Benamė išviliojo tūkstančius litų

Panevėžyje nuteisti telefoniniai sukčiai, kuriems patiklūs panevėžiečiai patikėdavo tūkstantines sumas

Niekur nedirbantys nuolatinės gyvenamosios vietos neturinti 41 metų Lina Pačkauskaitė ir 30-metis Mažeikių rajono gyventojas Vytautas Žilinskas per keturis mėnesius iš patiklių panevėžiečių išviliojo 16 tūkst. litų. Į teisiamųjų suolą sukčiai pakliuvo, kai mėgino telefonu apmulkinti Pasvalio rajono apylinkės prokuratūros darbuotoją. Užvakar abu apgavikai ir jiems talkinusi panevėžietė dokumentų klastotoja Aušra Skudienė-Vaitulionienė išgirdo teismo nuosprendį.

Pranešdavo apie nelaimes

Teismas nustatė, kad Pačkauskaitė ir Žilinskas pelnėsi iš žmonių patiklumo. Paskambinę telefonu jie pranešdavo apie avarijas ar muštynes, kurias esą sukėlė pašnekovų artimieji. Į skambučius atsiliepdavusios įvairaus amžiaus panevėžietės buvo informuojamos, kad dėl padaryto nusikaltimo jų artimiesiems bus keliamos baudžiamosios bylos. Kad nuo teismo būtų galima išgelbėti tariamų avarijų ar muštynių kaltininkus, buvo siūloma išspręsti problemą „nukentėjusiesiems” davus pinigų. Už padarytą žalą būdavo reikalaujama nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų.

Viena nuo sukčių nukentėjusi 30-metė panevėžietė prisipažino jos artimą žmogų nuo bėdos „gelbėjusiai” Pačkauskaitei atidavusi 700 litų. 80-metė senutė paliudijo, kad pareigūne apsimetusiai apgavikei atidavė 11 tūkst. litų, mat manė gelbėjanti į bėdą pakliuvusį sūnėną.

Laukė nesėkmė

Pajutusi sėkmę Panevėžyje Pačkauskaitė mėgino mulkinti ir mažesnio miestelio – Pasvalio – žmones. Bet kaip tik čia jos laukė nesėkmė, mat moteris paskambino į Pasvalio rajono apylinkės prokuratūros darbuotojos butą.

Gavusi melagingą pranešimą teisėsaugininkė Pačkauskaitei surengė pasalą, ir ši buvo sulaikyta. Pačkauskaitė tikino, kad atsiimti pinigų iš apgautųjų ją siųsdavęs nepažįstamas kalinys, o paimtus pinigus jį pervesdavusi į nurodytą sąskaitą. Tačiau per ikiteisminį tyrimą tyrėjai išsiaiškino, o vėliau teismas patvirtino Pačkauskaitę bendradarbiavus su Žilinsku. Šiam pasipinigauti sunkiau sekėsi, surinkta duomenų, kad jis išviliojo tik 400 litų.

Vėlesni Žilinsko bandymai „užsidirbti” buvo nesėkmingi: net du kartus atėjęs atsiimti žadėtų pinigų vyriškis pakliūdavo į pasalas, galop buvo suimtas. Už sukčiavimą Panevėžio apylinkės teismas Pačkauskaitę nuteisė dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausme, o Žilinskas kalės trejus su puse metų.

Skudienė-Vaitulionienė, kuri, kaip manoma, buvusi sukčių talkininkė ir idėjinė vadovė, nuteista 5 tūkst. litų bauda. Tačiau teismui nepavyko įrodyti, kad ši moteris prisidėjo prie pinigų išviliojimo. Ji nubausta už tai, kad gelbėdama Žilinską nuo bausmės suklastojo dokumentą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.