Kelią į pergalę turėtų nutiesti kova po krepšiu

Antrąsias Eurolygos rungtynes Kauno „Žalgiris” vėl žais su Italijos klubu, bet kitokio stiliaus nei „Benetton”

Neįveikę Italijos čempionų Trevizo „Benetton” barjero praėjusią savaitę, šįvakar Kauno „Žalgirio” krepšininkai turi progą atsigriebti žaisdami antrąsias Eurolygos rungtynes su Italijos taurės laimėtojais – Neapolio „Eldo Basket” krepšininkais.

Tai bus pirmasis šio sezono Eurolygos mačas Sporto halėje. Jo pradžia – 20 val. 45 min.

Marselinjas grįžta

„Žalgirio” krepšininkai Sporto halėje kovos ne tik kupini ryžto iškovoti pirmąją pergalę, bet ir jausdami psichologinę įtampą – namuose pralaimėti jie neturi teisės, juo labiau kad viena nesėkmė sąskaitoje jau yra. Tokia Eurolygos kasdienybė: kiekvienas mačas – tarsi mūšis, kurį pralaimėjus galima pralaimėti ir karą.

Šįvakar „Žalgiris” ištrauks naują kozirį – brazilą Marselą Mačadą. Snaiperis, išsigydęs peties traumą, jau treniruojasi ir veržiasi į aikštę. Marselinjas tikrai bus registruotas rungtynėms ir greičiausiai debiutuos Eurolygoje.

„Žalgirio” treneriai nesistengs tausoti brazilo dėl svarbios priežasties – jis daug geriau ginasi nei Kirkas Penis. Gynėjas iš Naujosios Zelandijos kol kas sunkiai perpranta aikštės gynybos sistemą, nors atakuoja iš tiesų puikiai. Tačiau kelios K.Penio gynybos klaidos Trevize buvo itin skausmingos.

„Nuo tos akimirkos, kai atsidūriau „Žalgiryje”, aš stengiuosi perprasti komandos žaidimo sistemą. Manau, kiekvieną dieną einu į priekį ir vis geriau suprantame vienas kitą su komandos draugais. Tai turėtų teigiamai atsiliepti komandiniam žaidimui”, – kalbėjo K.Penis.

Svarbiausia bus kova dėl kamuolio

Ar sugebės „Žalgiris” šįvakar gintis geriau nei praėjusią savaitę Trevize? Komandos vyriausiojo trenerio Ainaro Bagatskio asistentas Rimantas Grigas įsitikinęs, kad sugebės: „Mūsų komanda gali ir moka gerai gintis. Tačiau Trevize mus „sulaužė” varžovų aukštaūgių tolimi metimai. Silpnai gynėmės aikšte, nes K.Peniui ši gynybos sistema dar nėra įprasta. O jeigu gynyba vienoje vietoje yra skylėta, sutrūkinėja visa sistema. Treniruotėse pastarosiomis dienomis būtent gynybai skyrėme didžiausią dėmesį. Privalome geriau gintis, nes kitaip ir namų sienos nepadės”.

Jo manymu, šįvakar didžiausią įtaką rezultatui turės ne italų komandoms būdingi tolimi metimai, nors „Eldo Basket” taip pat šauna kiekviena proga, bet kova po krepšiu.

„Mūsų varžovų koziris – kova dėl kamuolio. Todėl labai svarbu ginantis pasiimti kamuolį po netaiklaus metimo ir nesuteikti priešininkams antrojo šanso atakai. Jeigu laimėsime kovą dėl kamuolio, laimėsime ir rungtynes. Atkovojus kamuolį daug lengviau rengti greitus išpuolius ir pelnyti lengvus taškus. Tačiau jeigu leisime „Eldo Basket” žaidėjams laisviems atakuoti nuo šešių metrų linijos, jie pataikys – kiek matėme vaizdo įrašų, dauguma jų krepšininkų nuolat nusitaikę mesti iš toli. Juk ir žaisdami su CSKA jie metė 20 tritaškių, tik tąkart jiems nekrito – pataikė dusyk”, – pasakojo R.Grigas.

Mėgsta amerikietišką žaidimo stilių

Paprašytas palyginti „Benetton” ir „Eldo Basket” pajėgumą, R.Grigas atsakė: „Neapolio komandos žaidėjai geriau ginasi, bet jie labiau pasikliauja individualiais, o ne komandiniais veiksmais. Dar įvertinus patikimą „Eldo Basket” kovą po abiem krepšiais, galima sakyti, ši komanda propaguoja labiau amerikietišką žaidimo stilių. Jų gynėjai pasižymi agresyviu žaidimu vienas prieš vieną. Tad laukia sunki kova. Juk ir CSKA ekipai teko nemažai pavargti, kol palaužė „Eldo Basket”.

„Mums didelė garbė žaisti prieš tokią komandą kaip „Žalgiris”. Ir didelis iššūkis kovoti su buvusiais Eurolygos nugalėtojais, – atvykęs į Lietuvą prisiminė Kauno klubo istoriją „Eldo Basket” vyriausiasis treneris Pjerluidžis Bučis. – Šįvakar sieksime pergalės – turime receptų, kaip ją iškovoti, bet mums reikės žaisti labai gerai”.

Italijos čempionate „Eldo Basket” užima 6-ąją vietą – 3 pergalės, 2 pralaimėjimai. Po dviejų sunkių laimėjimų prieš ne pačias stipriausias komandas Teramo „Siviglia” ir Montegranaro „Premiata”, Neapolio klubas neatsilaikė prieš Redžio Emilijos „Bipop Carire” ir Sienos „Montepaschi”. Praėjusį savaitgalį būsimieji „Žalgirio” varžovai 87:80 nugalėjo „Air Avelino”. Rezultatyviausiai žaidė 21 tašką pelnęs prancūzas Mišelis Morando.

Tarp „Eldo Basket” legionierių, be prancūzo, yra ir keturi amerikiečiai – gynėjai Tjeris Braunas, Džefas Trepantjė, Džeimsas Laranadža, puolėjas Ansu Sisėjus.

Puolėją siunčia į Estiją

Į rikiuotę sugrįžus M.Mačadui, „Žalgirio” treneriai turės apsispręsti, kurio iš jaunų žaidėjų neregistruoti šio vakaro dvikovai.

Dar vienas jaunas ir perspektyvus „Žalgirio” akiratyje esantis krepšininkas – puolėjas Povilas Butkevičius – iki sezono pabaigos paskolintas Tartu „Rock” (Estija) komandai.

„Su šiuo žaidėju siejame nemažas viltis. Nacionalinė krepšinio lyga jam jau per silpna, norime, kad jis grūdintųsi sunkesnėse kovose. Todėl ir paskolinome mums gerai pažįstamo Algirdo Brazio treniruojamai komandai”, – sakė „Žalgirio” viceprezidentas Gediminas Navikauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.