Pramonininkai viliojami atverti Danės krantines

Klaipėdos valdžia tikisi, kad šalia Danės upės gamybą plėtojančias įmones pavyks suvilioti keisti savo veiklos profilį arba bent jau iškelti gamybą į užmiestį, kad šalia upės atsirastų gyvenamieji kvartalai, o pakrantės taptų prieinamos visuomenei

Visgi pirmasis blynas prisvilo – į vakar Savivaldybėje organizuotą pasitarimą, kuriame turėjo paaiškėti įmonių ateities planai ir požiūris į idėją iškelti iš Danės krantinių nuo pramonę, atėjo tik trijų iš dvidešimties prie upės įsikūrusių įmonių atstovai.

Palankios sąlygos

Pasak vyriausiojo miesto architekto Almanto Mureikos, 1997 metais patvirtintame bendrajame miesto plane buvo užfiksuota tik galimybė palei Danės upę nutiesti dviračių ir pėsčiųjų takus.

„Per tuos metus atsirado iniciatyvų ir iš pačių verslininkų, todėl naujajame dar nepatvirtintame bendrajame miesto plane yra numatoma galimybė Danės pakrantėse esančių teritorijų paskirtį pakeisti iš pramoninės į daugiafunkcinę”, – sakė A. Mureika.

Anot jo, sąlygos palei Danę statyti gyvenamuosius kvartalus ir komercinės paskirties objektus esančios palankios – yra visa būtina infrastruktūra, tiesiamas šiaurinio išvažiavimo iš uosto kelias užtikrins gerą susisiekimą su šiaurine miesto dalimi.

„Tačiau visų pirmą reikėtų, kad dėl savo ateities planų susitartų dauguma čia įsikūrusių įmonių. Jei vieni sutiktų keisti paskirtį, kiti ne – atsirastų trukdžiai, nes pramonės objektams yra reikalingos atitinkamos sanitarinės apsaugos zonos”, – sakė vyriausiasis miesto architektas.

Gali tik gundyti

Pasak Klaipėdos mero Rimanto Taraškevičiaus, nors vakar į pasitarimą dauguma šalia Danės veikiančių įmonių atstovų neatvyko, su nemaža jų dalimi jau yra aptarta galimybė keisti žemės paskirtį.

„Planų išsikelti turi prekybos centrą „Gulbė” valdanti bendrovė, dėl galimybės keisti žemės paskirtį kreipėsi „Klaipėdos mediena”, buvusio „Sirijaus” teritorijoje neseniai žuvies perdirbimo gamyklą atidariusi „Laivitė”, – sakė meras.

Anot A. Mureikos, jau ruošiamas detalusis planas teritorijai, esančiai šalia buvusio „Sirijaus”, kur anksčiau veikė statybinių medžiagų gamykla. Kitoje Danės pusėje esanti bendrovė „Klaipėdos baldai” yra parengusi techninį dviračių tako iki Paupių gyvenvietės projektą.

„Perspektyviniuose planuose yra numatyta iškelti katilinę iš miesto centro. Manau, kad realiai tokia galimybė atsiras Lypkiuose pradėjus statyti naują termofikacinę elektrinę. Toks projektas gali būti pradėtas įgyvendinti uždarius Ignalinos atominę elektrinę”, – sakė susitikime su meru dalyvavęs AB „Klaipėdos energija” generalinio direktoriaus pavaduotojas Juozas Kregždys.

Kol kas miesto valdžiai yra visiškai neaiškūs įmonės „Pajūrio medina” ateities planai. Nuo jos vadovybės pozicijos priklausys ir aplinkinėse teritorijose esančių bendrovių planai, nes „Pajūrio medienai” yra reikalinga viena didžiausių sanitarinės apsaugos zonų.

„Rašykite įmonėms laiškus su konkrečiais klausimais, kad būtų galima išsiaiškinti jų poziciją ir daryti konkrečius sprendimus”, – savivaldybės tarnautojams po nepavykusio susitikimo sakė meras.

Pasak A. Mureikos, Savivaldybė tikrai nesiruošia iš verslininkų išpirkti žemę visuomeninėms reikmėms, ji esą gali tik sugundyti imtis alternatyvių, pelningų ir miestui naudingų projektų.

Kartu jis akcentavo, kad Danės krantinių atlaisvinimo idėją būtų galima pristatyti Kanų tarptautinėje nekilnojamojo turto parodoje, nes taip būtų galima pritraukti investuotojų.

Pramonė jau traukiasi

Pramonės atsitraukimo nuo Danės ir iš kitų vertingų teritorijų pavyzdžių jau yra.

Šalia Danės žiočių esančios bendrovės „Klaipėdos laivų remontas” teritorijoje jau pradėtas įgyvendinti „Jūros vartų” projektas, kuriuo siekiama sukurti pramogų ir paslaugų zoną, ieškoma galimybių statyti ir gyvenamuosius namus.

Šalia Jono kalnelio, buvusioje „Klaipėdos konditerijos” teritorijoje, bendrovė „Invalda” pradėjo viešbučio statybą, taip pat rekonstruos palei Danę stovintį autentišką XIX amžiaus sandėlį.

Šią savaitę bus pristatyti taip pat šalia Jono kalnelio esančios teritorijos, anksčiau priklausiusios bendrovei „Kretingos grūdai”, plėtros planai. Žinia, čia turėtų būti nutiesta nauja Bastionų gatvė bei naujas tiltas per Danę.

Pramonės neliks ir šalia Trinyčių tvenkinio. Vietoje bankrutavusios verpalų bendrovės „Trinyčiai” bus statomas gyvenamasis kvartalas.

Praėjusią savaitę Klaipėdos miesto tarybos Teritorijų planavimo komitete bendrovė „Memelio miestas” pristatė savo planus laivų remonto įmonės „Laivitė” teritorijoje statyti kvartalą su gyvenamaisiais, poilsio bei pramogų objektais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.