Kaltinimai nesustabdė labdaringos veiklos

Kompiuterinio tomografo istorijos įskaudintas S.Paterlinis atgabeno miestui dar du greitosios medicinos pagalbos automobilius

Sergio Paterlinis, jau trylika metų užsiimantis labdaros veikla kauniečių labui, perduoda dviem Kauno gydymo įstaigoms – Slaugos ligoninei ir 2-ajai klinikinei ligoninei greitosios medicinos pagalbos automobilius.

Tai jis daro nepaisant to, kad kompiuterinis tomografas, prieš metus atgabentas į Kauną, tebedulka sandėlyje. Galimas dalykas, kad atgabenęs į Kauną prietaisą, kurio, jo įsitikinimu, labai reikia ilgose eilėse tyrimų laukiantiems ligoniams, S.Paterlinis veltui gaišo laiką.

Nuspręs komisija

Lapkričio viduryje darbą baigs specialiai sudaryta komisija. Ji nuspręs, ar dar verta eikvoti lėšas tomografui surinkti, nes netinkamomis sąlygomis laikytas prietaisas gali būti sugedęs.

Kompiuterinio tomografo istorija prasidėjo daugiau nei prieš metus. Šis „Phillips” gamybos tomografas prieš tai penkerius metus tarnavo Briešės miesto ligoninėje. Tačiau atgabentas į Lietuvą prietaisas visus metus pragulėjo sandėlyje.

„Esu įžeistas ir įskaudintas, nes iki šiol visi mano iš Italijos atgabenti medicinos prietaisai, nors ir nebuvo nauji, bet tikrai geros kokybės ir tarnavo žmonėms dar ne po vienus metus. Jei šį tomografą Briešės ligoninė būtų grąžinusi gamintojams, naujai įgyjamam tos pačios firmos tomografui būtų pritaikyta 80 tūkst. eurų nuolaida.

Tačiau buvo nutarta jos atsisakyti, nes Briešės miestas, kuris su Kaunu pasirašė bendradarbiavimo sutartį, norėjo padėti kauniečiams.

Aš taip pat nesu suinteresuotas gaišti laiką ir gabenti į Lietuvą nebeveikiantį prietaisą. Įtarimai, kad vežame į kitą šalį seną įrangą, kuria norime atsikratyti, įžeidžia visą mūsų tautą”, – neslepia susijaudinimo S.Paterlinis.

2-ojoje klinikinėje ligoninėje veikė dar senesnis

S.Paterlinio teigimu, minėtas tomografas veikė Italijos ligoninėje iki pat jo išmontavimo dienos, o leidimas su juo dirbti buvo duotas iki 2010-ųjų. Rentgeno vamzdis buvo pakeistas prieš metus iki tol, kol buvo nuspręsta tomografą padovanoti Kauno ligoninei. Tad 200 tūkstančių litų už jo pakeitimą, kaip spėliota, būtų netekę mokėti.

S.Paterlinio pastangomis anksčiau ne viena Kauno ligoninė yra gavusi medicininės įrangos. Jo atgabentas kompiuterinis tomografas beveik šešerius metus veikė Kauno 2-ojoje klinikinėje ligoninėje. „Juo atlikta šimtai tūkstančių tyrimų. Per mėnesį jo priežiūra kainuodavo apie 2 tūkstančius litų. Ją atlikdavo firma iš Latvijos, lietuviai norėjo didesnio užmokesčio. Patalpas tomografui įsirengėme savo lėšomis. Visiškai neseniai jį, dar tebeveikiantį, išmontavome, nes įsigijome modernesnį tomografą. Dabar iš Italijos gauname penkiolikos metų amžiaus greitosios medicinos pagalbos automobilį. Jo būklė labai gera, geresnė nei daugelio kitų, važinėjančių mūsų gatvėmis tik penkerius metus. Jis visiškai sukomplektuotas, veikia visa įranga”, – sako 2-osios klinikinės ligoninės vadovas Tautvydas Jankauskas.

Nesėkmės neatima vilties

2-ajai klinikinei ligoninei italai buvo padovanoję ankstesnės kartos linijinį tomografą, o dėl įvairių nesusipratimų ir trukdžių tebedulkantis sandėlyje prietaisas yra modernesnis, spiralinis. Jis būtų galėjęs tarnauti bent kelerius metus, kol bus galimybių įsigyti modernesnį. Vicemero Kazimiero Kuzminsko teigimu, patalpos italų dovanotam tomografui yra parengtos Dainavos poliklinikoje.

„Esu optimistas, tikiuosi, kad tomografas veiks, tačiau manau, kad tai bus galima sužinoti tik jį surinkus ir įjungus. Mane skaudina teiginys, kad galėjome jį sugadinti gabendami, juk lygiai taip pat atgabenome ankstesnįjį. Buvome sudarę sutartį su firmos gamintojos atstovais, kad jų specialistai atvyks ir sumontuos tomografą, patikrins, ar jis gerai veikia. Ketinome apmokėti kelionės išlaidas, o „Philips” inžinieriai buvo pažadėję neimti už savo darbą pinigų. Viskas sugriuvo dėl biurokratinių kliūčių ir neteisingų sprendimų perduodant aparatą gydymo įstaigai, kuri greitai buvo likviduota. Paskui pusę metų teko laukti, kol Vyriausybė priims nutarimą tomografą grąžinti Kaunui”, – sako S.Paterlinis.

Sergio Paterlinis remia ne tik medicinos įstaigas, bet ir socialiai apleistus mūsų miesto vaikus. Jo pradėta programa „Vasara” leido 700 Lietuvos vaikų pabuvoti Italijoje, jų viešnagės išlaidas visada apmoka italų šeimos. Pagal programą „Į mokyklą” S.Paterlinio rūpesčiu remiama per 300 kauniečių šeimų, kurių atžaloms skiriami mokymosi priemonėms įsigyti reikalingi pinigai. Šiai programai italai jau surinko 638 tūkstančius litų.

S.Paterlinis buvo atvežęs savanorių iš Italijos būrį, kuris atliko Pušų gatvėje atidaryto dienos centro seneliams remontą, vėliau į centro sąskaitą kas mėnesį buvo pervedama po 2000 dolerių senelių maitinimui. S.Paterlinis apdovanotas simboline „Gerumo plyta”, „Santakos” garbės ženklu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.