Medikų vojažai už verslininkų pinigus

Lietuvos ginekologai įvairių kompanijų prašė apmokėti jų kelionę į kongresą Malaizijoje

Egzotiškoje Malaizijoje viešėjo grupė Lietuvos ginekologų. Jie ten dalyvavo pasauliniame ginekologų kongrese. Paaiškėjo, kad daugumos jų kelionę apmokėjo įvairios kompanijos. Nors dalis medikų čia neįžvelgia nieko blogo, tačiau versle niekas nedalijama veltui. Už tai, ką gydytojai gauna „nemokamai”, vėliau sumoka pacientai, kuriems skiriami dosniausių, medikus parėmusių firmų vaistai.

Prašė apmokėti kelionę

Kauno 2-osios klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotojos medicinai Ritos Banevičienės kabinetas praėjusią savaitę buvo tuščias. Iš kongreso Malaizijoje į darbą ji dar nebuvo grįžusi. R.Banevičienė pati ieškojo firmų, kurios galėtų paremti jos išvyką.

„Rita Banevičienė prašė firmų, kad finansuotų jos kelionę, – „Kauno dienai” patvirtino 2-osios klinikinės ligoninės direktorius Tautvydas Jankauskas. – Kai pinigai atėjo į ligoninės sąskaitą, sumokėjom juos už pavaduotojos kelionę. Viskas padaryta oficialiai ir sąžiningai”.

R.Banevičienei firmos „paaukojo” apie 4 tūkstančius litų. Ligoninės direktorius atsisakė įvardyti, kokios firmos parėmė pavaduotojos išvyką. Nepatvirtintais duomenimis, tai padarė keletas farmacinės ir medicinos įranga prekiaujančių kompanijų.

Neįžvelgia interesų konflikto

Ligoninės direktorius T.Jankauskas neįžvelgia jokio interesų konflikto, jei tarp pavaduotojos kelionę apmokėjusių firmų yra tos, kurios savo gaminius tiekia šiai gydymo įstaigai.

„Rita Banevičienė neturi tiesioginio ryšio su tomis firmomis ir negali daryti jokios įtakos, nes neleidžia ir jos pareigos, – sakė T.Jankauskas. – Perkant vaistus, vyksta vieši ir atviri konkursai. Tą patį vaistą gydymo įstaigai siūlo paprastai bent 4-5 firmos. Konkursą laimi ta, kuri pasiūlo mažiausią kainą”.

Pasak T.Jankausko beveik visos farmacinės firmos turi specialų fondą, kurio lėšomis remia medikų stažuotes, kvalifikacijos kėlimą.

„Taip daroma visoje Lietuvoje. Juk gydytojai neuždirba tiek, kad turėtų pinigų susimokėti už kvalifikacijos kėlimą. Galbūt blogai yra tuomet, kai firma duoda pinigų asmeniškai gydytojui kokiai nors kelionei ir apie tai niekas nežino. Tada galima įtarti ir negerus dalykus”.

Šiek tiek kitokios nuomonės apie direktoriaus pavaduotojos kelionę yra eiliniai gydytojai. Jie įžvelgia korupcijos elementų.

„Ligoninėje dirba daugybė gydytojų ginekologų, tačiau į kelionę už pervestus pinigus išvyko administracijos valdininkė – direktoriaus pavaduotoja be jokios objektyvios atrankos. Manome, kad vien pinigų reikalavimas iš farmacinių kompanijų yra nusikalstamas ir nesuderinamas su valdininko etika. Eiliniai gydytojai, uždirbantys žymiai mažiau už valdininkę, turi vykti už savo lėšas, o valdininkė prievartauja farmacines kompanijas”, – teigia anonimais panorę likti medikai.

Parėmė verslo magnatas

Į Malaiziją yra išvykusi ir Kauno medicinos universiteto (KMU) Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė profesorė Rūta Nadišauskienė bei keletas Klinikos gydytojų. Mobiliuoju telefonu R.Nadišauskienė buvo nepasiekiama, o KMUK valdymo tarnybos direktorius Edmundas Varpiotas teigė nežinąs, už kokias lėšas Klinikų darbuotojai išvyko į pasaulinį kongresą.

Kongrese dalyvavo ir viena gydytoja ginekologė iš Kauno krikščioniškųjų gimdymo namų. Jų direktorius Kęstutis Stankaras sakė, kad ligoninė kelionės šiai gydytojai neapmokėjo.

„Žmogus gali, tai važiuoja. Man aiškino, kad jai kelionę finansavo verslininkas Bronislovas Lubys, kadangi ji dar dirba Jonavos pirminės sveikatos priežiūros centre”, – sakė K.Stankaras.

Krikščioniškųjų gimdymo namų direktorius tvirtino, kad jis neigiamai žiūri į farmacininkų finansuojamas keliones, seminarus.

„Tačiau tai vyksta – farmacininkai „perka” daktarus, kad darytų įtaką per juos vaistų pirkimui. Tai jokia paslaptis, o visiems žinomi dalykai”, – sakė K.Stankaras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.