Alus ir kvepalai – nepageidaujami

Šalies oro uostuose įsigaliojus naujoms saugumo taisyklėms keleiviai išvykimo salėse iš naujo krovėsi bagažą

Vakar daugelyje Europos oro uostų vėlavo lėktuvai. Visų Europos Sąjungos šalių oro uostuose įsigaliojo naujos saugumo taisyklės, ribojančios pro saugumo patikros vietas įnešamo skysčio kiekį. Bagažo patikra vyko ilgiau nei iki šiol.

„Buvo neįprasta. Pasienio pareigūnai norėjo įsitikinti, ar kūdikio pienelis nėra koks nors užkratas, privalėjau jo paragauti”, – sakė iš Londono į Tarptautinį Kauno oro uostą atskridusi Lina Tvarijonienė. Moteris gavo leidimą į lėktuvą įsinešti vaikui skirtą maistą, kitus skystus daiktus ji sudėjo į 1 litro talpos krepšelį.

Tokių pačių saugumo priemonių imtasi ir Kaune, tačiau daugelis lietuvių buvo informuoti apie patikros taisyklių pakeitimus, todėl skystus daiktus vežėsi registruotame bagaže.

Į maišelius netilpo buteliai

Ant Tarptautinio Kauno oro uosto durų, informacinėje lentoje, kitose vietose kabo pranešimai apie pasikeitusias patikros taisykles. „Nuo dabar tokia tvarka galioja visose Europos Sąjungos šalyse”, – aiškino Oro uosto Aviacijos saugumo tarnybos viršininkas Romeo Širvinskas. Jo vadovaujami darbuotojai vakar turėjo daugiau darbo, keleivius informuodavo apie pasikeitusią daiktų gabenimo tvarką.

Kai kurie keleiviai sakė nesuprantą, kodėl ribojamas pro saugumo patikros vietas įsinešamo skysčio kiekis. „Kai atskridome, niekam neužkliuvo jokie skysčiai”, – susiraukė į Stokholmą skridę skandinavai. Kelias dienas Lietuvoje viešėję vyrai įsigijo įvairių lietuviškų gėrimų, kitų gaminių. Butelius jie ketino neštis į lėktuvą, tačiau oro uosto darbuotojai informavo, kad to padaryti nebegalės.

Pasikeitė ir skysčių pakavimo tvarka. Tai labiausiai stebino skandinavus. Rankiniame bagaže leidžiama turėti tik nedidelius kiekius skysčių. Skysčiai turi būti atskiruose, ne didesniuose nei 100 mililitrų, induose. Šiuos indus būtina įdėti į vieną permatomą ir užsegamą plastikinį, ne didesnį nei 1 litro, krepšelį; vienas krepšelis – vienam keleiviui. „Į jį nieko negalime įdėti”, – į plastikinį maišelį kišdamas pusės litro butelį piktinosi skandinavas.

„Naujosios taisyklės taikomos visiems keleiviams, vykstantiems iš ES oro uostų. Tokių priemonių imtasi tik dėl keleivių saugumo”, – sakė Oro uosto Keleivių terminalo administratorius Alvydas Butkevičius.

Alų gėrė išvykimo salėje

Daugelis į Londoną ir Stokholmą skridusių keleivių teigiamai vertino naujas saugumo priemones. Anot oro uosto aviacijos saugumo darbuotojų, lietuviai rankiniame bagaže nesinešė daug skysčių.

Pagal naujas taisykles skysčiais laikomi: vanduo ir kiti gėrimai, sriubos bei sirupai; kremai, losjonai ir aliejai; kvepalai; purškiamieji skysčiai; geliai, taip pat plaukų ir dušo geliai; hermetiškų indų turinys, taip pat skutimosi putos, kitos putos ir dezodorantai; pastos, taip pat dantų pasta; skystųjų ir kietųjų medžiagų mišiniai; blakstienų dažai; visos panašios konsistencijos medžiagos. Moterys kosmetikos priemones perdėdavo į plastikinį maišelį arba į registruotą bagažą. Maišelių pasirūpino oro uostas, keleiviams jie dalijami nemokamai.

„Gaila, kad lėktuve negalėsiu gerti alaus, kur man jį dėti?” – sutrikęs atrodė lėktuvo į Stokholmą keleivis. Jis neturėjo registruoto bagažo, todėl alų išgėrė išvykimo salėje.

Nedraudžiama susidėti skysčius į registruojamą bagažą (naujosios taisyklės taikomos tikrinant tik rankinį bagažą), vežtis rankiniame bagaže kelionės metu skirtus vartoti vaistus ir dietinius gaminius arba įsigyti gėrimų ir parfumerijos ES oro uosto už įlaipinimo talonų tikrinimo vietų esančiose parduotuvėse ar ES vežėjo orlaivyje. Kai kurie keleiviai mano, kad tokiomis taisyklėmis galėjo būti suinteresuotos pardavimus siekiančios padidinti oro bendrovės.

Skrydžiai vėlavo

Iš Londono į Kauną atskridę keleiviai sakė, kad vėlavo visi vakarykščiai skrydžiai. Savaitgalį Didžiosios Britanijos sostinėje viešėjęs Domas Voras tikino, kad Stanstedo oro uoste buvo kilusi sumaištis. Oro uosto aviacijos saugumo tarnyba nepasirūpino papildomais darbuotojais.

„Vėlavo visi aštuoni skrydžiai, nes patikra vyko gerokai ilgiau nei įprasta”, – sakė D.Voras. Visiems keleiviams buvo išdalyti plastikiniai maišeliai. „Kai kurie buvo priversti nusiauti batus, apsaugininkams kilo įtarimų”, – sakė kaunietis.

„Nesuprantu, kodėl reikėjo iškrėsti rankinę. Surinkti skystus daiktus, juos sudėti į maišelį ir vėl atgal – į rankinę, – stebėjosi L.Tvarijonienė. – Visa laimė, kad leido įsinešti kūdikio maistą”.

Gymis nekelia įtarimų

Keleivių saugumu oro uostuose susirūpinta po teroro aktų 2001-ųjų rugsėjo 11-ąją JAV, kai įsirėžus teroristų lėktuvams į pastatus žuvo tūkstančiai žmonių. Į lėktuvą įnešamų skysčių kiekį nuspręsta riboti šiemet po to, kai Didžiosios Britanijos saugumo tarnybos užkirto kelią teroro išpuoliams, kurių metu teroristai ketino lėktuvuose detonuoti skystus sprogmenis.

Oro uosto Aviacijos saugumo tarnybos viršininkas R.Širvinskas mano, kad naujos taisyklės padės užtikrinti aviacijos saugumą. „Geros visos priemonės, užtikrinančios keleivių saugumą”, – įsitikinęs R.Širvinskas. Saugumo priemonių užtikrinimui būtinos papildomos išlaidos.

Registruotame bagaže, kaip ir iki šiol, galima vežtis neribotą skysčių kiekį. „Nereikia galvoti, kad jo netikriname, – pabrėžė R.Širvinskas. – Mus labiausiai domina ginklai, sprogmenys, pavojingi daiktai ir medžiagos”.

Prieš kelias dienas itin kruopščiai tikrintas keleivis, sukėlęs įtarimų. Vyras prie oro uosto į plastikinius butelius pylė skystį. Buteliai buvo konfiskuoti, tačiau vėliau paaiškėjo, kad keleivis taip elgėsi siekdamas neviršyti leistino bagažo svorio limito.

Didžiosios Britanijos, JAV oro uostuose akyliau tikrinami tamsaus gymio žmonės, tačiau Kaune tam neteikiama jokios reikšmės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.