Nepageidaujamas kancleris neskuba trauktis

Lietuvos vadovas nenori, kad kanceliarijai vadovautų į Prezidentūros tualetų skandalą jo žmoną ir asistentę įtraukęs kancleris Osvaldas Markevičius. Pastarasis trauktis nenori.

Prezidentas Valdas Adamkus nedviprasmiškai kartoja sunkiai įsivaizduojantis tolesnį darbą su Prezidentūros kancleriu Osvaldu Markevičiumi. Pasitikėjimą pavaldiniu Adamkus galutinai prarado, kai šis viešais pareiškimais įtraukė jo žmoną Almą ir asistentę Boženą Krasovskają į ažiotažą sukėlusią Prezidentūros „karališkų” tualetų istoriją.

Tačiau konkurso tvarka kanclerio pareigas gavęs Markevičius nenori savanoriškai jų atsisakyti. Valdininkas savo viešą pareiškimą išplatino būtent tądien, kai baigė galioti prieš metus jam skirtas griežtas papeikimas. Jei Markevičius užsispyręs laikysis pareigų, jį iš Prezidentūros išprašyti bus galima tik nubaudus už šiurkštų tarnybinį nusižengimą.

Piktinosi viešai

Prezidentas Markevičių pasmerkė dar užvakar būdamas Šveicarijoje. „To betrūko – dėl savo veiklos įtraukia pašalinius asmenis”, – dėl to, kad kanclerio viešame pareiškime buvo paminėtos ponia Alma ir Krasovskaja, piktinosi Adamkus. Vakar prezidentas pridūrė, kad nuošaliai nuo Prezidentūros besilaikanti jo žmona dabar juokauja, kad nusipelnė gauti atlygį už konsultantės darbą.

Šalies vadovas pakartojo, kad toliau dirbti su kancleriu jam bus labai sunku: „Profesionaliame darbe labai nekorektiška daryti pareiškimą, kuris yra vienašališkas ir nesudaro pagrindo tolesniam nuoširdžiam darbui”. Teigdamas, kad kanclerio elgesys jo nenustebino, prezidentas sustiprino užkulisines prielaidas, kad šalies vadovas jau senokai nepatenkintas Markevičiaus veikla.

Atsistatydinti nežada

Adamkus leido suprasti neprašysiąs kanclerio pasitraukti gražiuoju, jis lauks Prezidentūros kanceliarijos veiklos audito rezultatų. Vakar susitikti su kancleriu akis į akį prezidentas nepanoro.

Argumentuodamas, kad neturėjo progos iš prezidento išgirsti jokių nusiskundimų, kancleris LŽ atsisakė komentuoti viešus Adamkaus pareiškimus. „Radijo neklausiau, spauda pasirodys tik rytoj, – jis tikino nesidomėjęs ir internetine žiniasklaida. – Turiu labai daug darbo”.

Markevičius neišsižada savo pareiškimo, kuriame atsakomybę už brangiai kainavusį Prezidentūros tualeto remontą perkėlė ant prezidento asistentės Krasovskajos pečių ir paminėjo, kad detalės buvo suderintos ir su Adamkiene. Kancleris patikino nesitraukiąs iš pareigų. „Atsistatydinti neketinu, – sakė jis. – Prasidėjo auditas – veiklos organizavimo vertinimas ir patikrinimas. Tikėkimės, išspręsime visas problemas”.

Nuobauda nebegalioja

Prezidentas negali reikalauti Markevičiaus galvos, nes kancleris – ne politinio pasitikėjimo, o konkurso būdu pareigas gavęs valdininkas. Valstybės tarnybos įstatymas numato, kad griežčiausią tarnybinę nuobaudą – atleidimą iš darbo – galima skirti už šiurkštų tarnybinį nusižengimą, taip pat už kitą tarnybinį nusižengimą, jei prieš tai valstybės tarnautojui nors kartą per pastaruosius 12 mėnesių buvo taikyta tarnybinė nuobauda – griežtas papeikimas.

LŽ šaltiniai prezidento komandoje atkreipė dėmesį į tai, kad Markevičius viešą pareiškimą „tėškė” ne tik pasinaudojęs Adamkaus išvykimu į Šveicariją, bet ir sulaukęs, kol baigs galioti anksčiau skirta tarnybinė nuobauda. Markevičius griežtą papeikimą užsidirbo prieš metus, kai be prezidento leidimo pirmajai šalies porai lankantis Vokietijoje atliko rezidencijos inventorizaciją. Atleisti Markevičių iš darbo bus galima tik konstatavus šiurkštų pažeidimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.