Žvilgsnis į langą…

Langas – ne tik šviesos šaltinis. Jis tarsi paveikslas, galintis praturtinti ir pagražinti kambario interjerą, suteikti vis naujų detalių.

Pagal nuotaiką

Užuolaidos yra labai svarbus interjero akcentas, galintis koreguoti patalpos dydį, erdvę, kambario stilių, koloritą. Jos ne tik uždengia langus, bet ir puošia kambarį. Nors šiais laikais daug kas renkasi modernius roletus, šie toli gražu negali suteikti tiek jaukumo kaip užuolaidos.

Kai tokia didelė įvairovė, išsirinkti tinkamas užuolaidas tikrai nelengva. Pasak „Užuolaidų studijos” salono dizainerės Laisvės Zagorskienės, retas pirkėjas išsirenka tinkamą medžiagą ir užuolaidų modelį iš pirmo karto. Svarbiausia nuspręsti, kokį vaizdą norite matyti žvelgdami į langą ar pro jį, kokią nuotaiką ar atmosferą norite sukurti kambaryje. Galima rinktis ramybę ir rafinuotą santūrumą arba didingą prašmatnumą. O gal norite ryškaus, dėmesį atkreipiančio dramatizmo arba modernaus minimalizmo?

Pasirinkus nuotaiką nesunku išsirinkti ir visa kita: užuolaidų audinių spalvą, faktūrą, drapiruotę, dekoravimo detales. Tik reikėtų nepamiršti, kad visa tai turi derėti ne tik tarpusavyje, bet ir prie viso patalpos stiliaus.

Mados tendencijos

Šiuo metu populiaru tiek įvairių faktūrų sintetiniai audiniai (glamžyti, gofruoti, plėšyti, metalizuoti, karpyti), pagaminti pasitelkiant sudėtingas technologijas, tiek ir mūsų senelių kartos dievinamas siuvinėjimas ant šilko, drobės, aksomo, tiulio ar organzos, rankų darbo nėriniai, įvairūs pynimai, mezginiai. Taip pat madingas pliušas – lygus ir margintas, plonas ir storas. Madinga prabangias, masyvias medžiagas puošti Swarovski kristalais. „Populiarus linas, šilkas, blizgus pliušas (ne aksomas), – vardija L.Zagorskienė. – Taip pat paklausūs rytietiški motyvai, net įvairios formos ir dydžio gėlės”. Audiniai dažniausiai marginami smulkaus arba labai stambaus rašto gėlėmis. Dažnai jie puošiami ir įvairiomis figūromis. Geometrinių formų gausybėje šalia įvairių pločių dryžių populiarus ir spiralės motyvas. L.Zagorskienė kaip madingiausias įvardija raudoną, vandens, pieno, žaliųjų alyvuogių, baklažanų spalvas. Ne mažiau mėgstama ir mėlyna – šviesaus dangaus, jūros ar smaragdo atspalvių. Išlieka aktualūs žemės tonai – smėlio, rudi, terakotos, chaki, taip pat klasikinės pilka ir juoda spalvos.

Reikia derinti

Visus stilius, ypač klasikinį, reikia derinti prie interjero. Seniau daugelis bijojo, kad pjausis, maišyti raštus ir spalvas. Niekas nekabindavo raštuotų užuolaidų margintais tapetais išklijuotame kambaryje. Dabar žmonės jau nebijo suplakti visko. Kuo keisčiau, tuo moderniau. Tačiau reikia nepamiršti, kad konkrečiam stiliui ne viskas tinka. Nederėtų klasikinio interjero patalpoje kabinti roletų arba minimalistinio stiliaus kambario puošti prabangiomis, storo audinio naktinėmis užuolaidomis. Taip pat reikia atsižvelgti ir į patalpos paskirtį. Miegamajame norime romantikos, taigi, pasak L.Zagorskienės, reikėtų rinktis jaukias naktines užuolaidas, kurios suteiktų saugumo, o ne blaškytų dėmesį. Miegamojo užuolaidos turėtų būti ir ramesnių spalvų, nes tai poilsio kambarys. Jas, kaip ir visa kita, reikėtų derinti prie sienų spalvos. Prie užuolaidų derinama ir lovatiesė, bet ji neprivalo būti to paties audinio kaip naktinės užuolaidos. Tačiau lovatiesės viršutinės pusės raštas turėtų derėti pagal audinio piešinį ir baldų formas.

Svetainėje nemiegame, tad galima rinktis lengvesnio audinio užuolaidas. Jos įleistų į kambarį daugiau šviesos, sukurtų pakilią nuotaiką. Jei norite prabangios svetainės, prie masyvių baldų vertėtų derinti panašaus stiliaus užuolaidas.

Vaikų kambario langus papuošti taip pat nėra sunku. Yra daugybė medžiagų su vaikiškais paveikslėliais ar žaismingomis figūromis, spalvomis. Tokias užuolaidas galima puošti ir įvairiais aksesuarais (kaspinėliais, kutais).
Žvelgdami į langą dažniausiai matome vaizdą už stiklo ir neretai pamirštame seną gerą frazę: „Bet koks paveikslas be rėmelių atrodo prasčiau”. Iš tiesų langus savotiškai įrėmina ir užuolaidos, kurios neretai išduoda šeimininko požiūrį į namus, grožį, interjerą.

Aksesuarai

Lietuvoje užuolaidų aksesuarai nėra itin populiarūs. Dažniausiai jie derinami būtent prie vaikiškų užuolaidų, retais atvejais – norint papuošti prabanga tviskančias užuolaidas. Tačiau jų pasirinkimas taip pat nemažas. Prie užuolaidų galima tvirtinti įvairių formų ir spalvų kutus, žiedus, kablius, spirales, priderinti žvaigždės, saulės, kriauklės ar kitos formos laikiklius.

Šiuolaikiniame interjere naudojami ir netradiciniai užuolaidų kabinimo būdai. Tam galima naudoti drapiruotas juosteles ar audinyje įspaustus žiedus. Norint sujungti kelis naktinių užuolaidų sluoksnius naudojamos virvelės. Tokie aksesuarai gali būti kaip dekoratyvinės detalės ir kartu atlikti lango užtraukimo funkciją.

Svarbi priežiūra

Pasak dizainerės, reikėtų pasirinkti, kokią reikšmę kambario interjere teikiame užuolaidoms. Jei norima jas akcentuoti, reikia rinktis ryškesnes, įspūdingesnes. Kitu atveju pakanka jas priderinti prie aplinkos. Svarbiausia susikurti tokį interjerą, kuris leistų laisvai, patogiai ir jaukiai gyventi. L.Zagorskienė taip pat pataria nepamiršti įsigytų užuolaidų priežiūros. Nors užuolaidos netarnauja visą gyvenimą, šiek tiek pasistengus galima ilgiau išlaikyti jas tvirtas ir ryškias. Paprastai patariama skalbti užuolaidas bent kartą per metus, nes laikui bėgant dulkės ir saulės spinduliai gali net visai sugadinti audinį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.