Neringiškiai laukia politinio mesijo

Politinė epocha, kai Neringą valdė vos keli partiniai blokai, atsidūrė ant žlugimo slenksčio.

Kitais metais rinkimuose vienoje mažiausių šalies savivaldybių dalyvaus bent 8 partijos, iš kurių nė viena neturi aiškios lyderės pozicijų.

Politikai prognozuoja, kad kurortą valdys trapi koalicija, o išrinktas meras bus pasmerktas dirbti su mintimi, kad bet kada gali būti pašalintas iš savo posto.

Partinis detektyvas

2002-aisiais vykusiuose savivaldos rinkimuose Neringoje dalyvavo vos trys politiniai vienetai: 15 mandatų iškovojusi buvusio ilgamečio kurorto mero Stasio Mikelio sulipdyta koalicija „Už Neringos ateitį”, 5 vietas Taryboje gavę socialliberalai ir 1 mandatą laimėjusi liberaldemokratų atstovė Irma Baltrušaitienė.

Šiemet situacija visai kitokia – ryškaus politinio lyderio nėra. Dabartinio Neringos mero Viganto Giedraičio partinių drabužių keitimo istorijos pamažu ėmė virsti detektyvu.

V. Giedraitis kartu su S. Mikeliu ir būriu kolegų prieš Seimo rinkimus iš konservatorių perėjo į Darbo partijos gretas. Prieš daugiau nei mėnesį dabartinis Neringos vadovas darbiečius paliko ir paskui save nusitempė mažiausiai 4 Neringos miesto tarybos narius.

Šiuo metu kurorto politiniuose kuluaruose sklando gandai, kad V. Giedraitis linksta į socialdemokratų pusę ir net yra išsiuntęs prašymą priimti į Algirdo Brazausko vadovaujamą partiją.

„Vakarų ekspresui” socdemų Neringos skyriaus vadovas Algimantas Pupinis sakė, kad jam meras jokio prašymo priimti į partiją neperdavęs, esą dokumentai yra Vilniuje.

„Mes eisime atskiru sąrašu, ne kokia nors koalicija. V. Giedraitis sąraše būtų antras arba trečias. Dalyvaus ne mažiau 21 kandidato”, – sakė A. Pupinis, kurio atstovai daugiausiai Taryboje buvo iškovoję 2 mandatus.

Mūsų dienraščiui paskambinus vienai iš socialdemokratų lyderių Mildai Petrauskienei, teko išgirsti, kad V. Giedraitis ne tik ketina prisijungti prie socdemų, bet kad jau yra gautas jo prašymas.

Tačiau meras ėmė neigti tokius faktus: „Neturiu, ką pasakyti. Šiandien esu laisvas. Nepriklausau jokiai partijai. Nesu ir jokio raštiško prašymo išsiuntęs”.

Merui – oponentas

Kalbėdamas apie būsimus rinkimus, Neringos vadovas „Vakarų ekspresui” teigė, kad jam priimtiniausias variantas – suburti koaliciją.

„Niekas nieko naujo nebesugalvos. Koalicija būtų pats geriausias dalykas. Gali būti, kad rinkimuose dalyvausiu ir kaip nepartinis atstovas. Partija Neringoje, kurioje nuolat gyvena vos 2,5 tūkst. žmonių, nėra svarbiausias dalykas, nes labiau žiūrima į asmenybes”, – sakė jis.

Potencialaus mero rinkimų šachmatų lentoje kitais metais atsiras dar viena ryški figūra – V. Giedraičio politiniu oponentu taps dabartinis Neringos tarybos narys Arūnas Burkšas. Jis per 2002-ųjų rinkimus priklausė S. Mikelio koalicijai, tačiau buvo nepartinis.

Dabar A. Burkšas – Liberalų ir centro Neringos skyriaus vadovas. Politikas „Vakarų ekspresui” prisipažino šią partiją pasirinkęs paskatintas buvusio Palangos vadovo Raimundo Palaičio.

„Buriu vienminčių žmonių grupę, kurie turi miesto plėtros viziją. Man duota erdvė kūrybai. Į rinkimus eisiu jau šeštai kadencijai. Dabar Neringai reikia labai rimtų pokyčių. Šiandien valdžia neturi jokios rimtos miesto strategijos, vizijos. Karas tarp Savivaldybės ir Aplinkos ministerijos dėl plėtros, statybų ir kilo dėl to. Juk nėra net patvirtinto Bendrojo plano”, – valdymo trūkumus vardijo A. Burkšas.

Jo manymu, būsimoji kurorto Taryba bus labai marga, ir gali pasikartoti Palangos miesto tarybos variantas, kai dėl partinės įvairovės keičiasi valdžia, vyksta rietenos, stringa darbai bei nuo to kenčia bendruomenė.

„Su V. Giedraičiu galėčiau kartu dirbti. Manau, kad kitų metų rinkimų rezultatai iš dalies priklausys nuo jo apsisprendimo, tačiau dabar niekas nėra sustyguota”, – sakė politikas, kuris norėtų užimti ir mero postą.

