Juozui Domarkui – auksinė batuta!

Prieš savaitę Vilniuje paminėtas vieno iškiliausių Lietuvos dirigentų Lietuvos nacionalinės premijos laureato Juozo Domarko 70-asis gimtadienis. Šventė, pradėjusi maestro jubiliejui skirtą koncertų ciklą, dar vyks Vilniuje, Kaune ir net Varšuvoje!

Spalio 21-osios vakaras Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje priminė Naujųjų metų puotą. Į koncertą suplaukė daug gražių ir garbių ponų, atskubėjo ištikimi filharmonijos renginių lankytojai, sulėkė studentai ir net moksleiviai. Parteris spindėjo nuo šypsenų, akino blizgesiu, džiugino spalvomis. Jaunimas ramstė salės sienas, gudresni parietę kojas įsitaisė ant čia pat nutrenktų kuprinių, dar kiti net persisvėrę nuo balkonų žvelgė į sceną… Ko ne stebuklas?!

Tai Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, vadovaujamas Juozo Domarko, surengė įspūdingą vakarą – pakvietė į pirmąją ciklo, skirto dirigento 70-mečiui, programą, kuri sutapo ir su filharmonijos koncertų sezono pradžia.

Per koncertą orkestras kartu su pianistu iš Prancūzijos Eugenu Indjicu atliko Piotro Čaikovskio Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr.1, o nugriaudėjus ovacijoms svečias publiką pamalonino Claude’o Debussy ir Fryderyko Chopino kūriniais. Antrojoje vakaro dalyje Domarkas kartu su jau 42-us metus vadovaujamu orkestru pristatė Antono Brucknero Simfoniją Nr.4, autoriaus dar vadinamą „Romantiškąja”.

Trečioji vakaro dalis – vėl gėlės, plojimai, daug gražių sveikinimo žodžių ir… auksinė batuta (dirigento lazdelė), kurią orkestras iškilmingai įteikė savo vadovui. Tad ir Indjicas dar vakarui nepasibaigus kalbino Domarką rengti naujus tarptautinius projektus.

Tačiau tą vakarą Domarkas daugiau galvojo apie Balstogę (Lenkija). Ten išvyko jau kitą dieną po šventinio koncerto – dalyvauja tarptautinio dirigentų konkurso vertinimo komisijos darbe. Taigi nuo įspūdžių ir darbų maratono atsipūs tik tada, kai grįš Lietuvon.

Gal per lapkričio 7-osios vakarą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kur buvę Domarko studentai – Modestas Pitrėnas ir Virgilijus Visockas diriguos Kauno simfoniniam, o Egidijus Ališauskas ir Dainius Pavilionis – Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino Štabo bataliono Garbės sargybos orkestrams. Domarkui per tą renginį numatytas tik muzikos ir jubiliejinių sveikinimų klausytojo vaidmuo. Bet, manau, jubiliatas kiek pakoreguos scenarijų mestelėjęs ir savo „domarkiškai” šmaikščią pastabą ar prisiminimą…

Beje, apie Naujuosius metus. Jau skelbiama, kad ir gruodžio 31-ąją Nacionalinėje filharmonijoje vyks Domarko jubiliejui skirto ciklo koncertas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.