Medicinos diagnostikos centre – unikalus plonojo žarnyno ištyrimo būdas – kapsulinė endoskopija

Medicinos diagnostikos centre (V.Grybo g. 32/10, Vilnius) pradedamas atlikti naujas Lietuvoje diagnostinis plonojo žarnyno kapsulinės endoskopijos tyrimas.

Kapsulinės endoskopijos tyrimo metodas yra kokybiškai naujas diagnozuojant plonojo žarnyno susirgimus: kraujavimą iš plonosios žarnos, navikus, Krono ligą, celiakiją. Nepakeičiamas, nes plonojo žarnyno negalima kokybiškai ištirti kitais įprastais endoskopiniais tyrimais, tokiais kaip gastroskopija (skrandžio endoskopinis tyrimas) ar kolonoskopija (storosios žarnos endoskopinis tyrimas). Kapsulinės endoskopijos diagnostika yra taip pat efektyvi išryškėjus tokiems simptomams kaip lėtinis viduriavimas, nepaaiškinami pilvo skausmai, svorio kritimas, geležies trūkumas, mažakraujystė ir slaptas gastrointestininis kraujavimas, prieš tai atmetus skrandžio, stemplės, storojo žarnyno ar kitų organų patologiją. Kai kurių lėtinių žarnyno ligų atvejais kapsulinė endoskopija parodo ligos išplitimą, taip pat padeda kontroliuoti, ar paskirtas gydymas yra efektyvus.

Kapsulinės endoskopijos tyrimas – naujas Lietuvoje ir neskausmingas plonojo žarnyno tiksliausias ištyrimo būdas. Tyrimas paprastai pradedamas ryte, nes prieš tyrimą pacientas turi apie 10 valandų nevalgyti. Pacientas nuryja vitamino piliulės dydžio kapsulę, kuri natūraliai slenka virškinamuoju traktu, filmuodama ir perduodama nufilmuotą vaizdą.

Kapsulei, vadinamajai ,,mikrovaizdo kamerai”, kurioje yra šviesos šaltinis ir vaizdo kamera, natūraliai slenkant virškinamuoju traktu, filmuojamas ir įrašomas plonosios žarnos gleivinės vaizdas. Vaizdas įrašomas į ausinuko dydžio prietaisą, kabinamą prie paciento diržo. Vėliau šį filmuotą vaizdą peržiūri ir įvertina gydytojas. Tyrimo metu pacientas jaučiasi komfortiškai. Praėjus 4 val. nuo tyrimo pradžios, pacientui paprastai leidžiama valgyti. Kapsulinė endoskopija leidžia be skausmo ir radiacijos spinduliuotės pavojaus apžiūrėti visą plonąjį žarnyną. Kapsulė yra vienkartinė, praėjusi virškinamuoju traktu, natūraliai pasišalina tuštinantis, nesukeldama jokio skausmo ar nepatogumo jausmo.

,,Kapsulinė endoskopija – visiškai naujas Lietuvoje plonojo žarnyno ištyrimo būdas, kuris užpildys diagnostinę spragą, atsiradusią įprastiniais endoskopiniais tyrimais – gastroskopija ir kolonoskopija – nepavykus nustatyti diagnozės”, – teigia Medicinos diagnostikos centro gydytojas endoskopuotojas med. dr. G.Radžiūnas. Kadangi plonasis žarnynas dėl ribotų ištyrimo galimybių dažniausiai yra laikomas „diagnostinė spraga”, todėl ligos čia dažnai diagnozuojamos pavėluotai, nevisiškai arba įtariama diagnozė lieka nepatvirtinta nepaisant daugybės mažą vertę teikiančių įprastų diagnostinių procedūrų.

Kapsulinės endoskopijos metodu tiriami suaugusieji ir vaikai, vyresni negu 10 m.
PillCam kapsulinio endoskopo gamintoja – įmonė Given Imaging Ltd (Izraelis) – neinvazinių gastroenterologinių sprendimų lyderė.

Šis modernus tyrimo metodas, papildęs Medicinos diagnostikos centro, esančio V.Grybo g. 32/10, Vilniuje, plačiausią pažangiausių diagnostinių tyrimų sąrašą, sudarys dar geresnes sąlygas gydytojams operatyviai ir tiksliai diagnozuoti pacientams susirgimus bei nedelsiant paskirti pagrįstą ir efektyvų terapinį gydymą ar atlikti reikiamą operaciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Medicinos diagnostikos centre – unikalus plonojo žarnyno ištyrimo būdas – kapsulinė endoskopija"

  1. asas lD

    ar ce ir skrandi mato pasako kas blogai su skrandziu??

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.