Stanevičius: „Svarbiausia – daugiau žaisti”

Pasveikęs po tris savaites trukusio sinusito vienas Klaipėdos „Neptūno” krepšinio komandos lyderių Vitalijus Stanevičius viliasi, kad traumos ir ligos jo daugiau nepersekios

Vienas Klaipėdos „Neptūno” lyderių vos prasidėjus sezonui buvo iškritęs iš rikiuotės dėl ligos. 23 metų krepšininkas tris savaites gydėsi sinusitą. Stanevičius teigia, kad dar jaučia ligos pasekmes, o gerą sportinę formą viliasi atgauti po kelių savaičių. 200 cm ūgio puolėjas neslepia, kad treneris Robertas Kuncaitis šį sezoną juo pasitiki labiau negu pernai komandai vadovavęs amerikietis Deanas Murray. Pasak krepšininko, šį sezoną „Neptūno” gerbėjai dažniau džiaugsis pergalėmis, jeigu komandos nepersekios traumos.

Puolėjas šį sezoną vidutiniškai per Baltijos krepšinio lygos (SEB BBL) rungtynes pelno 16,3 taško, atkovoja po 7 atšokusius kamuolius ir atlieka 1,5 rezultatyvaus perdavimo.

Gali tekti operuotis

– Šiemet rungtyniauji labai naudingai. Kaip pavyko įgyti puikią sportinę formą?

– Prieš sezoną, kaip ir kiekvienas krepšininkas, intensyviai rengiausi. Klaipėdoje stovyklavusi Mariupolio „Azovmaš” komanda rengė neblogas treniruotes, kurios padėjo išlaikyti gerą sportinę formą. Vėliau atvykau į „Neptūną”, taip pat intensyviai dirbome. Šio sezono pradžioje mano žaidimas nebuvo idealus, tik laikui bėgant įsižaidžiau. Dabar po ligos, manau, bus šiokia tokia duobė.

– Kodėl nepavykdavo taip sėkmingai žaisti pernai, kai komandai vadovavo D.Murray?

– Pradžioje tiesiog nuolat sėdėjau ant atsarginių suolelio. Situacija buvo tokia: amerikietis treneris, amerikiečiai žaidėjai, todėl aikštėje legionieriai praleisdavo daugiau laiko. Įpusėjus sezonui komandos vadovai apie tai pakalbėjo su D.Murray, ir padėtis šiek tiek pasikeitė.

– Treneris iš JAV nepasitikėjo lietuviais?

– Taip, tai buvo jaučiama. Treneris atsižvelgdavo, kurie žaidėjai yra buvę Amerikoje, kurie ne, ir panašiai. Didesnių skirtumų lyg ir nebuvo. Tiesiog D.Murray labai pasitikėjo komandos amerikiečiais.

– Kaip pasikeitė tavo vaidmuo komandoje, kai atvyko treneris R.Kuncaitis?

– Nemanau, kad labai pasikeitė. Žaidžiu toje pat pozicijoje, kurioje rungtyniavau anksčiau. Šiemet „Neptūnas” pasikvietė tikėdamasis, kad būsiu pagrindinis žaidėjas. Pernai atvykau po sunkios traumos, tad praėjęs sezonas man buvo reabilitacinis.

Praeitą sezoną buvo visokių pertraukų: tai traumą patirdavau, tai dar kas nors atsitikdavo. Lyg ir atsigauni, bet vėl patenki į duobę. Sezono pradžioje buvau susilaužęs kelis šonkaulius, vėliau patyriau čiurnos traumą, tad pernai buvo visokių niuansų.

– R.Kuncaitis tavimi pasitiki labiau negu D.Murray?

– Tikrai taip. Negaliu sakyti kad pernai antroje sezono dalyje manimi D.Murray nepasitikėjo. Pasitikėjo, bet kol pavyko išsikovoti tą pasitikėjimą, nutiko visokių dalykų. Šiemet jau visai kas kita.

– Šio sezono pradžioje, spalio mėnesį, buvai paguldytas į ligoninę dėl sinusito ir jį gydeisi tris savaites. Ar nebuvo komplikacijų?

– Komplikacijų nebuvo, bet mano sinusitas buvo pačios sunkiausios formos, kokia tik gali būti. Septynias dienas mane badė, leido į veną antibiotikų. Išleistas iš ligoninės namie taip pat gėriau antibiotikų. Todėl jaučiuosi išsekęs. Reikės laiko, kol atgausiu sportinę formą.

