Hemorojaus atsikratoma be skausmo

Hemorojaus operacijos gali būti be skausmo, be kraujo ir be pjūvio. Joms atlikti tereikia specialios įrangos, kurią pirmieji šalyje įsigijo ir naudojasi Klaipėdos apskrities ligoninės chirurgai.

Naujosios operacijos metu ir po jos pacientas ne tik nejaučia skausmo. Jis jau kitą dieną gali būti visiškai darbingas.

Ligą slepia dėl gėdos

Hemorojus – problema, kurios spręsti nesiryžta daugelis žmonių. Nemalonius ir varginančius nepatogumus bei skausmą jie kenčia dėl to, kad gėdisi kreiptis į gydytojus.

Drąsos, pasak medikų, pacientai įgyja tik tuomet, kai iškyla grėsmė nukraujuoti. Neretai tokiais atvejais padėti gali tik operacija.

Apskrities ligoninės Pilvo ir endoskopinės chirurgijos skyriaus vedėjas Nerijus Kaselis buvo atviras, sakydamas, jog hemorojaus operacijos susijusios ne tik su gėda, bet ir skausmu.

Pasak mediko, skausmingą pooperacinį periodą pacientai kenčia keletą savaičių. Pooperacinės žaizdos gyja ilgai, pacientui sunku ir skausminga tuštintis, gresia infekcijos ir komplikacijos.

Perriša arteriją

Tačiau nuo šiol pacientai galės būti išvaduoti nuo pooperacinių kančių.

Apskrities ligoninėje šį mėnesį pradėtos atlikinėti moderniausios pasaulyje hemorojaus operacijos. Hemorojų operuojant naujuoju mažai invaziniu būdu, į išangę įvedamas ultragarsinis daviklis. Juo tiksliai nustatomos į hemorojinį audinį vedančios arterijos. Kad kraujas į jį neplūstų, arterijos specialiu instrumentu perrišamos toje vietoje, kur nėra skausmo receptorių. THD – doplerinės transanalinės hemoroidų dearterializacijos – pagalba ne tik perrišamos arterijos, bet ir pakeliami iškritę hemorojiniai mazgai.

Todėl ši manipuliacija, net ir esant toli pažengusiai ligai, gali pakeisti tradicinę pooperaciniu skausmu garsėjančią operaciją.

Daugumai neskauda

Šešias tokias operacijas atlikę Apskrities ligoninės chirurgai Nerijus Kaselis, Arvydas Noreika ir Žilvinas Šidlauskas patys įsitikino, jog po operacijos žmogus kitą dieną yra visiškai darbingas, jo nevargina skausmas.

N.Kaselio teigimu, užsienio praktika parodė, jog daugiau nei 60 proc. pacientų po operacijos nereikia vaistų nuo skausmo.

Tinka beveik visiems

Šį visiškai naują mūsų šalyje hemorojaus gydymo metodą japonai pasiūlė prieš 11 metų.

Lietuvos koloproktologų draugijos prezidentas, habil. dr. Narimantas Evaldas Samalavičius džiaugėsi, jog pastaruosius dešimtmečius pasaulyje sparčiai plitęs minimaliai invazyvus hemorojaus gydymas, kuris mūsų šalį iki šiol aplenkdavo, pagaliau pasiekė Lietuvą.

„THD metodas gali padėti išvengti standartinės operacijos iki 90 proc. atvejų. Manipuliacijos rizika minimali, o efektas tiesiog neįtikėtinas. Ir nors pirmoji įranga atkeliavo į Lietuvą kiek pavėluotai, drąsiai galima teigti, jog jai atsiradus mūsų šalyje gydydami hemorojų galima pasiūlyti viską, kas atliekama pasaulio klinikose”, – klaipėdiečių medikų pasiekimus ir absoliučią naujovę mūsų šalies medicinoje palankiai vertino N.E. Samalavičius.

Serga pusė 50-mečių

Nors hemorojus – išangės kraujagyslinių audinių išvešėjimas – žinomas jau labai seniai, jo priežastis nėra iki galo aiški. Vis dėlto teigiama, kad hemorojus – civilizacijos liga. Medicinos šaltinių duomenimis, ši liga vargina pusę vyresnių nei 50 metų žmonių.

Tikslios priežastys nėra žinomos, tačiau manoma, kad hemorojaus atsiradimą skatina nejudrus gyvenimo būdas, nuolatinis sėdėjimas, netinkama mityba ir dėl to užkietėję viduriai. Ligą sukelia stanginimasis tuštinantis, moterims – nėštumas ir gimdymas. Nepaisant šio fakto, vyrai hemorojumi serga keturis kartus dažniau nei moterys.

Hemorojaus formavimuisi įtakos turi ir paveldėtas jungiamojo audinio silpnumas.

Ligą išduoda kraujas

Priklausomai nuo to, kiek išangės kanalo kraujagyslės yra pabrinkusios ir išvešėjusios, skiriamos keturios hemorojaus stadijos.

Hemorojus simptomai – deginimas, skausmas, niežėjimas, jausmas, jog nevisiškai išsituštinęs žarnynas, – bėgant laikui progresuoja. N.Kaselis užtikrino, jog tikimybė, kad hemorojus suvėžės, nėra, tačiau išlieka tikimybė, jog ligonis nukraujuos, ilgainiui išsivystys mažakraujystė. Todėl ant išmatų ar tualetinio popieriaus išvydus kraują, reiktų įveikti gėdą ir kreiptis į medikus. Ankstyvose hemorojaus stadijose taikomi įvairūs neoperaciniai gydymo būdai.

Be to, N.Kaselis priminė, jog kraujavimas gali būti ne hemorojaus, o tiesiosios žarnos vėžio požymis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Hemorojaus atsikratoma be skausmo"

  1. Jolanta

    tikiuosi,kad Tave tai sudomins.po vizito pas gydytoja butinai parasyk man zinute.labai prasau,butinai parasyk.man rupi suzinoti ka Tau sake.buckis

  2. asta

    Noreciau suzinoti tkslesnias gydytojo kooordinates,kaip galima prisiregistruoti nors I konsultacijai,kadangi sia liga serga apie 20 metu,ir pagalba man labai reikalinga .Man 42 metai.Dekoju uz atsakyma.

  3. Audrius

    Nieko gero dare 1 operacija padejo, bet tik 6 men. Vel prasidejo ta pati fignia!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.