Kijevo ruduo, sušildytas ukrainiečių nuoširdumo

Ukrainos tarptautinio žurnalistų ralio žiūrovai, modami lietuviškomis trispalvėmis vėliavėlėmis, palaikė Lietuvos žurnalistų autoklubo komandą, pelniusią tris pirmąsias prizines vietas

Ukrainoje, didžiausioje Rytų Europos valstybėje, renginiai, susiję su automobiliais, pelno išskirtinį dėmesį. Ne išimtis ir tradiciniai tarptautiniai žurnalistų raliai „Kijevo ruduo”. Toks vairuojančių žurnalistų jėgų išmėginimas Ukrainos sostinėje rengiamas jau devintą kartą. Žurnalistų raliams Ukrainoje suteikiamas beveik valstybinių renginių statusas. Lenktynes pristatančios spaudos konferencijos rengiamos aukščiausios valdžios institucijose – Ukrainos Prezidentūroje ar Dūmoje, globėjais būna Kijevo meras arba kiti aukšti valdžios asmenys. Esant tokiam valdžios palaikymui netrunka susiburti ir pajėgūs partneriai.

Kelia sveiką pavydą

Ukrainos tarptautinių žurnalistų ralių partneriai – stambiausios valstybės kompanijos, pavyzdžiui, Zaporožės automobilių gamykla, didžiausia šalies atsarginių dalių importuotoja „Ukrzapčastina”, draudimo kompanijų lyderė „Pro100”, „Toyota-Lexus” automobilius parduodanti kompanija „Fokstrot” ir kitos. „Fokstrot” bendrovė, nors ir nėra oficiali „Toyota-Lexus” gamintojų atstovė, per mėnesį parduoda apie penkiasdešimt automobilių. Toks pardavimas vien Kijeve, gyventojų skaičiumi prilygstančiame Lietuvai, mūsų šalies naujų automobilių pardavėjams turėtų sukelti sveiką pavydą. Apie pusę „Fokstrot” bendrovės per mėnesį parduodamų automobilių sudaro „Land Cruiser” ir „Lexus” visureigiai. Apskritai visureigių, ypač „Land Cruiserių” Kijeve labai daug. „Be abejo, tai mūsų nuopelnas”, – juokauja „Fokstrot” atstovas.

Tarsi pirkliai

Ukrainos tarptautiniame žurnalistų ralyje „Kijevo ruduo 2006” šaliai atstovavusi Lietuvos žurnalistų autoklubo komanda atkreipė dėmesį savo partnerės „Delados” pavadinimu, užklijuotu ant mūsų „Golf GTI” automobilio. Daug kas smalsavo, ką reiškia žodis „Delada”? „Delada” – tiesiog įmonės pavadinimas”, – atsakydavome. Tačiau buvo matyti, kad toks atsakymas nepatenkina. Pasirodo, „de” ukrainietiškai reiškia „kur”? Vadinasi, užrašas ant mūsų „Golf GTI” ukrainietiškai skambėjo „Kur lada”. Tad atrodėme tarsi į paieškas susiruošę rusiškų ladų pirkliai.

Pažįstama rinka

Lietuvos žurnalistų autoklubo komandos partnerei ralyje „Kijevo ruduo 2006” bendrovei „Delada” Ukrainos rinka nėra svetima. 13-ąją gyvavimo sukaktį švenčianti įmonė veiklą pradėjo kaip smulkus rusiškų automobilių dalių tiekėjas į Lietuvą. Šiuo metu „Delada” gerai žinoma automobilių detalių prekybos verslui bei vairuotojams, besinaudojantiems šios įmonės autoservisų tinklo paslaugomis. Rusijoje „Delada” prekiauja vakarietiškomis atsarginėmis dalimis, o rusiškas detales tiekia į Europos ir kitas užsienio šalis. Aktyviai plėsdamasi „Delada” įkūrė filialus Maskvoje, Toljatyje, Minske, Almatoje ir Varšuvoje.