– Ar ši pertrauka turės įtakos tavo žaidimui?

– Manau, turės. Stengsiuosi daryti viską, kad kuo greičiau atsigaučiau, bet kaip jaučiuosi – taip, nieko nepadarysi. Vaistai padarė savo. Tris savaites nesitreniravau, o tai labai didelis minusas. Atrodo, grįši į aikštę, ir viskas bus gerai, bet taip tikrai nėra. Matau, kad per pirmąsias dienas, kai jau treniruojuosi, ne viskas pavyksta taip, kaip buvo prieš ligą. Reikės bent kelių savaičių, kol visiškai atsigausiu.

– Žinau, kad tau reikalinga operacija. Kokia?

– Man reikėtų daryti nosies pertvaros operaciją. Buvau tik apgydytas. Gydytojai sakė, kad galiu bet kada atkristi. Visi buvo įspėti, kad taip gali nutikti. Klubas tarėsi su mano agentais, Kauno „Žalgirio” gydytojais ir nusprendė, kad dar rizikuosime. Nedarysime operacijos, nes tokiu metu gali būti daug komplikacijų, dėl jų galiu iškristi iš rikiuotės jau ne savaitėms, o mėnesiams.

– Jeigu liga vėl atsinaujins, iš karto keliausi į operacinę?

– To tiksliai pasakyti negaliu. Žiūrint, kokia liga. Jeigu paprasta sloga, tada operacijos tikriausiai neprireiks, bet jeigu viskas bus rimčiau, vėl prasidės uždegimas, tada gali tekti gultis ant operacinio stalo. Sloga mane dar kamuoja, bet didelio uždegimo nebėra.

Šuoliais nepiktnaudžiauja

– Prieš sezoną dalyvavai „Azovmaš” peržiūroje. Kodėl nelikai joje, o pasirinkai „Neptūną”?

– Tai gera komanda, Ukrainos superklubas, bet ten labai didelė konkurencija. Supirkti labai aukšto lygio žaidėjai, su kuriais konkuruoti labai sunku. Aišku, pinigai ten kitokie, galėjau likti Ukrainoje, bet „Neptūnas” taip pat pasiūlė neblogas sąlygas. Čia esu pagrindinis žaidėjas, o pasirašant kontraktą man svarbiausia, kiek minučių praleisiu aikštėje.

– „Neptūno” komanda šiemet labai jauna. Ar tai turi įtakos rezultatams?

– Nemanau, kad amžius turi įtakos. Komandos rezultatams didelę įtaką turi žaidėjų traumos. Taip pat daug kas priklauso nuo užsidegimo ir nusiteikimo prieš rungtynes. Geriausias pavyzdys – mačas su regioninės krepšinio lygos komanda iš Utenos ir LKL rungtynės su „Žalgiriu”. Rungtynėms su uteniškiais trūko nusiteikimo, todėl ir žaidimas buvo nekoks, o su „Žalgiriu” visi žaidė užsidegę, tad pavyko gana neblogai sužaisti.

– Nuo sezono pradžios matyti, kad šiemet „Neptūnas” rungtyniauja sėkmingiau negu pernai. Kuo šiemet komanda geresnė?

– Šiemet komandos pagrindą sudaro lietuviai, turime tik vieną amerikietį. Aišku, labai didelę įtaką padarė R.Kuncaitis, kuris praeitą sezoną dirbo Vilniaus „Lietuvos ryte” su gerais treneriais. Vilniaus komandoje jis įgijo daug patirties, ji labai praverčia vadovaujant „Neptūnui”.

– 2003 ir 2004 metais laimėjai LKAL dėjimo į krepšį konkursą. Kodėl komanda tavęs nedeleguoja į tokius LKL rengiamus konkursus?

– Aš pats nedegu noru juose dalyvauti. Nuo tada, kai laimėjau tuos konkursus, daug kas pasikeitė. Patyriau sunkią kelio traumą, todėl nepiktnaudžiauju šuoliais.

– Ko trūksta „Neptūno” komandai iki visiškos laimės?

– Pirmiausia – drausmingo žaidimo. Kad nepersekiotų traumos, ligos. Jei žaisime drausmingai, nepatirsime traumų, tada ir pergalių bus daugiau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.