Iš Pietų Korėjos atvežė šypsenas

Nuo lietuviško rudens sužvarbę budistų vienuoliai tikina, kad juos šildo žmonių nuoširdumas

Vakar šeši pilkais budistiniais drabužiais vilkintys vienuoliai Laisvės alėjoje gūžėsi nuo lietuviško vėjo, bet draugiškai šypsojosi praeiviams.

Į Vilnių ir Kauną vienuoliai, tarp kurių yra žinomų pasaulyje dzenbudizmo autoritetų, atvyko iš Pietų Korėjos sostinės Seulo Hwa Gye vienuolyno. Šiandien VDU salėje vienuoliai, kurių viešnagę remia Europos Komisija ir Vytauto Didžiojo universitetas, susitiks su Kauno visuomene. Susitikimo tema – „Kaip Budos mokymas gali padėti pasaulio žmonėms?”

Gyventi reikia čia ir dabar

„Kaip Budos mokymas gali padėti lietuviams? – juokdamasis pakartojo „Kauno dienos” klausimą dharmos meistras Hyon Gak Sunimas. – Tai labai paprasta. Žmonės gyvena iliuzijų, savo sapnų pasaulyje. Jie įsivaizduoja, kad tai yra tikra – jų aistros, neišmanymas, daugybė prisirišimų, pyktis. Gyvendami praeitimi ir ateitimi jie nemoka gyventi čia ir dabar. Budizmas sako: atsibusk. Pakirsk iš sapno, kurį sukūrė tavo mąstymas”.

„Amerikiečiai turi amerikietišką sapną, korėjiečiai – korėjietišką, rusai – rusišką, lietuviai – lietuvišką… Visi turi po savo sapną ir nenori atsibusti. Dėl to kyla priešiškumas, netolerancija, kivirčai”, – kalbėjo Hyon Gak.

Jis yra daug keliaujantis vienuolis. Tarp žiemos ir vasaros atsiskyrimo praktikų, kai budistų vienuoliai tris mėnesius su išoriniu pasauliu neturi jokių kontaktų, Hyon Gak važinėja po Europą ir JAV.

Jis – amerikietis, intelektualas, pasaulyje garsių veikalų apie budizmą autorius. Prieš tapdamas vienuoliu, Hyon Gak mokėsi Jeilio ir Harvardo universitetuose, kur gavo filosofijos bakalauro ir teologijos magistro laipsnius.

Grupėje – du lietuviai

Didžiausias autoritetas tarp į Lietuvą atvykusių budistų vienuolių – korėjietis dzen meistras Seol Chong Sunimas. 64 m. meistras budistų vienuoliu novicijum tapo būdamas trylikametis. Šiandien jis – vienas žymiausių šiuolaikinių Korėjos dzen meistrų, perduodantis tūkstantmetę budizmo tradiciją, besitęsiančią nuo pirmųjų šaltinių iki šių dienų.

Seol Chong iš vienuolyno beveik nekelia kojos. „Tai, kad jis nutarė atvykti į Lietuvą, mus labai nustebino ir pradžiugino”, – pasakojo vienuolis Bo Haeng, suorganizavęs budistų kelionę į mūsų šalį.

Bo Haeng Sunimas Pietų Korėjos vienuolyne praktikuoja septynerius metus. Lietuvoje jis žinomas kitu vardu. Kai Bo Haeng dar vadinosi Kęstučiu Marčiulynu, jis buvo pantomimos aktorius ir režisierius.

Be Bo Haeng, kartu su trimis korėjiečiais ir amerikiečiu į Lietuvą atvyko dar viena lietuvė – Vaida Urbonaitė. Prieš 6 metus išvykusi į Korėją, šiandien ji – vienuolė Wo Bon.

„Man leido į Lietuvą atvykti tik todėl, kad meistrui Seol Chong buvo reikalinga vertėja, – pasakojo Wo Bon, besimokanti tradiciniame korėjiečių vienuolyne. – Pas mus labai griežta tvarka, iš vienuolyno neleidžiama pasišalinti nė valandai. Dėl šios mano išvykos buvo sušauktas specialus pasitarimas, ir po ilgų diskusijų vis dėlto nutarta išleisti mane šešiom dienom į Lietuvą”.

Aplankys ir Pažaislio seseris

Budistų vienuoliai iš tarptautinio Chogye ordino jau skaitė paskaitą Vilniuje. Įspūdžiai, sakė „Kauno dienai” amerikietis Hyon Gak, – puikūs.

„Žmonių klausimai labai tikslūs, protingi. Ir – nė trupučio neagresyvūs. Pamačiau, kad Lietuvoje ne tik daug inteligencijos, bet ir užuojautos, gailestingumo. Gal todėl, kad jūsų šalis patyrė daug kančios?” – kalbėjo Jeilio ir Harvardo auklėtinis.

Budistų vienuolių planai Lietuvoje – aplankyti Vilniaus ir Kauno dzen centrus, dalyvauti dzen praktikoje, pamatyti Trakus ir Pažaislį.

Šiandien juos su kukliomis vaišėmis ir arbata ketina priimti Pažaislio vienuolyno seserys. „Jau žinau, kad lietuviai labai šilti ir nuoširdūs”, – nusišypsojo Hyon Gak Sunimas, dzen meistro Seung Sahno mokinys, daug bendraujantis su įvairių šalių žmonėmis. Per susitikimą su Kauno visuomene bus pristatyta vienos žinomiausių pasaulyje Seung Sahno knygos „Dzen kompasas” lietuviškas leidimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.