Direktorė svyruoja

Neringoje sklando gandai, kad į meres taikosi ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė bei konservatorių Neringos skyriaus pirmininkė Aurelija Stancikienė.

„Vakarų ekspresui” ši politikė sakė apskritai abejojanti, ar dalyvaus savivaldos rinkimuose, nors kolegos partijoje ją patvirtino sąrašo lydere.

„Nesu apsisprendusi. Užtenka man ir Nacionalinio parko vadovės pareigų. Jei pavyktų gerai pasirodyti rinkimuose, įvyktų ne labai naudingas dviejų skirtingų institucijų susiliejimas: Savivaldybės ir saugomos teritorijos. Abi institucijos turi skirtingas pozicijas”, – sakė A. Stancikienė.

Anot jos, civilizuotame pasaulyje saugomose teritorijose gyvenantys žmonės iš to turi naudos, gauna kompensacijas, o Neringoje galioja tik draudimai.

„Ar Savivaldybėje, ar parke dirbčiau, vis viena dirbu bendruomenės labui. Apskritai favorito rinkimuose nėra, vietiniai žmonės sutrikę, nežino, už ką balsuoti. Liūdniausiomis prognozėmis, neringiškiai gali visai neiti balsuoti arba dalyvauti labai pasyviai”, – sakė A. Stancikienė.

Ji Neringoje nuolat gyvena ir dirba vos 4 metus. „Tačiau aš esu neringiškė. Ne tik deklaruoju savo gyvenamąją vietą, bet ir dirbu, išgyvenu dėl šio gamtos kampelio”, – paaiškino ji.

Rinkimai – neeiliniai

Racionalias ambicijas gauti bent 5 mandatus Taryboje puoselėja ir socialliberalai – pasak šios politinės jėgos Neringos skyriaus vadovo Gedimino Vaidilos, šie rinkimai busią neeiliniai.

„Po nepriklausomybės atgavimo tokių rinkimų dar nebuvo, nes dabar nėra ryškaus lyderio, apie kurį anksčiau burdavosi žmonės. Situacija – neprognozuojama. Absoliučios daugumos niekas nelaimės. Reikės Taryboje burtis į koalicijas, Taryba bus marga, o iš to – jokios naudos. Meras bet kada gali būti atstatydintas”, – mūsų dienraščiui sakė Neringos Tarybos narys.

Situaciją Neringoje jis pavadino politine migla, nes dabar net nėra aišku, kiek politikų Taryboje pasitraukė iš Darbo partijos, kurie, kur jie perėjo, koks partinis pasiskirstymas.

Liberaldemokratus į Pilietinės demokratijos partiją iškeitusi I. Baltrušaitienė sakė ir vėl dalyvausianti rinkimuose – esą šįkart žmonės partijas rinksis labai atsargiai ir vertins ne žodžius, o darbus.

„Status Quo niekas nenori. Dabar mes matome uždarytas langines ir mirštantį gyvenimą”, – teigė politikė bei verslininkė.

Kritikos valandėlė

Visi „Vakarų ekspreso” kalbinti pašnekovai nenoromis grįždavo prie Anapilin iškeliavusio S. Mikelio valdymo ir tikino, kad antro tokio mero nebebus, o neringiškiai tarsi laukia mesijo.

A. Stancikienė sakė, kad apskritai nebalsuotų nė už vieną šiuo metu žinomą kandidatą į Neringos merus.

„A. Burkšas? Kaip politikas jis turi begalę asmeninių interesų, atstovauja ne Neringos bendruomenei, o sau. Valdydamas visą Neringos komunalinį ūkį, leidžia, kad Kuršių nerijos miškai pavirstų šiukšlynais. Jam dėl to neskauda, neva kai nemoka pinigų, tai nieko ir nedaro. O S. Mikelis nepraeidavo pro šiukšlyną. Paveždavo visus pakeleivius. S. Mikelis turėjo Neringos viziją, o V. Giedraitis neturi”, – oponentus pliekė konservatorė.

Jai pačiai politikai taip pat negailėjo aštrių žodžių bei tikino, kad Neringoje žmonių akyse ji susikūrusi neigiamą įvaizdį.

Anot A. Burkšo, A. Stancikienė būtų naudinga bendruomenei tik tuomet, jei savo idėjas ir energiją nukreiptų kita linkme – esą dabar jos vykdoma politika atsisuka prieš neringiškius.

V. Giedraitis buvo kritikuojamas dėl to, kad kaip politikas yra pernelyg minkštas, neryžtingas, neturi ilgalaikės vizijos. Be to, jam trūksta charizmos.

Pats dabartinis meras buvo diplomatiškas: „Eidami į rinkimus, visi esame lygūs”.

„Vakarų ekspreso” žiniomis, savivaldos rinkimuose, be minėtų partijų, dalyvaus darbiečiai, krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis bei liberaldemokratai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.