„Vakcina žudikė” lietuvių neišgąsdino

Susiruošusieji pasiskiepyti nuo gripo gerokai sunerimo išgirdę Izraelio sveikatos apsaugos ministerijos pranešimą apie keturių asmenų mirtį, kurią, kaip įtarta, galėjo sukelti prancūziškoji vakcina nuo gripo. Tokia vakcina tiekiama ir Lietuvai, todėl PB pasidomėjo, kokia grėsmė gali kilti mūsų gyventojams – juolab kad šiemet mums už vakciną teks mokėti 20-25 procentais daugiau.

Pavojus atšauktas

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro direktoriaus pavaduotoja imunoprofilaktikai Nerija Kuprevičienė PB informavo, kad Izraelyje draudimas skiepyti prancūziškąja vakcina pirmadienį vakare buvo atšauktas. Įtarimai dėl mirčių nepasitvirtino. Gydytojos teigimu, Lietuvos gyventojai taip pat neturėtų baimintis, nes prancūzų gamintojo „Aventis Pasteur” vakciną, Izraelyje sukėlusią įtarimų dėl saugumo, į mūsų šalį buvo planuota įvežti tik lapkričio mėnesį.

Lietuvoje bus platinamos trijų gamintojų sezoninės vakcinos nuo gripo – prancūzų „Aventis Pasteur”, belgų ir olandų. N.Kuprevičienės aiškinimu, visų jų gamybą reglamentuoja Europos Sąjungos normos. Taip pat yra sukurti vakcinų saugumą garantuojantys mechanizmai.

Nuomonės apie vakcinų saugumą klausėme Panevėžio apskrities visuomenės sveikatos centro vyriausiojo epidemiologo Alfonso Žobako.

„Sukeliama panika, kur jos nereikia. Rinkoje pasirodę nauji medikamentai būna 50-60 kartų pavojingesni nei vakcinos, nes šių technologijos egzistuoja jau kelis dešimtmečius, todėl čia ką nors netinkama padaryti būtų sunku”, – tvirtino epidemiologas.

Paklausa padidėjo

PB pasidomėjo, kodėl šiemet už skiepus nuo gripo mokėsime brangiau. Dienraščio kalbinti medikai tvirtino, kad kainą padidino ne skiepų kabinetai, bet vakcinas platinančios firmos. A.Žobakas neįžvelgė kito pabrangimo motyvo, kaip vakcinos paklausos padidėjimo visame pasaulyje.

Prieš metus žmonės pasiskiepyti nuo sezoninės ligos galėjo už 20-23 litus. Dabar tai kainuos apie 27 litus. Panevėžyje nuo gripo skiepijančios įstaigos „Endemik” darbuotoja PB sakė, kad vakcinos pabrangimas greičiausiai susijęs su besikeičiančiomis ekonominėmis sąlygomis, transporto išlaidų didėjimu. Tačiau, nepaisydami šito, panevėžiečiai jau pradėjo skiepytis.

„Mes turime nuolatinių klientų, kuriems nesvarbus kainos šoktelėjimas, bet svarbi sveikata. Šiuo metu daugiausia skiepijasi vyresnio amžiaus žmonės, taip pat atveda ir vaikus. O darbingo amžiaus asmenis skiepijame įstaigose”, – aiškino „Endemik” darbuotoja.

Dešimtį metų gyventojus skiepijanti pašnekovė tvirtino, kad jos darbo praktikoje nepasitaikė girdėti apie mirtį sukėlusias vakcinas. „Šioje srityje yra labai didelė kontrolė. Izraelio atveju galėjo būti sukeltas ir gamintojų konkurencinis karas. Visur vyksta kova dėl būvio”, – samprotavo medikė ir pridūrė, kad jos įstaigoje skiepijama tik olandiškomis vakcinomis.

Kita vieta, kur Panevėžyje galima skiepytis nuo gripo, – poliklinika Nemuno gatvėje, tačiau ši įstaiga kol kas vakcinos gavo tik tiek, kad pirmiausia galėtų paskiepyti savus darbuotojus. Gydytoja imunologė Laima Kurlavičienė sakė: „Kiekviena įstaiga gamintojus bei tiekėjus renkasi pati. Yra numatyta spalio 25 dieną gauti vakcinos siuntą ir pradėti skiepyti miesto gyventojus. Nežinau, iš kokios šalies atkeliaus vakcina, po įvykių Izraelyje gal kas ir keisis, tačiau nemanau, kad mirtis sukėlė būtent vakcina. Juk ir suvalgius kukulį visko gali pasitaikyti”.

Gripo dar nebuvo

PB kalbinti specialistai tikino, kad ir kiek kainuotų vakcina, verta mokėti, nes ji – vienintelė patikima apsaugos priemonė nuo gripo. A.Žobako aiškinimu, šiam žiemos sezonui buvo sukurtas naujas medikamentas iš trijų komponentų, kuriuos dar liepos pabaigoje, remiantis tyrimais, patvirtino Pasaulio sveikatos organizacija. Vakcina galėtų apsaugoti ir ilgiau nei metus, tačiau kasmet keičiasi pats gripo virusas. Šiam gripo sezonui sukurta vakcina apsaugos nuo A tipo New Caledonia ir Wisconsin bei B tipo Malaysia viruso padermių.

Skiepytis nuo gripo mūsų šalyje rekomenduojama spalio-lapkričio mėnesiais, tačiau gydytojos imunologės L.Kurlavičienės teigimu, tai padaryti ne vėlu netgi prasidėjus gripo epidemijai.

Gripo epidemija Lietuvoje kyla beveik kiekvienais metais gruodžio-kovo mėnesiais. Didžiausias sergamumo bangos pakilimas būna sausį ir vasarį bei trunka keletą savaičių.

Kada šį sezoną tikėtis gripo protrūkio mūsų šalyje ar mieste, kol kas dar neprognozuojama.

Panevėžyje iki šiol nebuvo nustatyta nė vieno gripu sirgusio asmens. Visuomenės sveikatos centro duomenimis, trečiąją spalio savaitę, kuri buvo šiek tiek šaltesnė, mieste padaugėjo ūmių kvėpavimo takų infekcijų – 57 ligoniai dešimčiai tūkstančių gyventojų.

Skiepytis ypač rekomenduojama vaikams, nėščiosioms ir vyresniems nei 65 metų žmonėms, taip pat sergantiems širdies kraujagyslių, plaučių ligomis, bronchine astma.

Kad gripas neplistų ir netaptų pandemija, kasmet nuo jo turėtų pasiskiepyti apie 30 proc. gyventojų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.