Poilsis šiltuose kraštuose studentų nevilioja

Keliauti mėgstantys studentai kelionių agentūrose dažniausiai užsisako pažintines ir nebrangias keliones po Europą, medžioja pigius lėktuvo bilietus į Didžiąją Britaniją, Airiją, ir tik drąsiausieji po platų pasaulį ryžtasi keliauti savarankiškai

Šiuolaikiniam jaunimui kelionės po užsienio šalis nebeatrodo egzotika. Po įstojimo į Europos Sąjungą atsivėrus sienoms studentai laisvu laiku po studijų vis dažniau keliauja po Senojo žemyno kraštus. Kelionių agentūrų specialistai vienbalsiai tvirtina, kad akademinis jaunimas šiandien mieliau renkasi pažintines keliones, tik nedaugelis studentų atostogas leidžia degindamiesi saulėje šiltuose kraštuose.

Populiariausios – pažintinės kelionės

Jaunimo kelionių biuro Rinkodaros skyriaus vadovė Daiva Bartusevičiūtė pasakojo, jog šiuo metu populiariausios tarp studentų – pažintinės kelionės autobusu po Vakarų Europos sostines: Prahą, Vieną, Briuselį. Ne mažiau populiarios ir vadinamosios trumposios kelionės po kaimynines šalis – Latviją, Lenkiją. „Pastebima tendencija, kad akademinis jaunimas itin pamėgo Latvijos kurortą Jūrmalą, o tiksliau – čia įsikūrusį vandens pramogų parką. Tokio susidomėjimo priežastis, ko gero, labai paprasta, nes kelionė – viena pigiausių, o atstumas – kaip nuo Vilniaus iki Palangos. Taigi net ir užsiėmę studentai per 24 valandas gali sau leisti pakeliauti bei papramogauti”, – dėstė D.Bartusevičiūtė.

Jau kelerius metus į Jaunimo kelionių biurą (JKB) užsukę studentai tiesiog šluoja aviakompanijų siūlomus pigesnius bilietus į Didžiąją Britaniją ir Airiją. Anot D.Bartusevičiūtės, toks susidomėjimas ypač juntamas, kai JKB paskelbia pigesnių aviabilietų kainų akcijas. „Tenka pažymėti, kad studijuojantis jaunimas įsigudrino derinti poilsį ir darbą. Išlaikę universitetuose egzaminus jie keletui

mėnesių vyksta į Didžiąją Britaniją ar Airiją, o ten spėja ir pailsėti, ir padirbėti. Kitaip tariant, vienu šūviu du zuikius nušauna”, – pridūrė JKB Rinkodaros skyriaus vadovė.

Studentai – už aktyvų poilsį

Artėjant žiemos sezonui aktyvų poilsį mėgstantis jaunimas, jei tik leidžia galimybės, ruošiasi kelionėms į kalnus. Vieni vyksta ten slidinėti, kiti – pailsėti kalnų apsuptyje. Vasarą aktyvaus ar ekstremalaus poilsio mėgėjai dažniausiai renkasi keliones, kur buriuojama, nardoma, plaukiama baidarėmis kalnų upėmis ir panašiai.

Kelionių agentūrų atstovai prisipažįsta, jog nedaugelis studentų gali sau leisti įsigyti keliones į tolimuosius kraštus. Priežastis labai paprasta – tokios kelionės gana brangios, ne kiekvieno studento kišenei. Kita vertus, retkarčiais kelionių agentūros sulaukia studentų, pageidaujančių nukeliauti į išties tolimus kraštus. „Ne per seniausiai viena studentė mūsų biure užsisakė kelionę į Indiją. Maršrutas tolimas ir ne iš pigiųjų, bet, matyt, mergina domisi tos šalies kultūra ir sąžiningai taupė pinigus kelionei. Buvo ir tokių studentų, kurie užsisakė kelionę į Naująją Zelandiją, tačiau tokių užsakymų – vos vienas kitas”, – tikino D.Bartusevičiūtė.

Akademinis jaunimas pamėgo ir vadinamąsias progines keliones, kurios ilgai netrunka ir specialiai organizuojamos per tam tikras šventes – Valentino dieną, Kalėdas, Naujuosius metus. Tiesa, trokštantieji pigiai įsigyti proginių kelionių Naujiesiems metams neretai nusivilia, mat šiuo laikotarpiu bene visi kelionių organizatoriai padidina paslaugų įkainius.

Pigiau – tik per akcijas

„Laisvadieniai” domėjosi, ar studentai, užsisakę vieną ar kitą kelionę Jaunimo kelionių biure, gali tikėtis nuolaidų ar specialių pasiūlymų. Šio biuro rinkodaros vadovė tikino, jog pastovių nuolaidų studentams kaip ir nėra, bet gana dažnai vyksta akcijos, per kurias studentai keliones ar lėktuvo bilietus gali įsigyti iki 50 proc. pigiau. Tiesa, yra viena sąlyga – studentas privalo mokytis dieniniame skyriuje.

Vis dėlto šiuolaikinis jaunimas dažniau linkęs savarankiškai organizuoti keliones, o į agentūras paprastai kreipiasi tik tada, kai tai neišvengiama. Daugelis studentų neuždirba tiek daug, kad visus organizacinius kelionės reikalus už atitinkamą mokestį patikėtų kelionių biurų agentams. Be to, keliones mėgstantys studentai patvirtintų, jog keliauti nuo nieko nepriklausomam ir niekam neįsipareigojus yra pats didžiausias malonumas. Juk kiekvienoje aukštojoje mokykloje yra studentų, kurie autostopu ar savo transportu ne tik visą Europą apkeliavo, bet ir aplankė tolimesnes šalis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.