Režisieriaus R.Tumino siurprizas

Sekmadienį 18 val. Žvejų rūmuose Klaipėdoje bus parodyta plačiai žinomo lietuvių teatro režisieriaus Rimo Tumino spektaklio – A.Čechovo „Trys seserys” – premjera.

Ypatingai publikai

Valstybinis Vilniaus mažasis teatras nelepina dažnomis savo viešnagėmis kitų Lietuvos miestų žiūrovų. Praėjus jau beveik metams po įkurtuvių naujuose namuose, teatro gyvenimas itin suintensyvėjo. Be to, naujoji scenos erdvė – gana neįprasta, todėl joje sukurti spektakliai sunkiai prigyja kitose scenose. Mažojo teatro vadovui R.Tuminui net kilo mintis visur į gastroles vežtis savojo teatro maketą – kad nereikėtų laužyti galvos, kaip pritaikyti tą ar kitą spektaklį kitur. Bet dėl ypatingos publikos, kokia režisierius visada manė ir mano esant klaipėdiečius, verta pasistengti. Naujausias R.Tumino spektaklis – A. Čechovo „Trys seserys” – klaipėdiečiams bus pristatytas Žvejų rūmuose.

„Trys seserys” simboliškai žymi Vilniaus mažojo teatro naujo kūrybinio tarpsnio pradžią. Čia susitinka kelios skirtingos Rimo Tumino teatro ženklu pažymėtos aktorių kartos: spektaklyje kartu su garsiais lietuvių aktoriais Aldona Janušauskaite, Gediminu Girdvainiu, Arūnu Sakalausku, Vytautu Šapranausku vaidina jaunieji trupės aktoriai ir debiutuoja R.Tumino kurso studentai. Režisierius čia dosniai dalijasi stebinančia savo išmone ir vaizduote, ryžtasi paradoksaliems ir netikėtiems stilistiniams sprendimams ir kartu tarsi apibendrina ligšiolinę savo kūrybą.

Nedūsauja ir negraudina

Antono Čechovo „Trijose seseryse” R.Tuminui svarbiausia giminės, o kartu ir senosios kultūros nykimo tema. „Turiu nuojautą, kad Čechovą visą gyvenimą lydėjo jo vaikystė, vaikystės šviesa. Vaikystė švyti todėl, kad ten jautiesi saugus. Saugus, nes aplinkui savi, giminės. Nykstant giminei, prarandi tą saugumą. Mane jaudina tai, kas išnyko. Gimė mintis prarastai vaikystei, prarastam saugumui sukurti specialią aikštelę, pakylą. Ji dažniausiai tyli, kaip ir mūsų nepažadinta atmintis, bet kartais joje blyksteli svarbiausi gyvenimo epizodai”, – sakė režisierius. Tačiau jis nei graudina, nei dūsauja dėl bėgančio laiko.

Spektaklis kupinas teatrališko šėlsmo bei jaunatviško nutrūktgalviškumo, jis gaivus ir veržlus, šiek tiek aikštingas ir valiūkiškas, uždegantis savo beatodairiškumu ir kerintis grožiu… Jis sklidinas švelnaus neišsipildymo ir svaiginančios šventės nuotaikos, kurią scenoje kurti padeda Adomo Jacovskio scenografija ir Fausto Latėno muzika.

Šiemet „Trys seserys” buvo nominuotos net keliems „Kristoforo” apdovanojimams. Aktorius A.Sakalauskas už Veršinino vaidmenį pripažintas geriausiu sezono aktoriumi. Torūnės (Lenkija) tarptautiniame teatro festivalyje „Kontakt” aktorė Elžbieta Latėnaitė už įspūdingą debiutą pelnė jaunojo menininko prizą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.