Atidėtas Lietuvos jūrininko teismas

Dar neaiškus daugiau nei metus Ispanijos kalėjime uždaryto Lietuvos jūrininko Igorio Petrovo likimas.

Kartu su kitais Panamos laivo „Ivy 1” įgulos nariais jis kaltinamas narkotikų kontrabanda. Jūrininkų teismas atidėtas, byla perduota papildomam tyrimui.

Laivas „Ivy 1” iš Afrikos pro Kanarų salas plaukė į Portugaliją, kai praėjusių metų spalio 14 dieną neutraliuose vandenyse jį sulaikė Ispanijos specialusis būrys. Krovinių skyriuje 118-oje maišų, paslėptų po kitu kroviniu, aptikta 3,3 tonos kokaino.

Vėliau paaiškėjo, kad laivo savininkas, iš Panamos kilęs Ispanijos gyventojas, seniai buvo įtarinėjamas palaikantis ryšius su tarptautine narkotikų mafija. Jis buvo stebimas nuo 2004 metų birželio. Ispanijos policijai iš anksto buvo pranešta, kad „Ivy 1” plukdo kontrabandinį krovinį. Tuo pačiu metu kaip ir įgula suimti laivo savininkas bei dar penki Ispanijos piliečiai, išeiviai iš Brazilijos, Kolumbijos ir Argentinos.

Įgulą sudarė penki Rusijos ir po vieną Ukrainos, Rumunijos, Čilės, Ganos bei Lietuvos jūrininką. Jie iškart pareiškė neprisidėję prie narkotikų kontrabandos. Lietuvos konsulatas Ispanijoje pranešė, kad tyrimas taip pat neturi informacijos, jog įgula susimokė su laivo savininku.

Tačiau praktika rodo, kad Ispanijos teisėsauga tokiais atvejais ne itin gilinasi į bylos esmę. Pavyzdžiui, laivo „Tammsaar” įgulos nariams – rusams ir estams, susiklosčius panašioms aplinkybėms, skyrė bausmę po 10 metų. Jie jau išsėdėjo po 7 metus, tačiau apie pirmalaikį jų paleidimą net nekalbama.

Pagal Ispanijos įstatymus kriminalinės bylos gali būti tiriamos 2 metus. Jei kaltinami užsienio piliečiai, šis terminas gali būti pratęstas iki 48 mėnesių. Galbūt geras ženklas tai, kad Ispanijos aukščiausiasis teismas išsiuntė bylą tirti papildomai.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje mums pranešė, kad laivo kapitonas 48 metų kaliningradietis Viktoras Alešnikovas kartu su laivo savininku ir advokatais neseniai dalyvavo vaizdo spaudos konferencijoje. Joje dar kartą pareiškė, jog įgula nekalta. Lietuvos konsulato darbuotojai kartą per savaitę susisiekia su Lietuvos jūrininku 43 metų kapitono antruoju padėjėju I.Petrovu ir domisi jo savijauta bei pageidavimais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.