Kauno valdžioje – stumdymosi nuotaikos

Savivaldybės administracijos direktoriui ir miesto mero pirmajam pavaduotojui šiandien gresia atstatydinimas

Konservatorių deleguotam Savivaldybės administracijos direktoriui Arūnui Keserauskui ir Kauno mero pirmajam pavaduotojui Adolfui Antanui Balučiui šiandien vyksiantis miesto Tarybos posėdis turėtų tapti lemtingu išbandymu.

Vakar kalbintų įvairių frakcijų atstovai neatmetė galimybės, kad abu Tėvynės sąjungos nariai atsistatydins arba bus atstatydinti.

Svarstė konservatorių vadovybė

Vakar iki vėlaus vakaro Kauno valdžios rebusą jau antrą kartą svarstė Tėvynės sąjungos vadovybė. Neoficialiais duomenimis, prieš šį posėdį su konservatorių lyderiu Andriumi Kubiliumi buvo susitikęs „Žalgirio” prezidentas Arvydas Sabonis. Galima spėti, kad kalbėta ne tik apie sporto rūmus, bet ir apie Kauno valdžios personalijas.

„Sunku prognozuoti, kaip viskas klostysis. Gali būti parašyti ir atsistatydinimo pareiškimai. Manau, kad ne tik mūsų atstovai, bet ir meras turėtų pasitikrinti, ar jį palaiko miesto Tarybos dauguma”, – vakar sakė Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Andrius Kupčinskas.

Socialdemokratai parems abiejų atstatydinimą

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Labanauskas vakar patvirtino: jeigu iš pareigų bus siūloma atstatydinti visus konservatorių deleguotus politinio pasitikėjimo tarnautojus, jų frakcija tam pritars. Jei nepasitikėjimas būtų inicijuotas tik A.Keserauskui, socialdemokratai paliktų salę.

„Mes nieko neketiname inicijuoti. Taip pat nežadame vertinti nei vicemero, nei administracijos direktoriaus veiklos. Tiesiog pasitraukus iš koalicijos, reikia atšaukti ir politinio pasitikėjimo pareigūnus. Tokios yra politinio elgesio taisyklės”, – sakė socialdemokratas.

Jei liberalcentristai pasiūlytų atstatydinti ir Kauno mero pirmąjį pavaduotoją Adolfą Antaną Balutį, ir Savivaldybės administracijos direktorių Arūną Keserauską, socialdemokratų frakcija tokiam siūlymui pritartų.

„Manau, kad artimiausiu metu mero pirmojo pavaduotojo ir Savivaldybės administracijos direktoriaus postai bus laisvi. Konservatoriai ir patys galėtų atsistatydinti”, – vakar popietę svarstė G.Labanauskas.

Kauno socialdemokratų lyderis paneigė, kad į minėtas pareigas pretenduoja jo partijos kolegos. „Apie postus galvosime po rinkimų. Viskas priklausys nuo rinkėjų valios”, – tikino politikas.

Surinktų daugumą?

Miesto Taryboje Liberalų ir centro frakcijai priklauso 12 narių, socialdemokratams 8. Kai kurie liberalcentristai vakar teigė, kad su socialdemokratų balsais preliminariai užsitikrinta 25-26 narių parama. Norint atstatydinti Savivaldybės administracijos direktorių, pakaktų paprastos balsavusiųjų daugumos. Tuo tarpu vicemero atstatydinimui turėtų pritarti daugiau nei pusė miesto Tarybos narių – 21.

Vakar oficialiai buvo pareiškę, kad balsavime nedalyvaus po keturis narius turintys krikščionys demokratai ir Liberalų sąjūdžio atstovai. Neabejotina, kad prie jų prisijungs ir 7 Tėvynės sąjungos frakcijos atstovai.

Bene sunkiausiai prognozuoti, kaip elgsis pavieniai politikai ir vos du narius turinčios partijos. Jaunalietuvis Stasys Buškevičius neigė, kad miesto Taryboje prasidėjo „balsų medžioklė”, tačiau patvirtino šią savaitę susitikęs su Kauno meru Arvydu Garbaravičiumi bei Liberalų ir centro frakcijos seniūnu Gediminu Budniku.

Kalba užuominomis

G.Budnikas vakar nesiryžo prognozuoti šiandien vyksiančio posėdžio rezultatų. Paklaustas, ar liberalcentristai bandys atstatydinti abu konservatorių politinio pasitikėjimo tarnautojus, didžiausios frakcijos vadovas pripažino, kad tokia galimybė yra reali.

„Turėtų kažkas įvykti. Girdėjome ir kitų frakcijų atstovų pasisakymus, kad pasitraukę iš koalicijos, konservatoriai turėtų atsisakyti ir postų. Ne liberalcentristai paliko koaliciją. Manau, per Tarybos posėdį daug kas paaiškės”, – užuominomis kalbėjo G.Budnikas.

„Tikimybė, kad A.A.Balučiui ir A.Keserauskui bus pasiūlyta atsistatydinti, yra reali. Liberalcentristų frakcija gali inicijuoti šį procesą”, – užuominas patvirtino Kauno meras Arvydas Garbaravičius.

Kaltina merą

„Manau, kad socialdemokratai kritikos strėles turėtų laidyti ne tik į mūsų, bet ir į liberalcentristų pusę. Šį chaosą užvirė meras. Dabartinėje situacijoje visi miesto vadovai galėtų pasitikrinti, ar juos palaiko miesto Taryba”, – tvirtino A.Kupčinskas.

„Nematau jokios problemos pasitraukti, tačiau po šmeižto kompanijos ir kaltinimų nebūtais dalykais, principo reikalas – pakovoti. Nesilaikau posto, tačiau manau, kad ir meras turėtų prisiimti atsakomybę už kilusį chaosą”, – sakė Savivaldybės administracijos direktorius A.Keserauskas.

Vakar vykusiame Tėvynės sąjungos vadovybės posėdyje griežtų rekomendacijų atsistatydinti kauniečiai neišgirdo.

Pasak A.Kupčinsko, kaip elgtis per šiandien vyksiantį miesto Tarybos posėdį, konservatoriai apsispręs per rytinį frakcijos posėdį. „Manau, kad taip elgsis dauguma miesto Tarybos frakcijų”, – sakė A.Kupčinskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.