Susikirtę Klaipėdos dviratininkų ir N.Dumbausko keliai

Praėjusią savaitę per visas šalies žiniasklaidos priemones nuskambėjo Lietuvos dviračių sporto problemos ir nesuprantami šalies biurokratų siekiai nušalinti žinomą mūsų dviračių rinktinės trenerį klaipėdietį Algirdą Vaitkų.

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK), šalies Kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD) bei Lietuvos dviračių sporto federacija (LDSF), už kurių nugarų stovi garsusis Klaipėdos dviračių sporto tėvas Narsutis Dumbauskas, naujuoju šalies vyrų treko rinktinės vyriausiuoju treneriu paskyrė Edmundą Pesecką.

Nors Lietuvos rinktinės dviratininkai, kurių daugumą sudaro klaipėdiečiai, visa galva stojo ginti Algirdą Vaitkų, tačiau šalies sostinės biurokratai nesileido į jokias kalbas ir dviratininkus viliojo piniginėmis stipendijomis.

Radę rėmėjų, Klaipėdos komandos vadovai, padedami belgų, Tarptautinėje dviračių sporto sąjungoje įregistravo pirmąją Lietuvoje profesionalią vyrų dviratininkų komandą.

Taigi nusprendėme pakalbinti ir asmeninę nuomonę apie šią situaciją sužinoti iš nusipelniusio ilgamečio Klaipėdos ir Lietuvos dviračių sporto rinktinės trenerio, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino III laipsnio ordino kavalieriaus, Klaipėdos miesto garbės piliečio Narsučio Dumbausko.

Priminsime, jog N.Dumbauskas 1958 metais yra tapęs TSRS sporto meistru. Net 11 metų (1980-1991 metais) buvo Klaipėdos dviračių sporto klubo „Dinamo” vyriausiasis treneris, o nuo 1991 metų – policijos dviračių sporto klubo „Klaipėda” vyriausiasis treneris.

Jo treniruojami dviratininkai J.Romanovas, V.Špundovas, M.Umaras, G.Umaras, R.Lupeikis – Seulo olimpinių žaidynių (Pietų Korėja) 3 aukso medalių laimėtojai. Taip pat nemažai jo treniruojamų sportininkų yra sublizgėję Europos ir pasaulio čempionatuose.

Pasak Klaipėdos dviračių sporto trenerių, dabar N.Dumbauskas dažnai lankosi Vilniuje, nes yra Lietuvos dviračių sporto federacijos vykdomojo komiteto narys. Net sklinda gandai, kad žada parduoti savo kotedžą ir suvis išvykti iš Klaipėdos.

Beje, kai N.Dumbauskas atsisakė Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio pareigų, Klaipėdos treneriai nujautė, kad jų keliai su buvusia dviračių sporto legenda dar ne kartą susikryžiuos.

Įtikinėja nežinantis smulkmenų

– Kaip vertinate tą faktą kaip blyną, kad Lietuvos rinktinės dviratininkai užregistravo savo komandą Belgijoje? – paklausėme N.Dumbausko.

– Nežinau smulkmenų… Tiesiog jie įsijungė į belgų komandą. O jei užsiregistravo, tai užsiregistravo, jų reikalas…

– Jūsų manymu, kodėl taip įvyko?

– Neįsikalbėsim dabar… Aš treneriu dirbau 46 metus ir niekada nekomentavau savo buvusių ar esamų auklėtinių veiksmų. Ir dabar nenoriu veltis.

Jeigu galiu ką nors gero apie savo auklėtinius pasakyti, visada pasakau. Jeigu negaliu, – nieko nesakau. Savo gyvenime, duodamas žurnalistams interviu, niekada apie savo auklėtinius nieko blogo nesakiau, nenoriu veltis ir į šituos reikalus.

Ir Algirdas Vaitkus, ir jo sūnus Tomas Vaitkus buvo mano auklėtiniai ir daugiau nieko nenoriu komentuoti.

Sporto reformos

nesėkminga nelaiko

– Dabar gyvenate Vilniuje ar Klaipėdoje?

– Čia vadinasi jau propaganda…

– O dar dirbate dviračių trenerio darbą?

– Nedirbu, gyvenu Klaipėdoje.

– Girdėjau kalbų, kad ruošiatės parduoti savo kotedžą ir išvykti suvis gyventi į Vilnių?

– Gal turit kotedžo pirkėją? Nežinau, kas tas kalbas leidžia. Jūs su jais ir tikslinkitės.

– Prieš keletą metų, ėjęs Klaipėdos vicemero pareigas, mieste darėte sporto reformą. Kodėl, Jūsų manymu, ji nepavyko?

– Atvirai sakant, jokios reformos nedariau. Pateikiau Klaipėdos miesto tarybai sprendimą, tiksliau – sprendimo projektą, ir miesto taryba absoliučia balsų dauguma tam sprendimui pritarė. Tai ne aš dariau kažką, o tik pateikiau pasiūlymą. O ji pavyko ar nepavyko, nežinau.

– Ačiū už pokalbį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.