Suabejota skiepų nuo gripo veiksmingumu

Netylant diskusijoms dėl skiepų nuo gripo naudos, medicinos ekspertas iš Didžiosios Britanijos žurnale „British Medical Journal” suabejojo, ar tikslinga leisti milijonus svarų kasmetinei masinei žmonių vakcinacijos programai. Pasak Tomo Džefersono (Tom Jeffrson), vakcinacija iš esmės nedaro įtakos į ligonines paguldomų žmonių skaičiui, darbingumo ir mirtingumo lygiui.

Nepriklausomoje organizacijoje „Cochrane Collaboration”, kuri analizuoja mokslinių tyrimų rezultatų patikimumą, dirbantis medicinos ekspertas tvirtina, jog dauguma tyrimų atliekami netinkamai, o jų išvados dažnai būna neobjektyvios.

„Mane domina atotrūkis tarp įrodymų ir politikos, – nurodė T. Džefersonas, kurį penktadienį citavo laikraštis „The Daily Telegraph”. – Analizavau faktus. Ir galiu pasakyti, kad įrodymų neradau.”

Ekspertas pažymi, jog visos kampanijos turi būti vykdomos siekiant tam tikro rezultato, pavyzdžiui, sumažinti susirgimų ar mirties atvejų skaičių arba išlaikyti didesnį žmonių darbingumo lygį. Tuo tarpu apčiuopiamos naudos skiepai nuo gripo turėjo tik bronchitu sirgusiems žmonėms. Kūdikiams iki dvejų metų vakcinacija buvo tokia pat naudinga kaip ir placebas, realios naudos skiepai neturėjo ir vyresniems vaikams. T. Džefersonas taip pat nerado įrodymų, kad skiepai būtų naudingi tarp žmonių, turinčių chroniškų plaučių problemų ar sergančių astma.

Anot eksperto, skiepų naudą pagrindžiančių tyrimų duomenų netikslumą neretai lemia tai, kad dažnai gripas diagnozuojamas ir kitomis infekcijomis užsikrėtusiems žmonėms. T. Džefersonas taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog, siekiant kuo skubiau užkirsti kelią gripo epidemijoms, vakcinacijos kampanijos pradedamos tinkamai neištyrus būsimo gripo viruso tipo.

Neseniai pasigirdo nuomonių, jog skiepai nuo gripo gali būti ne tik nenaudingi, bet pavojingi žmonių sveikatai. Savaitės pradžioje skiepijimas nuo gripo trumpam buvo nutrauktas Izraelyje, kilus įtarimams, jog šalyje dėl vakcinų nuo gripo mirė keturi vyrai. Tačiau vėliau nustatyta, kad jie mirė sustojus širdžiai, be to, visi vyrai sirgo sunkiomis lėtinėmis ligomis.

Taip pat pažymėtina, jog neseniai plataus masto tyrimą atlikę medicinos ekspertai iš Jungtinių Valstijų paskelbė, jog skiepai nuo gripo vaikams yra nepavojingi. Medikai, stebėję daugiau nei 45 tūkst. mažamečių vaikų, kurie buvo paskiepyti nuo gripo, nustatė, jog po vakcinacijos pas gydytojus į klinikų ar ligoninių priimamuosius jie būdavo atvežami ne dažniau nei prieš skiepus, rašė laikraštis „The Denver Post”.

Be to, paskiepyti vaikai būdavo rečiau gydomi dėl viršutinių kvėpavimo takų ir ausų infekcijų. Tyrimo bendraautorio iš Kolorado valstijos Saimono Hembidžo (Simon Hambidge) nuomone, tai galėjo nulemti tėvų įsitikinimas, jog peršalimo simptomai nėra gripo ženklas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.