„Gaidoje“ – originalusis kompozitorius Steve’as Reichas

XX-ojo amžiaus „ikona”, laikmečio simbolis, pirmasis amerikiečių minimalistas Steve`as Reichas nesiliauja žavėjęs pasaulį: neseniai jis buvo pavadintas „geriausiu gyvu Amerikos kompozitoriumi”, „originaliausiu šių laikų muzikos mąstytoju” ir „vienu didžiausių pastarojo amžiaus kompozitorių”. Tačiau ir tai neatrodo pakankami pripažinimo ženklai. Jis yra viena įtaigiausių XX-ojo amžiaus muzikos figūrų. Lapkričio 20 dieną Kongresų rūmuose išgirsime tikrą, autentišką trijų Steve`o Reicho „hitų” atlikimą. Muzika, tapusi kertiniu tašku meno istorijoje, skambės Lietuvoje – „Gaidos” festivalio post scriptum.
Reicho kūryba persisunkusi mūsų laikmečio pulso, ji susilieja su juo į nedalomą junginį, užburia koncertų sales, skamba milijonuose įrašų, daro įtakos šimtų kompozitorių kūrybai, prasiskverbia į diskotekos beat`ą… Jeigu išplėštume iš pasaulio muzikos istorijos JAV genijų Steve`ą Reichą, šiandienos muzikinis planetos pavidalas būtų galbūt visiškai kitoks.
Steve`o Reicho muzika atvėrė ne tik naujas elektronines priemones bei kompozicines technikas, tačiau sukūrė kitokį mąstymą, naują muzikinį pasaulėvaizdį, negirdėtą garsinės dramaturgijos formą. Daugkartiniai kartojimai lyg sustabdo laiką, manipuliuoja mūsų suvokimu. Ar Reicho muzika panardintų klausytoją į transą, ar sukeltų kitokias būsenas, didžiulis jos poveikis yra nenuginčijamas.
Visi kūriniai, skambėsiantys Vilniuje lapkričio 20 dieną, – „Drumming”, „Music for Mallet Instruments, Voices, and Organ” ir „Music for 18 Musicians” – sukurti aštuntame praeito amžiaus dešimtmetyje, tačiau galimas daiktas, kad jų negirdėjusiam klausytojui jie pasirodys modernesni nei daugybė šiandienos opusų, kuriamų europietiška tradicija.
Ši muzika nėra negirdėta Lietuvoje, bet pirmą kartą jis atvyksta pats, su savo ansambliu „Steve Reich and Musicians”, kuris jau keturiasdešimt metų atlieka Steve`o Reicho muziką – su neprilygstama precizika ir neginčijamai tobulu kompozitoriaus stilistikos suvokimu.
Pradžioje ansamblį sudarė trys muzikantai (Steve’as Reichas, Artas Murphy ir Jonas Gibsonas). 1971 m., atsiradus repertuare kompozicijai „Drumming”, jis buvo gerokai praplėstas ir pavadintas „Steve Reich and Musicians”. Nuo to laiko, ansamblis nuolat koncertuoja pagrindinėse pasaulio salėse ir festivaliuose Šiaurės Amerikoje, Europoje, Australijoje ir Tolimuosiuose Rytuose, pradedant Niujorko „Carnegie Hall” ir baigiant „Bottom Line” kabaretu, kur jis atlieka pasaulines Steve‘o Reicho kūrinių premjeras. 1985 m. pasirašęs išskirtinį įrašų kontraktą su „Nonesuch Records” kompanija ansamblis išleido didžiulį skaičių Reicho muzikos kompaktinių plokštelių.
Ansamblio instrumentai kinta priklausomai nuo atliekamo kūrinio – ansamblį sudaro mušamieji (marimbos, vibrafonai ir metalofonai), vokalas, strykiniai styginiai instrumentai, bosiniai klarnetai ir elektroniniai vargonai. Šios sudėties bus negana, atliekant „Music for Mallet Instruments, Voices, and Organ”, todėl drauge su Steve Reicho ansambliu atvyksta kitas garsus kolektyvas – „Synergy Vocals”.
„Synergy Vocals” yra itin vertinamas už vokalinį vienalytiškumą bei darną, ritminę preciziką, dinamišką atlikimą ir už platų repertuarą, aprėpiantį daugelį žanrų. Ypatingą dėmesį jie skiria šiuolaikinei muzikai: „Synergy Vocals” nuolat bendradarbiauja su ansambliais „Steve Reich & Musicians”, „Ensemble Modern” ir „Ictus”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.