Svajonė apie polikliniką ligonio namuose

Pas ūmiai susirgusius žmones į namus vyksta šeimos gydytojai, tačiau Šilainiuose tokius ligonius lanko poliklinikos Pagalbos namuose tarnybos medikai

Kai stipriai sunegalavęs ligonis iki poliklinikos nepajėgia ateiti, šeimos gydytojas kviečiamas į namus. Tokiems vizitams gydytojai skiria nemažai savo darbo laiko. Medikai apgailestauja, kad žmonės neretai piktnaudžiauja be reikalo kviesdamiesi gydytoją, kai patys gali ateiti į gydymo įstaigą. Kai kurie pacientai kviečiasi gydytoją, kai negauna talonėlio arba atėję į polikliniką apsižiūri, kad ilga eilė, ir grįžta namo. Tokiam ligoniui atrodo, kad gydytojas po darbo poliklinikoje gali pas jį ateiti parašyti kompensuojamųjų vaistų receptą. Šilainių poliklinikoje įkūrus Pagalbos namuose tarnybą, žymiai sumažėjo nepagrįstų iškvietimų į namus.

Įkurta nauja tarnyba

Daugelyje šalies poliklinikų į namus pas kviečiančius ligonius eina jų šeimos gydytojai. Kauno Šilainių poliklinikoje jau pusę metų dirba Pagalbos namuose tarnyba, kurios gydytojai vyksta į iškvietimus. Ne visi poliklinikos pacientai naująja tvarka patenkinti.

„Kai sunegaluojame, einame pas savo šeimos gydytoją Šilainių poliklinikoje. Ateidavo jis pas mus į namus, kai susirgdavome rimčiau, tačiau dabar namuose ligonį aplanko visai kitas medikas, – apgailestauja Adelė Kuklerienė. – Dažniausiai serga senyvo amžiaus žmonės arba maži vaikai. Ką gali padėti ligoniui kita, ne šeimos gydytoja, nieko nežinanti apie senyvo amžiaus žmogaus ligas ar vaiką, kurį nuo gimimo gydo ir prižiūri šeimos gydytoja?”

Su tokia pacientės nuomone nesutinka Šilainių poliklinikos direktorius (vyr. gydytojas) Vidmantas Obelienius. Jis tvirtina: jei žmogus staiga susirgo, neturi didelės reikšmės, jei pas jį ateis ne šeimos gydytojas.

Pagalbos namuose tarnyboje dirba kvalifikuoti specialistai. Tarnybos budinti komanda turi transportą, aprūpinta reikalingomis medicinos priemonėmis.

„Mes kviečiame žmones atvažiuoti, jei tik gali, į polikliniką, kur jiems bus padaryti reikalingi tyrimai, įvairios procedūros, – teigia direktorius V.Obelienius. – Apskritai gydytojo vizitas į ligonio namus yra mažai efektyvus. Tą pripažįsta daug Europos šalių, kurios tokių iškvietimų yra visiškai atsisakiusios. Pas mus dar tvirtos senos tradicijos, be to, daug neišspręstų klausimų šalies mastu, kurie neleidžia visiškai atsisakyti vizitų”.

Šilainių poliklinikos Pagalbos namuose tarnybos medikai nevyksta į iškvietimus pas neįgalius pacientus, kurie negali išvažiuoti iš namų, ir naujagimius. Pas šiuos ligonius į namus važiuoja šeimos gydytojas ar pediatras.

Sumažėjo iškvietimų

Prieš įkuriant Pagalbos namuose tarnybą, Šilainių poliklinikoje buvo analizuojama, kiek būna nepagrįstų gydytojų iškvietimų į namus.

„Paaiškėjo, kad tokių iškvietimų – apie 30-40 procentų, – sakė poliklinikos direktorius V.Obelienius. – Žmogus, pavyzdžiui, patingėdavo nueiti į polikliniką ir kviesdavosi gydytoją į namus tik dėl to, kad jam pasibaigė kompensuojamieji vaistai lėtinei ligai gydyti. Pagalbos į namus tarnybos medikai teikia pagalbą tik ūmiais, skubiais atvejais ir nerašo vaistų receptų lėtinei ligai gydyti, ligonio būklei nepablogėjus”.

Pagalbos į namus tarnybos vyr. ordinatorė Natalija Muižienė tvirtina, kad piktnaudžiavimų, kai pacientas kviečiasi į namus gydytoją tik tam, kad jam paskirtų vaistų ar išrašytų siuntimą, pasitaiko vis mažiau. Iš viso iškvietimų sumažėjo beveik trečdaliu.

