Kaip atskirti netikrus pinigus

Reaguodamas į pastarųjų dienų gyventojų klausimus dėl šiuo metu apyvartoje pasirodžiusių padirbtų 100 litų vertės banknotų, Lietuvos bankas informavo, kaip atskirti netikrus banknotus nuo tikrų.

„Pirmas padirbtas banknotas su serijos numeriu AE 7372552 tyrimui Lietuvos banke buvo gautas praėjusią savaitę, tačiau jį atskirti nuo tikro nėra sunku”, – sakė Lietuvos banko Kasos departamento Pinigų ekspertizės skyriaus viršininkas Algimantas Sodeika.

Pirmiausia ekspertas pastebi, kad, liečiant padirbtų 100 Lt banknotų popierių, jis yra šiurkštesnis, o lankstant girdimas duslesnis šlamesys.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į nominalo skaičių, esantį banknoto kairėje apačioje.

Tikruose banknotuose šio skaičiaus spalva, vartant banknotą, keičiasi iš auksinės į žalią.

Padirbtuose banknotuose šis skaičius atspausdintas aukso spalvos dažais ir vartant banknotą nesikeičia.

Pakėlus banknotą prieš šviesą, greta vandens ženklo tikruose banknotuose matomas iš mažų, tvarkingai išdėstytų skylučių perforuotas nominalo skaičius.

Padirbtuose banknotuose skylutės išbadytos netvarkingai, jos nevienodo dydžio, pats skaičius neryškus. Prieš šviesą žiūrint į padirbto banknoto apsauginį siūlelį, jis matomas platesnis, nelygiais kraštais, jame nėra jokių užrašų.

Žiūrint į banknotą ultravioletinėje šviesoje, galima matyti imituotus tris kartus pasikartojančius nominalo skaičius banknoto centre, vertikalų serijos numerį, reverse – Šv. Jonų bažnyčią su varpine, tačiau tikruose banknotuose mėlynai švyti apsauginis siūlelis, o padirbtuose jo imitacija nešvyti.

Reverso pusėje ultravioletinėje šviesoje vandens ženklo ir apsauginio siūlelio vietose matosi tamsūs jų imitacijų kontūrai, o tikruose banknotuose šiose vietose nieko nesimato.

Tikro banknoto portreto dešiniame petyje yra paslėptas nominalo skaičius: pakreipus banknotą prieš šviesą horizontalioje padėtyje aiškiai matyti nominalo skaičius „100”. Padirbtuose banknotuose tokio skaičiaus nėra.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad negali būti kelių banknotų su tuo pačiu serijos numeriu. „Pasirinkus kelis aiškiausius, lengviausiai atpažįstamus banknotų apsaugos požymius, juos verta įsidėmėti, ypač atkreipiant dėmesį į vandens ženklą”, – sakė A.Sodeika.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.