Net iš Peru

Į tarptautinį žurnalistų ralį „Kijevo ruduo 2006” dalyviai suguža iš daugiamilijoninės valstybės kampelių. Jiems draugiją palaiko užsienio svečiai. Atvykusiųjų geografija aprėpia ne tik artimesnius kaimynus – Baltijos šalis, Lenkiją, Vokietiją ar Bulgariją. Ji siekia net ir kitus kontinentus, pavyzdžiui, Peru. Tad ralyje „Kijevo ruduo” apstu buvo ir egzotiškų automobilių – nuo „Cobra Shelby” roadsterio iki originalaus senutėlio „kupriuko” zazo. Šios mažytės mašinėlės – anekdotų herojai – mėgiamos automobilių perdirbėjų. Jų klubo atstovas žurnalistų ralyje varžėsi savo kūriniu – „ZAZRevoliution”. Tiesa, iš paties „kupriaus” ne kažin kas ir likę. Po gaubtu – „Rover” variklis ir kitų agregatų mišrainė. Žvilgančiais perlamutro dažais dažyto, išpūstais sparnais ir plačiomis padangomis automobilio kilmę įspėtum nebent atidžiai įsižiūrėjęs į stogo liniją.

Garbingiausioje vietoje

Akordinės, lemiamos žurnalistų lenktynių specialiosios slalomo rungtys tradiciškai rengiamos Kijevo širdyje – Kriščiatike. Šia proga centrinę milijoninio miesto aikštę kertantis prospektas nuo ryto uždaromas. Ukrainoje labai populiarus automobilių sportas, tad uždarytas Kriščiatikas niekam neužkliūva. Aikštę užtvindo žiūrovai. Juos atvilioja jau miesto švente tapęs žurnalistų ralis. „Ne kiekvienam suteikta teisė svilinti padangas garbingiausioje sostinės vietoje”, – juokauja ralio „Kijevo ruduo 2006” rengėja, Ukrainos žurnalistų autoklubo prezidentė Liudmila Mech. Vos spėjęs praverti automobilio dureles, gerbėjų buvo gulte apgultas populiarus Ukrainos „automobilinių” TV programų vedėjas ir lenktynininkas Aleksejus Močianovas. Į jį vieni per kitų galvas žmonės tiesė lapelius ir prašė autografo. Nusifotografuoti kartu su įžymybe alkūnėmis kelią skynėsi ne tik mokinukės, bet ir solidūs vyrai, netgi milicininkai ir kariškiai.

Mojo trispalvėmis

Lietuviams šioje Kijevo šventėje taip pat nestigo dėmesio. Netgi buvome ypatingai pagerbti. Žiūrovai, per garsiakalbius išgirdę, kad dalyvaujame ir mes, kioskuose prisipirko trispalvių vėliavėlių ir jomis mojuodami palaikė Lietuvos komandą. Per pertraukas tarp startų nuoširdūs žmonės teiravosi, kokiam atstovaujame laikraščiui, prisiminė Lietuvos prezidento tarpininkavimą per oponuojančių šalies politikų derybas, keiksnojo valdžią dėl mažų atlyginimų ir sparčiai kylančių kainų. Šiltas ukrainiečių palaikymas nenutrūko ir varžybų kulminacijoje, kai paaiškėjo, kad visas tris prizines vietas pelnė Lietuvos atstovai, tarp jų – ir iš LŽ „Trasos”. Atslūgus pirmai džiaugsmo bangai varžybų rengėjams prasitarėme apie jau turėtą precedentą, deja, nekaip pasibaigusį… Prieš trejetą metų Baltarusijoje Lietuvos žurnalistų autoklubo komanda per panašias lenktynes pelnė visas šešias pirmąsias prizines bei įskaitines vietas. Daugiau lietuviai baltarusių kvietimo nesulaukė. O štai ukrainiečiai pažadėjo akmens užantyje nenešioti, verčiau atkakliau ruoštis kitų metų lenktynėms.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.