Svarbiausiame pasaulinio dokumentinio kino festivalyje Amsterdame – ypatingas lietuviško kino pripažinimas

Lapkričio 23 d. (baigsis gruodžio 3 d.) prasidedančiame didžiausiame ir prestižiškiausiame pasaulinio dokumentinio kino forume – tarptautiniame Amsterdamo dokumentinio kino festivalyje (dar vadinamame „dokumentikos Kanais”) – kaip niekad ryškus lietuviškas akcentas.

Konkursinėje trumpametražių (iki 30 min.) filmų programoje – Audriaus Stonio filmo „Ūkų ūkai” pasaulinė premjera. „Ūkų ūkai” – filmas, pasakojantis apie žmogaus kūno grožį ir trapumą laiko akivaizdoje. Filmą auditorijai pristatys režisierius A. Stonys.
Vienas iš 5 šio festivalio žiuri narių, kaip praėjusių metų pagrindinio prizo „Sidabrinio Vilko” laimėtojas – Arūnas Matelis. Ši žiuri vertins dviejų programų filmus (taip pat ir programos, kurioje varžosi A.Stonio filmas) ir skirs „Sidabrinį Vilką” (ir 10.000 eurų) bei „Sidabrinį vilkiuką” (ir 5.000 eurų) .

Tuo lietuviškas akcentas festivalyje nesibaigia:

Programoje „Garsių režisierių pirmieji filmai” bus parodytas ir kitas A. Stonio dokumentinis filmas „Neregių žemė”, kuris 1992 m. pelnė Europos Kino Akademijos apdovanojimą „Felix” už geriausią Europos metų dokumentinį filmą.

Programoje „Panorama. Reflecting Images” Arūno Matelio retrospektyva: praėjusių metų „Sidabrinio Vilko” laimėtojas – filmas „Prieš parskrendat į Žemę” bei „Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį” ir „Sekmadienis. Evangelija pagal liftininką Albertą”. Amsterdamo festivalis pristatydamas A. Matelio filmus rašo: „Režisierius Arūnas Matelis įsitikinęs, kad šiuolaikiniam žiūrovui nereikia paprasto, aiškiai nupasakoto siužeto, kad galėtų suprasti istoriją. Galų gale jie seniai įpratę žiūrėti muzikinius vaizdo klipus, kuriuose nėra jokios aiškios pasakojimo struktūros. Jie gali suvokti istoriją ir prasmę lygiai taip, kaip tai gali padaryti įvykio liudininkas, ir tai yra būtent tai, ko režisierius nori iš savo auditorijos. Būtent ši, žiūrovą išjudinanti jėga daro Matelį vienu labiausiai vertinamų šiandienos filmų kūrėjų Centrinėje ir Rytų Europoje”.

Žymaus amerikiečių režisieriaus Alano Berlinerio , kuris yra specialus šio festivalio svečias, sudarytame jam svarbiausių dokumentinių filmų dešimtuko programoje „TOP 10” – ir Jono Meko „Reminiscencijos iš kelionės po Lietuvą” šalia legendinių brolių Liumjerų ir Dziga Vertovo filmų.

Forumo programoje, kurioje pristatomi filmų scenarijai potencialiems investuotojams, R.Miškinytės ir L.Augučio kino scenarijus „Vabalų dresuotojas”.

Amsterdamo dokumentinių kino filmų festivalis per pastaruosius 18 metų yra tapęs svarbiausiu dokumentinio kino festivaliu pasaulyje ir Nr.1 tarp visų kino festivalių pagal kino salėse apsilankančių žiūrovų gausą. Pernai festivalio filmus žiūrėjo apie 130 000 žiūrovų, o į finalinės dienos seansus – kai rodomi filmai nugalėtojai – bilietai rezervuojami beveik prieš metus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.