Į tualetų skandalą įvelta pirmoji šalies ponia

Valstybės vadovui išvykus į užsienį Prezidentūros kancleris pareiškė, kad brangų remontą ir Versace stiliaus santechniką jį pirkti privertė valstybės vadovo asistentė Božena Krasovskaja

Tualeto skandalas Prezidentūroje įgavo naują pagreitį. Žibalo į ugnį kliūstelėjo Prezidentūros kancleris Osvaldas Markevičius. „Lietuvos Respublikos prezidento kanceliarija nėra privatus dvaras. Čia galioja valstybės institucijų veiklą reglamentuojantys įstatymai, ir jiems paklusti turi visi”, – vakar pareiškė jis.

Valstybės vadovui Valdui Adamkui su keliais patarėjais, atstove spaudai išvykus į vizitą Šveicarijoje, Markevičius netikėtai išplatino viešą pareiškimą. Jis mano, jog su juo norima susidoroti, padaryti kaltu dėl 220 tūkst. litų kainavusio remonto, dėl to kancleris žurnalistams sakė nutaręs nebetylėti.

Markevičius pareiškė, kad remontą Prezidentūroje sumanė asmeninė valstybės vadovo asistentė Božena Krasovskaja, o jo įgyvendinimu rūpinosi Ūkio skyriaus vedėjas Gintaras Karosas. Anot kanclerio, dar balandį jį pasikvietė Krasovskaja ir paklausė, „ar aš nemanąs, jog reikėtų prieš karalienės Elžbietos II vizitą rekonstruoti Baltosios salės prieigas ir tualeto patalpas, pakeičiant seną santechniką nauja, atitinkančia karališkus reikalavimus”. Po šio klausimo kancleris tvirtino kibęs į darbą – davė pavedimus įvertinti situaciją, parengti projektą ir sąmatą. Visa ši medžiaga buvo pateikta Krasovskajai.

Rekonstrukcijos projektą atliko UAB „Projektavimo ir restauravimo institutas” architektai.

Rinko Adamkienė

„Projekto detalės per Krasovskają pristatomos tiesiogiai poniai Almai Adamkienei, – pareiškime pasakojo kancleris. – Projektuotojai parengia alternatyvius rekonstrukcijos variantus. Iš Krasovskajos gaunu atsakymą, kurį variantą reikia įgyvendinti”.

Markevičiaus teigimu, katalogą su Versace santechnikos įranga jis gavo iš architekto Sauliaus Šimelionio. „Savo iniciatyva iš santechnika prekiaujančių salonų surinkęs dar kelis panašaus tipo katalogus, nunešu juos Krasovskajai. Ji kartu su pirmąja šalies ponia išrenka įrangą ir aksesuarus iš Šimelionio pateikto Versace katalogo”, – rašė kancleris.

„Aš buvau tik paprastas vykdytojas, tik turėjau pasirašyti sąskaitas”, – vėliau kalbėdamas su žurnalistais patikslino kancleris.

Atlikus įmonių apklausą darbams atlikti pasamdyta UAB „Senovė”. Anot Markevičiaus, ši firma pasiūlė mažiausią kainą.

Suabejojo sąmata

Rugsėjį prezidentui Valdui Adamkui buvo pristatyta, kaip vykdomi parengiamieji darbai Lietuvoje priimti Didžiosios Britanijos monarchę.

Per šį pasitarimą, anot Markevičiaus, išsiskyrė už remonto darbus atsakingo Karoso ir ir vyriausiosios buhalterės Irenos Bigelienės požiūriai. „Kilus konfliktui prezidento palaikymo nesulaukusi vyriausioji įstaigos buhalterė iš darbo atsistatydina savo noru. Prezidentas išgirdęs apie rekonstrukcijos kainą išreiškia susirūpinimą. Su R.Vilpišausku (patarėju Ramūnu Vilpišausku – aut.) aplanko rekonstruojamas patalpas ir išreiškia nepasitenkinimą dėl kainos, tačiau darbai jau įpusėję ir nutraukti sutarties su rangovais praktiškai neįmanoma. Išgirdusi prezidento nepasitenkinimą dėl kainos savo nuostabą pareiškia ir Krasovskaja, priekaištaudama, jog nebuvo kitų alternatyvų”, – pareiškime tvirtino kancleris.

