„Visagino linija” sutvirtins SBA baldų grupės pozicijas užjūrio rinkose

Stambiausia Lietuvoje baldų gamybos įmonių grupė SBA trumpiau nei per metus laiko Visagine pastatė vieną didžiausių ir moderniausių baldų gamyklų Europoje – „Visagino liniją”.

Pasak uostamiestyje įsikūrusios SBA baldų kompanijos generalinio direktoriaus Ričardo Kiaurakio, praėjusį ketvirtadienį oficialiai atidaryta naujoji gamykla ne tik trečdaliu išaugins grupės gamybinį pajėgumą, bet ir žymiai padidins į Europos, Šiaurės Amerikos, Japonijos bei kitas rinkas eksportuojamos produkcijos apimtį.

Tokios prognozės grindžiamos tuo, kad „Visagino linija” gamins baldus iš lengvų „korinių” ir medienos drožlių plokščių. Tai ženkliai sumažins transportavimo kaštus.

Didžiausia investicija regione

Investicijos į „Visagino liniją” siekia 73,5 mln. litų, iš kurių 26,7 mln. litų sudaro Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos. Tai – pirmoji tokio dydžio privataus kapitalo investicija Visagino regione.

Anot koncerno SBA Verslo vystymo viceprezidento Egidijaus Valentinavičiaus, Visagino regionas tokiai investicijai pasirinktas todėl, kad būtent čia buvo sudarytos geriausios sąlygos plyno lauko investicijai. Be to, čia mažesni gamybos kaštai.

Visagino mero Vytauto Račkausko teigimu, SBA koncerno prezidentas Arūnas Martinkevičius idėją šiame mieste pastatyti naują baldų fabriką pristatė prieš trejus metus. Kiek vėliau buvo suformuotas ir SBA išnuomotas valstybinės žemės sklypas. Statybų darbai prasidėjo šių metų pradžioje. Per rekordiškai trumpą laikotarpį buvo pastatytos 33 300 kv. metrų ploto administracinės ir gamybinės patalpos su sandėliais (tokį pat plotą užima 6,5 futbolo aikštės) bei sumontuoti moderniausi gamybos įrenginiai.

Pasak E. Valentinavičiaus, fabrikas Visagine būtų buvęs statomas ir tuo atveju, jei šiam projektui nebūtų skirta Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama. Tiesa, tokiu atveju fabrikas būtų buvęs šiek tiek kitoks.

Kol kas „Visagino linijoje” dirba viena pamaina -190 darbuotojų. Kadangi iki šiol Visagine nebuvo baldų pramonės tradicijų, naujieji darbuotojai buvo apmokomi kitose SBA baldų gamybos įmonėse – „Klaipėdos balduose” bei „Šilutės balduose”.

„Visagino linijai” pradėjus veikti visu pajėgumu, joje turėtų dirbti 650 žmonių. Bendrovė bus antras pagal dydį privataus kapitalo darbdavys Visagino regione.

Apyvarta – 150 mln. litų

„Visagino linijos” direktorius Saulius Dijokas pasakojo, kad gamykloje yra įdiegtos naujausias pasaulines technologijas atitinkančios „korinių” ir medienos drožlių plokščių baldų gamybos linijos.

„Techninės galimybės leis dirbti su „korinėmis” detalėmis, kurių storis sieks iki 60 milimetrų. Gamykloje įdiegta įranga, užtikrinanti plačias apdailos galimybes – nuo dengimo natūraliu lukštu iki pigmentinių lakų”, – sakė S. Dijokas.

Iš „korinės” ir medžio drožlių plokštės „Visagino linija” gamins modernaus stiliaus korpusinius baldus, skirtus svetainei ir miegamajam, spintas bei lentynas.

Į gamyklos atidarymo šventę atvyko per 200 SBA baldų grupės klientų, tiekėjų iš Lietuvos ir kitų Europos valstybių. Iškilmėse dalyvavo ir Lietuvos premjeras Gediminas Kirkilas. Svečiai pamatė pirmąsias „Visagino linijoje” pagamintas baldų kolekcijas. Jos jau buvo pristatytos ir palankiai įvertintos Vokietijoje vykusioje baldų parodoje.

„Naujoji gamykla trečdaliu padidins SBA baldų grupės gamybinį pajėgumą, sukurs naujas technologines galimybes ir praplės gaminamų produktų asortimentą. Planuojame, kad dirbdama visu pajėgumu „Visagino linija” pasieks 150 milijonų litų metinę apyvartą”, – teigė SBA baldų kompanijos generalinis direktorius R. Kiaurakis.

Didžioji įmonės pagamintos produkcijos dalis bus eksportuojama, o likusi – parduodama mažmeninės prekybos salonuose „SBA idėjos namams” Lietuvoje.

„Kadangi Visagine iš „korinės” ir medžio drožlių plokštės pagaminti baldai bus lengvesni nei tradiciniai, tai žymiai sumažins transportavimo kaštus. Pastarasis faktorius leis stipriau įsitvirtinti Kanados, JAV, Japonijos bei Australijos rinkose, į kurias jau senokai eksportuojame savo produkciją”, – sakė R. Kiaurakis.

Anot jo, koncerno SBA valdoma baldų gamybos įmonių grupė, kuriai priklauso devynios baldų gamybos įmonės, veikiančios Lietuvoje ir Rusijoje, eksportuoja virš 90 proc. produkcijos į 37 šalis. Didžioji dalis Lietuvoje pagamintos produkcijos į užsienį iškeliauja per Klaipėdos uostą.

Šiemet SBA baldų grupė planuoja 27 proc. viršyti praėjusių metų apyvartą ir pasiekti 330 mln. litų ribą.

SBA baldų grupę sudaro dešimt bendrovių: „Klaipėdos baldai”, „Kauno baldai”, „Šilutės baldai”, „Karigė”, „Akmena”, „Baldutura”, „Novo Mebel”, „Visagino linija”, „SBA-Germania” ir SBA baldų kompanija. Šioje didžiausioje Lietuvoje baldų gamybos įmonių grupėje dirba apie 3 000 darbuotojų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.