Balsavimo sistema išliks nepakitusi

Seimo nariai iki pavasario atidėjo diskusijas dėl savivaldybių tarybų rinkimo mišriu būdu

Pasiūlymai kardinaliai keisti savivaldybių tarybų rinkimų sistemą nesulaukė pritarimo Seime. Prie jų žadama grįžti jau po kitų metų vasario 25 dieną įvyksiančių savivaldos rinkimų, tad jie vyks pagal tokią pat sistemą, kaip ir ankstesnieji vietinės valdžios rinkimai.

Prieš porą mėnesių grupė Seimo narių pasiūlė pakeisti savivaldybių tarybų rinkimų sistemą taip, kad ji būtų panaši į Seimo rinkimų sistemą. Parengtuose kelių įstatymų projektuose buvo numatyta, kad pusė savivaldybių tarybų renkama pagal proporcinę rinkimų sistemą, tai yra balsuojant už partijų iškeltų kandidatų sąrašus. Kita pusė tarybos narių būtų renkama mažoritariniu būdu, tai yra rinkėjams balsuojant už atskirose apygardose iškeltus arba save išsikėlusius kandidatus.

Parlamente prieš savaitę netgi buvo surengta nemaža konferencija, skirta šiems pasiūlymams keisti vietinės valdžios rinkimų sistemą. Joje iš esmės teigiamai atsiliepta apie iniciatyvą, pabrėžiant, kad ji leis rinkėjui „tiksliai žinoti, kas savivaldybėje atstovauja jo interesams”.

Tačiau Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komitetas paprieštaravo parengtiems projektams ir atidėjo jų svarstymą iki pavasario. Tai reiškia, kad 2007 metų vasario 25 dieną įvyksiančių savivaldybių tarybų rinkimų sistemoje nieko pakeista nebus ir visos savivaldybės bus išrinktos proporciniu būdu, tai yra rinkėjams balsuojant tik už partijų iškeltų kandidatų sąrašus.

Komiteto vadovas Valentinas Bukauskas „Kauno dienai” sakė, kad Seimo nariai sutiko su parlamento Teisės departamento išvada, kurioje reiškiama abejonė, ar bus suspėta „protingu laiku” priimti visus pakeitimus įstatymuose ir juos įgyvendinti jau per ateinančius savivaldybių tarybų rinkimus. „Seimo teisininkai atkreipė dėmesį, kad Seimas dar šių metų liepos viduryje priėmė nutarimą dėl savivaldybių tarybų rinkimų surengimo kitų metų vasario 25 dieną. Nuo to nutarimo priėmimo oficialiai prasidėjo savivaldybių tarybų rinkimų politinė kampanija. Įstatymų priėmimo procedūra užtrunka tam tikrą laiko tarpą ir neaišku, kada tie pasiūlymai būtų Seime priimti. O jie kardinaliai keičia savivaldos rinkimų sistemą, todėl tų pakeitimų įgyvendinimas būtų pernelyg skubotas, chaotiškas ir neefektyvus”, – sakė V.Bukauskas.

Komiteto posėdyje dalyvavęs Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas taip pat pripažino, kad likus vos keturiems mėnesiams iki rinkimų būtų labai negerai iš esmės keisti pačią rinkimų sistemą.

Todėl ir buvo nuspręsta pasiūlymų dėl mišrios savivaldybių tarybų rinkimų sistemos įvedimo svarstymą atidėti iki Seimo pavasario sesijos, kuri prasidės kovo 10 dieną.

„Tai nereiškia, kad mes tuos pasiūlymus išbrokavome. Tiesiog būtų tikslingiau juos svarstyti jau po šių rinkimų ir taip geriau pasirengti kitiems savivaldos rinkimams, kurie vyks 2011 metais”, – sakė V.Bukauskas ir pridūrė, kad su tuo iš esmės sutiko ir įstatymo projekto iniciatoriai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.