Tarp Baltijos šalių kurjerių paslaugos populiariausios Lietuvoje

Lietuvoje, lyginant su Latvija ir Estija, specializuotų kurjerių kompanijų paslaugomis besinaudojančių įmonių yra daugiausia. Pagal siunčiamų siuntų ir krovinių kryptis visų šalių verslininkams svarbiausios yra kaimyninių šalių rinkos. Po jų svarbiausia eksporto partnere yra Vokietija. Tai atskleidė smulkių siuntų pristatymo paslaugų įmonės „DPD Lietuva” užsakymu Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje atlikta verslininkų apklausa.

Apklausos rezultatai rodo, kad Lietuvoje specializuotų kurjerių kompanijų paslaugomis naudojasi daugiau nei keturi penktadaliai įmonių (82 proc.), Latvijoje – tris ketvirtadaliai (75 proc.), Estijoje – vos daugiau nei pusė (51 proc.) visų įmonių. Tačiau tarp Baltijos šalių Estija pirmauja pagal logistikos paslaugų naudojimą. Tik 23 proc. Estijos įmonių žaliavą ar produkciją gabena nuosavu transportu, tuo tarpu savo pačių ištekliais siuntoms ir kroviniams gabenti naudojasi 46 proc. Lietuvos ir 50 proc. Latvijos įmonių.

„Pagrindinė priežastis, dėl kurios dalis Lietuvos įmonių vis dar neatsisako nuosavo transporto – įsitikinimas, kad siuntų, dokumentų ar krovinių pristatymas joms nekainuoja papildomai nei laiko, nei pinigų. Pasak 27 proc. apklaustų įmonių, jų siuntas gali pristatyti įmonės darbuotojai, nes adresatai jiems pakeliui. Šis faktas stebina, jeigu įmonės iš tiesų yra atlikusios ekonominius paskaičiavimus, kuomet išlaidoms priskiriamas ir darbuotojo sugaištas laikas, ir transporto amortizacija bei jo išlaikymas. Pavyzdžiui, Lietuvoje žmogaus darbo valanda su mokesčiais vidutiniškai kainuoja daugiau nei 12 litų, o kur dar visa kita kaštų dalis bei nesukurta vertė įmonei”, – sakė „DPD Lietuva” pardavimų ir rinkodaros direktorius Baltijos šalims Gintaras Bingelis.

Daugiausia Latvijos įmonių (29 proc.) pagrindine priežastimi, kodėl ir toliau naudojasi savu transportu, nurodo per mažą gabenamų siuntų skaičių, tuo tarpu didžioji dalis Estijos įmonių (52 proc.), vis dar išlaikančių transporto parką, sako tiesiog nežinančios, ką su juo daryti.
Apklausos rezultatai patvirtino, kad Baltijos šalių verslui svarbiausios kaimyninių šalių rinkos. Trečdalis (31 proc.) Lietuvos įmonių siuntas gabena į Latviją, beveik penktadalis (19 proc.) – į Estiją. Beveik trečdalio (30 proc.) Latvijos bendrovių siuntos yra skirtos Lietuvoje esantiems adresatams, daugiau nei penktadalio (22 proc.) – Estijoje įsikūrusiems verslo partneriams ar klientams. Vieno ketvirtadalio (26 proc.) Estijos verslininkų siuntų adresatai yra Latvijoje, o beveik penktadalio (18 proc.) – Lietuvoje.

Visoms trims šalims vienodai svarbi eksporto partnerė yra Vokietija – į ją siuntas gabena 15 proc. Lietuvos, 13 proc. Latvijos ir 11 proc. Estijos verslininkų. Tiesa, Estijai už Vokietiją svarbesnė eksporto šalis – Suomija, į kurią siuntas siunčia 17 proc. šalies bendrovių.
„DPD Lietuva” užsakymu verslininkų apklausą Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje š.m. rugpjūčio mėn. vykdė rinkos tyrimų kompanijos TNS padaliniai Baltijos šalyse. Apklausoje dalyvavo 616 Lietuvos, Latvijos ir Estijos įmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.