Įžvelgia susidorojimą

Anot jo, tuomet sulaukusi nepagrįstų kaltinimų atsistatydino Bigelienė. Markevičius tvirtino ir pats norėjęs taip pasielgti, bet nutarė prieš svarbų vizitą to nedaryti. „Dabar man bandoma primesti atsakomybę už nebūtus dalykus, susidaro įspūdis, kad manimi, kaip ir Bigeliene, norima atsikratyti”, – svarstė kancleris.

Jo įtarimus stiprina tai, kad neva Krasovskajos nurodymu, pateikiant kaip prezidento valią, buvo surengtas formalus konkursas Prezidentūros Ūkio skyriaus vedėjo pareigoms užimti, o jo sąlygos parašytos, kad tiktų būtent Karosui. „Galbūt kitas jo karjeros laiptelis kanclerio postas”, – samprotavo Markevičius.

Vėliau kancleris žurnalistams prisipažino, kad jam esą nemalonu, jog dėl maždaug 100 kvadratinių metrų remonto priverstas aiškintis pats prezidentas. Tačiau pareigūnas vylėsi sulauksiąs valstybės vadovo „supratimo, palaikymo, objektyvaus situacijos ištyrimo ir skaudulių pašalinimo”.

Užsakė auditą

„Keista, kad žmogus gali imtis tokių priemonių (kaltinti kitus – aut.), nors supranta, kad Prezidentūroje yra vienintelis atsakingas už įvykdytus darbus”, – kanclerio pareiškimą komentavo prezidentas Adamkus.

Anot jo, jau užsakytas nepriklausomas kanceliarijos veiklos auditas, kuris atliktų nešališką tyrimą. „Kai bus jų išvados, bus galima daugiau vertinti”, – sakė Adamkus.

Prezidentūroje svarstoma, kad būtent dėl šio audito kancleris ir parašė viešą pareiškimą – esą jis jaučia, kad juo kėdė smarkiai svyruoja. Juoba kad ir anksčiau Markevičius yra sulaukęs nepasitenkinimo dėl atliekamų pareigų. Prezidentas buvo šokiruotas, kai pernai rudenį kancleris be jo žinios apsilankė jo rezidencijoje Turniškėse, kad aprašytų turtą.

Kalba prezidento vardu

Prezidento asistentė Krasovskaja vakar bendrauti su žurnalistais vengė. Ji sakė esanti šokiruota tokio kanclerio pareiškimo ir siūlė kreiptis į Prezidentūros spaudos tarnybą.

Antrą kadenciją su Adamkumi dirbanti Krasovskaja Prezidentūroje jau seniai juokais vadinama viceprezidente. Teigiama, kad jos įtaka valstybės vadovui ir pirmajai šalies poniai didelė. Vakar tą tvirtino ir kancleris. Paklaustas, ar asistentės įtaka didesnė negu jo, Markevičius atsakė, kad žurnalistai teisingai suprato jo pareiškimo esmę. Be to, pareigūno teigimu, ne kartą kalbėdama su juo Krasovskaja leidusi suprasti išreiškianti ne savo, o prezidento valią. „Jos pareiškimai įvardijami kaip Jo Ekscelencijos valia. Aš neturiu galimybės tų žodžių patikrinti tiesiogiai”, – skundėsi kancleris.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Į tualetų skandalą įvelta pirmoji šalies ponia"

  1. Pilypas

    Gražumėlis.Ir Prezidentūroje netrūksta skystakiaušių,užkimbančių ant gandonešių kabliukų.Tualetas ar „Alitos ” prichvatizavimas brangiau kainavo valstybei?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.