Rinkimų sąrašų vedliai žvalgosi į mero postą

Kauno politikai kol kas neskelbia visų kandidatų, tačiau jau įvardija pirmuosius numerius

Kauno konservatoriams savaitgalį paskelbus kandidatų į Savivaldybės Tarybą sąrašą, kitos politinės partijos kol kas nėra linkusios atskleisti visų kortų. Tiesa, jau aiškėja partijų kandidatų pirmieji numeriai ir potencialūs pretendentai į merus.

„Natūralu, kad partijų pirmieji numeriai turi nemažai įtakos rinkėjų apsisprendimui. Jeigu kalbėtume apie potencialius kandidatus į merus, reiktų nepamiršti reitingavimo sistemos. Tai gali gerokai pakoreguoti partijų sudarytus kandidatų sąrašus”, – teigė politologas Algis Krupavičius.

Liberalcentristai neskuba

„Kandidatų sąrašą paskelbsime gruodžio viduryje ar net sausio pradžioje. Kol kas atliekame įvairias apklausas: tiek partijos viduje, tiek gyventojų”, – teigė Kauno liberalcentristų lyderis Alvydas Banevičius.

Bene daugiausiai šansų, kad artėjančiuose rinkimuose šios partijos vedliu taps dabartinis Kauno meras Arvydas Garbaravičius.

„Nenorėčiau kalbėti už visą Kauno skyrių. Oficialiai tai nėra patvirtinta, tačiau būtų logiška, kad A.Garbaravičius kandidatų sąraše būtų įrašytas pirmasis. Suprantama, kad dabartinis meras gali sulaukti konkurentų, tačiau bent kol kas ypatingos galimų kandidatų agitacijos nepastebėjau”, – tikino A.Banevičius.

Tarybos sekretoriaus sąraše nėra

Šeštadienį oficialų kandidatų sąrašą žada paskelbti Kauno socialdemokratai. Jame nebus dabartinio miesto Tarybos sekretoriaus, buvusio mero Giedriaus Donato Ašmio. „Jis nepareiškė noro kandidatuoti. Į sąrašą greičiausiai bus įtraukti į partiją neseniai įstoję miesto Tarybos nariai Juozas Marcalis ir Romualdas Venzbergas. Rinkimuose taip pat pakvietėme dalyvauti Raudonojo Kryžiaus ligoninės vadovą Juozą Skirmantą Paukštį”, – teigė Kauno socialdemokratų lyderis Gintautas Labanauskas.

Prognozuojama, kad būtent jis kandidatų sąraše bus įrašytas pirmuoju numeriu. Tačiau šeštadienį vyksiančiame visuotiniame skyriaus narių susirinkime G.Labanauskas gali sulaukti ir konkurentų. Minimos Kauno apskrities viršininko pavaduotojo Zigmanto Benjamino Kazakevičiaus ir Romualdo Rabačiaus pavardės.

Buvusiam vicemerui – antroji vieta

Liberalų sąjūdžio Kauno skyriuje baigiamas sudaryti preliminarus kandidatų sąrašas. Iki šiol minėta, kad pirmoji vieta atiteks arba buvusiam vicemerui Erikui Tamašauskui, arba Kauno skyriaus pirmininkui Rimantui Mikaičiui. Neoficialiuose pokalbiuose liberalai patvirtino, kad greičiausiai juos į rinkimus ves R.Mikaitis.

Šiandien savo kandidatų sąrašą žada paskelbti ir Naujosios sąjungos Kauno skyrius. Pirmuoju numeriu įrašytas Konstantinas Pesenka. Per praėjusius savivaldybių rinkimus socialliberalų atstovai į miesto Tarybą nepateko. Tačiau šios partijos atstovai tikino nestokojantys optimizmo. „Mūsų tikslas – 10 vietų miesto Taryboje. Tai mums atrodo realus planas”, – tikino K.Pesenka.

Darbo partija savo lyderio neįvardija

Darbo partijos Kauno skyrius po dviejų savaičių žada paskelbti savo kandidatų sąrašą. „Tam tikri kontūrai jau matomi. Pirmasis dešimtukas tikrai bus stiprus. Kol kas nenorėčiau sakyti pavardžių. Taip pat neįvardysiu ir kam bus patikėta pirmoji vieta sąraše”, – sakė Darbo partijos Kauno skyriaus pirmininkas Seimo narys Saulius Girdauskas.

Būtent jis minimas kaip potencialiausias kandidatas užimti sąraše pirmąją vietą. Į ją taip pat pretenduoja ir buvę ministrai. „Pavardžių tikrai nepasakysiu. Galiu tik užsiminti, kad, be manęs, sąraše daugiau parlamentarų neturėtų būti”, – sakė S.Girdauskas.

Vidinė kova baigėsi?

Kauno konservatoriai užvakar paskelbė galutinį kandidatų sąrašą. „Kauno diena” rašė, kad pirmuoju numeriu įrašytas Andrius Kupčinskas, antrasis – Seimo narys Kazimieras Starkevičius, trečiasis – Petras Bingelis.

„Manau, kad partijos viduje kova dėl vietos sąraše baigta, todėl visi kandidatai galės ramiai rengtis rinkimams”, – tikino A.Kupčinskas. Tiesa, tik paskelbus sąrašą, pasipylė anoniminiai kaltinimai įvairiems kandidatams. Spėjama, kad tai susiję su kova partijos viduje.

Konservatoriai deklaruoja, kad pirmąją vietą sąraše užimantis politikas yra potencialus kandidatas į mero postą. Dabar į šį postą formaliai pretenduotų A.Kupčinskas, tačiau per rinkimus daug lems rinkėjų reitingavimo balsai. Neatmetama galimybė, kad dabartinį lyderį gali aplenkti tiek K.Starkevičius, tiek buvęs Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas.

Rinkimų sąrašą baigia sudaryti ir tradiciniai konservatorių partneriai – krikščionys demokratai. Pirmoji vieta sąraše greičiausiai atiteks dabartiniam Kauno vicemerui Kazimierui Kuzminskui. „Preliminariame sąraše yra 40 kandidatų. 50 procentų – moterys. Tai pat siekiame pritraukti daugiau jaunimo”, – sakė vicemeras.

Ilgėja rinkimų kampanija

Politologas A.Krupavičius teigė, kad ankstyvas kandidatų sąrašo paskelbimas turi ir pliusų, ir minusų. „Anksčiau paskelbus sąrašą tarsi pailginama agitacinė kampanija. Taip pat galima geriau reklamuoti kandidatus. Tarkime, sąraše yra kontroversiškų politikų. Oponentai būtinai tuo pasinaudos. Vis dėlto manau, kad anksčiau paskelbtas kandidatų sąrašas duoda daugiau naudos”, – sakė politologas.

A.Krupavičiaus nuomone, prieš artėjančius savivaldybių rinkimus geriausias galimybes turi socialdemokratai ir konservatoriai. „Nereiktų pamiršti ir valdančiųjų liberalcentristų. Daug kas priklausys nuo to, kaip jie pristatys nuveiktus darbus. Taip pat nereikia skubėti nurašyti ir Darbo partijos bei kai kurių populistinių partijų. Tradiciškai Kaune gana tvirtas pozicijas turi krikščionys demokratai”, – tvirtino jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.