Plėsis asmens tapatybės kortelės funkcionalumas

Lietuvoje šiuo metu išduodama asmens tapatybės kortelė turi vizualią informaciją ir neturi jokio lusto. Kitų šalių patirtis rodo, kad tapatybės kortelės su lustu (-ais) gali gerokai praplėsti kortelės funkcionalumą ir galimybes, ypač elektroninių paslaugų atžvilgiu.

Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija kartu su Asmens dokumentų išrašymo centru prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos ir Klaipėdos savivaldybės administracija vykdo projektą „Daugiafunkcinių mikroprocesorinių asmens dokumentų išrašymo ir panaudojimo investicijų projekto parengimas” (toliau – projektas). Projektą iš dalies finansuoja ES Regioninės plėtros fondas, kurio vienas iš uždavinių yra ES regionų plėtros bei technologijų įsisavinimo skatinimas.

Šio projekto tikslas – atsižvelgiant į geriausią pasaulio šalių patirtį parengti investicijų projektą, kuriame būtų nagrinėjamos galimybės išduoti Lietuvos gyventojams asmens dokumentą, kuris šalia pagrindinės dokumento paskirties – vizualios verifikacijos – vykdytų elektroninio asmens identifikavimo bei elektroninio parašo funkcijas ir suteiktų galimybes asmenims naudotis elektroninės valdžios bei kitomis viešosiomis paslaugomis pasitelkiant šiuolaikines ryšio priemones, tokias kaip internetas. Daugiafunkcinės kortelės būtų naudojamos kaip priemonė įvairioms viešosioms paslaugoms gauti elektroniniu būdu tiek Lietuvoje, tiek Europoje.

Šiame projekto vykdymo etape yra parengta galimybių studija, kuri parodė, kaip būtų galima siekti užsibrėžtų tikslų, parengti ekonominis ir finansinis projekto vertinimai, nagrinėtos techninės projekto realizavimo galimybės. Galimybių studijos rengėjų siūlymu, galėtų būti pasirinkta alternatyva – išrašoma daugiafunkcinė mikroprocesorinė asmens tapatybės kortelė su dviem įmontuotais nepriklausomais lustais (mikroprocesoriais). Vienas jų – kontaktinis, su kelių aplikacijų įdiegimo ir priežiūros galimybėmis, turintis e. parašo funkcionalumą ir skirtas elektroninės valdžios e. paslaugų vartotojų patikimai elektroninei autentifikacijai užtikrinti ir el. dokumentų pasirašymui; kitas – nekontaktinis, su kelių aplikacijų įdiegimo ir priežiūros galimybėmis. Šis lustas galėtų užtikrinti kelionės dokumentams būtiną asmens identifikaciją ir funkcionalumą bei papildomų paslaugų aplikacijas (e. sveikatos, e. bilietų, lojalumo ir kt.).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.