„Juk į namus gydytojas turi būti kviečiamas ūmiai susirgus, pablogėjus sveikatai, kai reikia skubios pagalbos, o ne kai pasibaigė vaistai, – sakė Natalija Muižienė. – Mūsų tarnybos medikai turi teisę rašyti receptus kompensuojamiesiems vaistams, bet tai darome tik kraštutiniu atveju, jei tai labai būtinas vaistas, pavyzdžiui, insulinas. Bet jo skiriame tik tiek, kad pakaktų iki apsilankymo pas šeimos gydytoją. Mes pratiname žmones nelaukti iki paskutinės dienos, kai baigiasi vaistai, o mokome juos vis pasižiūrėti į receptų knygeles ir iš anksto registruotis pas savo šeimos gydytoją”.

Pasak N.Muižienės, tarnybos darbo pradžioje buvo pageidavimų, kad pas ligonius į namus atvyktų jų šeimos gydytoja, tačiau dabar tokių priekaištų beveik nebesulaukiama.

„Antra vertus, jei ligonis nori, kad pas jį atvažiuotų jo šeimos gydytoja, jis gali skambinti jai telefonu ir tartis: jei gydytoja turės laiko ir sutiks ligonį aplankyti, mes tam neprieštarausime”, – sakė N.Muižienė.

Šilainių II pirminės sveikatos priežiūros klinikos šeimos gydytoja Irena Jančiauskienė tvirtina, kad jos ligoniai apsiprato, jog į namus atvyksta ne ji, bet minėtos tarnybos medikai.

„Kartais dar paskambina ir klausia, ar aš tikrai neateisiu, bet paaiškinu, kad pagalbą jiems suteiks tarnybos gydytojai, ir jie supranta”, – sakė I. Jančiauskienė. Gydytoja anksčiau po darbo poliklinikoje kasdien vykdavo pas 1-2 ligonius į namus, o šaltuoju metų laiku – ir daugiau. I.Jančiauskienė patvirtino, kad būdavo nepagrįstų iškvietimų į namus.

Siūloma susimokėti

Visos miesto poliklinikos bando įvairiais būdais spręsti jau chrestomatines piktnaudžiavimo gydytojų iškvietimo į namus problemas.

„Pastebėdavome, kad žmonės, pavyzdžiui, nenori laukti eilėje pas šeimos gydytoją, todėl jį išsikviečia į namus, nors tam būtinybės nėra. Nuvykęs gydytojas tokį „ligonį” randa, pavyzdžiui, besidarbuojantį sode. Tai pasityčiojimas iš medikų. Kad tokių atvejų būtų kuo mažiau, nuo vasaros mūsų poliklinikoje darbas organizuotas taip, kad pacientas pas šeimos gydytoją gali patekti tą pačią dieną. Toks prieinamumas padėjo sumažinti nepagrįstų iškvietimų į namus skaičių”, – teigė Dainavos poliklinikos direktorius (vyr. gydytojas) Giedrius Andziukevičius.

Šančių poliklinikoje ligonius namuose lanko šeimos gydytojai ar, reikalui esant, specialistai. Čia taip pat pasitaiko atvejų, kai žmonės be reikalo kviečia gydytoją į namus. Nevykti medikai negali, nes telefonu negali nuspręsti, kas tam ligoniui yra, ar iškvietimas pagrįstas, ar ne.

Šančių poliklinikos direktorės pavaduotoja Giedra Kvedaravičiūtė teigia, kad gydytojams eiti į ligonio namus ne visada būna saugu. Kartais pavojų kelia asocialūs žmonės, narkomanai, neblaivūs piliečiai. Užpuola šunys. Iškviesti gydytojai kartais ligoniui padėti negali, nes jų paprasčiausiai neįsileidžia į namus, o po to reiškia pretenzijas. G.Kvedaravičiūtė mano, kad nepagrįstų iškvietimų į namus sumažėtų, jei žmonės už juos turėtų susimokėti.

„Jei pacientas išsikvietė į namus gydytoją, pavyzdžiui, tik dėl to, kad jam parašytų naują kompensuojamųjų vaistų receptą, už tokį vizitą jis turėtų sumokėti. Toks sprendimas turėtų būti priimtas šalies mastu. Tada, manau, gydytojai nepagrįstai į namus tikrai nebūtų kviečiami”, – tvirtina G.Kvedaravičiūtė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.