinio Teismo išaiškinimo politikai turi suprasti neturintys teisės kištis į tyrimus. Seimo narė viršijo savo įgaliojimus”, – pareiškė Boreika.

Tačiau „darbietė” įsitikinusi, kad nekreipdama dėmesio į FNTT tyrimą ministerija pasielgė skubotai, nes grąžino minėtai bendrovei leidimą dirbti. Abejonių dėl bendrovės veiklos AM buvo kilę rugsėjį nustačius įvairių pažeidimų. Tada iš „Super montes” buvo atimta teisė išduoti pažymas, atleidžiančias nuo pakuotės mokesčio.

Pasigenda skaidrumo

Komunalininkų ir atliekų tvarkytojų asociacijos prezidentas Algimantas Bakas viliasi, kad ministro ir politikės vaidai neužgoš egzistuojančios problemos stiklo perdirbimo sektoriuje. Asociacija vakar atsiuntė laišką Seimo Aplinkos apsaugos komitetui ragindama atkreipti dėmesį į skaidrumo stoką.

Martinkaitienė LŽ paaiškino, kad „Super montes” veikla sukėlė verslininkams abejonių, esą įtariama, kad bendrovė pelnosi deklaruodama išpūstus veiklos mastus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.