Paskutinis ryžtingas puolimas

JAV administracija baigia rengti planą, kuriuo siekiama stabilizuoti padėtį Irake, tačiau analitikai abejoja šio sumanymo sėkme

Prezidentas Džordžas V.Bušas paskelbė, kad JAV ir jų sąjungininkės ryžosi surengti „paskutinį ryžtingą puolimą”, kad būtų laimėtas karas Irake. Vienas kertinių plano punktų yra Amerikos karinio kontingento padidinimas.

Tačiau įtakingas Amerikos generolas yra įsitikinęs, kad visą dėmesį reikia sutelkti Irako pajėgų rengimo spartinimui.

Tuo tarpu žinomas Rusijos karinis ekspertas mano, kad karo Irake laimėti neįmanoma, nes, pasak jo, „partizaninio karo negali laimėti nė viena civilizuota valstybė”.

Talkina buvęs valstybės sekretorius

Pasak britų laikraščio „The Guardian”, naująjį planą rengia ekspertų grupė, kuriai vadovauja buvęs valstybės sekretorius Džeimsas Beikeris, manantis, kad Amerikos reikalai Irake gali pasitaisyti, jeigu bus imtasi radikalių priemonių.

Viena tokių priemonių – JAV karinio kontingento padidinimas. Ekspertų grupė mano, kad į smurto apimtą šalį pakaktų pasiųsti 20 tūkstančių karių greta jau dislokuotų maždaug 140 tūkstančių. Papildomos specialiai parengtos pajėgos būtų dislokuotos Bagdade ir jo apylinkėse, kur labiausiai išplitusi kruvina kova tarp šiitų ir sunitų ir kur aktyviausiai veikia maištininkai, kurie, kaip pranešama, gauna paramą iš Irano ir Sirijos.

Antruoju plano punktu numatoma įtraukti kaimynines valstybes, kad jos prisidėtų prie Irako ūkio atkūrimo. Pirmiausiai turimos galvoje turtingos JAV sąjungininkės – Saudo Arabija ir Kuveitas.

Vašingtone taip pat dedamos viltys, jog kai kurioms Vakarų valstybėms, galbūt Vokietijai, pavyks įtikinti Iraną, kad jis nustotų rėmęs Irako maištininkus.

Pagal ekspertų planą didelis dėmesys skiriamas šiitų ir sunitų sutaikymui. Tam naujoji Irako vyriausybė turėtų įsteigti specialią struktūrą, kurioje dirbtų visų religinių bendruomenių atstovai.

Dž.Beikerio grupė savo plane taip pat ragina smarkiai padidinti lėšas, kurios būtų skiriamos Irako pajėgų ir policijos rengimui bei aprūpinimui.

Pajėgų padidinimas ar išvedimas padėties neišgelbės

„The Guardian” rašo, kad surengti paskutinį ryžtingą puolimą Irake Dž.V.Bušą paragino kitas buvęs valstybės sekretorius – Henris Kisindžeris, pasiūlęs permesti į smurto apimtą šalį daugiau kariuomenės.

Tačiau operacijoms Artimuosiuose Rytuose vadovaujantis JAV generolas praėjusią savaitę atmetė raginimus arba padidinti Irake dislokuotų karių skaičių, arba išvis išvesti pajėgas iš Irako ir sakė, jog amerikiečiai turėtų likti ir kuo skubiau parengti vietos pajėgas, kad būtų nuslopintas tarpkonfesinis smurtas.

Pirmą kartą po lapkričio 7-osios rinkimų, per kuriuos, iš dalies dėl nepasitenkinimo Irako karu, Dž. V.Bušo respublikonai neteko Kongreso kontrolės, kalbėdamas Kongrese armijos generolas Džonas Abizaidas sakė, kad pirmenybę jis teikia Irako pajėgų rengimo spartinimui.

Dž.Abizaidas nenori didinti Irake tarnaujančių karių skaičiaus, bet taip pat perspėjo, kad nereikėtų nustatyti ir pasitraukimo termino. Vietoje to, sakė jis, Irake jau esančios JAV pajėgos turėtų daugiau dėmesio skirti irakiečių pajėgų rengimui, aprūpinimui ir konsultavimui.

„Dabartinėmis sąlygomis pajėgų išvedimo nerekomenduočiau”, – sakė jis Senato Ginkluotųjų pajėgų komitetui. Generolas taip pat nurodė, kad „didesnės amerikiečių pajėgos trukdys irakiečiams stengtis daryti daugiau, prisiimti didesnę atsakomybę dėl savo šalies ateities”.

Atkirtis abiem stovykloms

Dž.Abizaido komentarai buvo atkirtis tiek demokratams, kurie ragina palaipsniui išvesti pajėgas iš Irako, tiek respublikonams, tokiems kaip Arizonai atstovaujantis senatorius, galimas kandidatas į prezidentus Džonas Makeinas, kurie ragina didinti JAV pajėgas Irake.

Abiejų partijų senatoriai Dž.Abizaido komentarus traktavo kaip įrodymą, kad JAV karo vadai neturi nustatę naujo, efektyvaus plano Irakui. „Viltis nėra strategija, – pareiškė Niujorkui atstovaujanti demokratų senatorė Hilari Klinton. – Nuolat girdžiu, kad Irako vyriausybė privalo daryti tą, Irako armija privalo daryti aną. Niekas tam neprieštarauja. Žiaurus faktas yra tas, kad tai nevyksta”.

Dž.Makeinas savo ruožtu kritikavo Dž.Abizaidą už tai, kad jis siūlo „status quo”, ir pažymėjo, jog „Amerikos žmonės per praėjusius rinkimus sakė, kad tai nėra priimtina sąlyga”.

Dž.Abizaidas savo kalboje dar neminėjo plano, kurį baigia rengti Dž.Beikerio vadovaujama ekspertų grupė. Planui turi pritarti JAV administracijos vadovas.

Šansų beveik nėra

Ar Amerika dar gali Irake pasiekti pergalę? Tokį klausimą radijo stotis „Svoboda” pateikė žinomam Rusijos kariniam ekspertui Aleksandrui Golcui, kuris daug metų stažavosi JAV karinių tyrinėjimų centruose.

Pasak eksperto, gynybos ministro Donaldo Ramsfeldo, kuris jau atsistatydino, vadovaujami kariškiai pažeidė principus, kuriuos suformulavo kitas Pentagono šefas – Frenkas Karlučis. Pagal šiuos principus karinė galia turi būti panaudojama vienu ir tuo pačiu momentu, kad mūšių laukuose būtų pasiektas užsibrėžtas tikslas – visiškas priešo pajėgų sunaikinimas; kartu turi būti atsisakoma okupacijos ir įsivėlimo į operacijas prieš maištininkus.

Anot A.Golco, kai šių principų buvo atsisakyta, prasidėjo alinantis partizaninio pobūdžio karas, kurio aukomis tampa vis daugiau Amerikos ir jos sąjungininkių karių.

Rusijos eksperto nuomone, JAV beveik neturi šansų pakreipti įvykių eigos Irake savo naudai. „Vienam labai gerbiamam Amerikos karinių problemų analitikui, atsargos generolui, priklauso frazė, kuri šiandieninėje situacijoje yra nulemianti: „Civilizuota valstybė negali laimėti partizaninio karo tol, kol ji nustos būti civilizuota šalimi”, – sakė ekspertas.

„Partizaninį karą galima laimėti tik tuo atveju, jeigu bus griebtasi genocido. Amerika taip nesielgs. Priminsiu, kad nė viena civilizuota valstybė nelaimėjo nė vieno partizaninio karo”, – kalbėjo A.Golcas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.