Patrauklus turtas naudos nedavė

Nesąžiningai įgytas ir vėliau parduotas buvusios vaikų stovyklos turtas prestižiniame sostinės Valakampių mikrorajone turės būti grąžintas valstybei

Lietuvos apeliacinis teismas patenkino viešąjį interesą gynusių prokurorų ieškinį, kuriuo buvo prašoma pripažinti negaliojančia 24 objektų teisinę registraciją ir su jais susijusius sandorius.

Buvusios vaikų stovyklos „Žiburėlis” turtą, kuris priklausė valstybei, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) buvo registravusį kaip savo, o kiek vėliau pardavė jį vienam fiziniam ir dviem juridiniams asmenims.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartimi LŠDPS įpareigota grąžinti sandorių sumas ir atlyginti valstybei teismo išlaidas. Valakampiuose esantis nekilnojamasis turtas įvertintas 2,1 mln. litų.

„Turtas turės būti grąžintas valstybei”, – vakar žurnalistams sakė Generalinės prokuratūros Civilinių bylų skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotoja Stasė Petravičienė, atstovavusi prokuratūrai teisme.

Prieš dvi savaites apeliacinės instancijos teismas nutartimi pakeitė prieš tai byloje priimtą Vilniaus apygardos teismo sprendimo dalį, kuria prokuroro ieškinys buvo patenkintas tik iš dalies. Buvo pripažintas tik vieno nekilnojamojo turto objekto teisinės registracijos ir jo perleidimo tretiesiems asmenims neteisėtumas. Apeliacinis teismas nustatė, kad pirmosios instancijos teismas nevisapusiškai ir neišsamiai ištyrė bylos aplinkybes, netinkamai išaiškino bei taikė teisės normas. Teismas konstatavo, kad ginčo turtas kaip nuosavybė registruotas subjekto vardu, nors jis neturėjo nuosavybės teisės į šiuos objektus.

Teisėjų manymu, vėliau sudaryti sandoriai dėl šio nekilnojamojo turto objektų perleidimo prieštaravo įstatymams, o pagal sandorius įgiję turtą asmenys buvo nesąžiningi.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas yra galutinis ir neapskundžiamas. „Teismo sprendimas šioje byloje turėtų priminti valstybės tarnautojams, kad kartais lengva ranka – nepatikrinus visų juridinių dokumentų, neatsižvelgus į teisės aktus, neištyrus visų aplinkybių – įregistruotas sandoris ar statinys, pasirašyta sutartis ar kitas dokumentas daro žalą valstybei”, – sakė generalinis prokuroras Algimantas Valantinas.

Kol kas neaišku, ar asmenys, susiję su neteisėtu turto registravimu, bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir ar bus pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.