Magistrams – studijos užsienyje, doktorantams – solidžios premijos

Garsių firmų parama akademinį jaunimą skatina kūrybiškiau rengtis profesijai ir mokslinei veiklai

Bakalauro ar magistro diplomo siekiantiems studentams, doktorantūroje studijuojantiems būsimiesiems mokslininkams didelė paspirtis – verslininkų parama. Jų skiriamos stipendijos ar suteikta galimybė pasimokyti užsienio universitetuose padeda geriau pasirengti savarankiškam darbui, įgyti daugiau profesinių žinių. Laimė nusišypsojo ir keliems Kauno technologijos universiteto (KTU) atstovams – vieni džiaugiasi solidžiomis „Werner von Siemens” skirtomis piniginėmis premijomis, kiti studijų atradimais su bendraamžiais dalijasi studijuodami Vokietijoje.

Džiaugiasi išsipildžiusia svajone

„Nuo šio spalio aš – Brėmeno universiteto studentė, čia atvykau laimėjusi šioms studijoms „Siemens” man skirtą stipendiją. Vokietijoje žadu gyventi ir mokytis vienus mokslo metus”, – sako KTU bakalauro studijas baigusi, o dabar Brėmene besimokanti magistrantė Stanislava Budvytytė. KTU Informatikos fakultete mergina yra įgijusi informatikos bakalaurės diplomą.

Sužinojusi, kad galės išvykti pasimokyti į užsienį, Stanislava labai apsidžiaugė. „Dar besimokydama Kaune, paskutiniame bakalauro programos kurse, buvau pradėjusi dirbti. Buvo nelengva. Svajojau gauti tokią stipendiją, kurios užtektų pragyventi ir galėčiau atsidėti vien mokslams. Džiaugiuosi, kad mano svajonė išsipildė”, – pasakoja Stanislava. Brėmeno universitete magistrantė kol kas lanko tik vokiečių kalbos kursus, specialybės paskaitos prasidės vėliau.

Stanislava studijuos skaitmeninę žiniasklaidą, mano, kad bus įdomu. Privalomus dalykus reikės mokytis tik du tris, visus kitus galima bus pasirinkti savarankiškai. Studentė įsikūrė bendrabutyje, kuriame gyvena atskirame kambaryje su visais patogumais. „Tik nėra bendros patalpos, kurioje galėtume visi vakarais susirinkti, artimiau susipažinti. Gerai, kad šalia mūsų, kelių lietuvių, gyvena ir latviai studentai. Visi kartu ir leidžiame laisvalaikį”, – dalijasi pirmųjų studijų savaičių įspūdžiais kaunietė.

Mokslo metai Brėmeno universitete prasideda spalio pabaigoje. Lietuvos universitetuose studijos suskirstytos į rudens ir pavasario semestrus, o Vokietijoje – į žiemos ir vasaros. „Po vienų studijų metų Brėmene grįšiu į Kauną, čia ir apsiginsiu magistro diplomą. Jį gavusi norėčiau dirbti Lietuvoje, nors ką gali žinoti”.

Studijos užsienyje – ne naujiena

Vaidas Gelažauskas, buvęs KTU Elektros ir valdymo inžinerijos fakulteto bakalauras, – Brėmene irgi naujokas. „Galimybė bent metus pasimokyti užsienyje – puiki proga pasitobulinti, pagilinti užsienio kalbos žinias, pabendrauti su atvykusiaisiais iš kitų šalių”, – teigia Vaidas. Vokietijoje vaikinas jau buvo išbandęs tenykščių studijų skonį – vieną semestrą pagal ES mainų programą mokėsi Miunchene, be to, „Bosch Eisenach” firmoje atliko gamybinę praktiką. Dabar „Siemens” skirta stipendija – vaikinui dar viena maloni staigmena.

Brėmeno universitetas, Vaido teigimu, architektūros subtilybėmis nepasižymi – yra modernus, šiuolaikiškas, jam – tik 35 metai. „Man patinka, kad čia viskas vietoje: didelė biblioteka, yra visos galimybės studijuoti savarankiškai – pradedant belaidžiu internetu visoje universiteto teritorijoje, baigiant moderniu užsienio kalbų mokymosi centru”, – apie aukštąją mokyklą pasakoja Vaidas. Brėmene jis visą mėnesį lankė vasaros kursus – mokėsi vokiečių kalbos, susipažino su Brėmeno ir kitų miestų įžymybėmis.

„Jei po dviejų mokymosi semestrų Vokietijoje gaučiau kokį gerą pasiūlymą, gal ir pasilikčiau. Bet grįžti į Lietuvą taip pat traukia”, – dalijasi sumanymais magistrantas. Laisvai vokiečių, anglų ir rusų kalbomis kalbantis „Siemens” stipendiatas mano, kad reikia išnaudoti galimybę dalyvauti įvairiuose konkursuose ir nepraleisti progos laimėti firmų skiriamas stipendijas.

Papildys asmeninį biudžetą

KTU automatikos fakulteto absolventas Vidas Raudonis nuo šių mokslo metų – informatikos inžinerijos doktorantas. 24 metų vaikinas patenkintas galimybe 3,5 tūkst. litų papildyti savo asmeninį biudžetą. Tokio dydžio piniginę premiją Vidas gavo kartu su dar dviem KTU atstovais. „Šeimos dar nesu sukūręs, tad visus pinigus skirsiu doktorantūros studijoms. Nuo pat mažens patiko kažką tyrinėti, kurti, išrasti. Gerais pažymiais baigęs magistrantūrą neabejojau, kad rinksiuos mokslininko kelią”, – pasakoja Vidas.

Jaunasis mokslininkas praėjusius mokslo metus praleido Brėmene. Ten, padedamas užsieniečių profesorių, gilinosi, kaip galima padėti žmonėms su negalia, parengė darbą apie smegenų ir mašinos sąsają robotų įrangai valdyti. „Tai, manau, perspektyvi mokslinių tyrimų tema. Norėčiau sukurti ir įrenginį, kuris padėtų akies vyzdžiu valdyti robotą”, – dalijasi sumanymais jaunasis mokslininkas.

Telekomunikacijų ir elektronikos fakulteto absolventas Gintautas Balčiūnas doktorantūroje studijuoja antri metai. Tyrinėjimų sritis – metrologija ir matavimai, joje, pasak doktoranto, galima irgi nemažai nuveikti. „Mokslinei veiklai ryžtasi nedaugelis mano bendraamžių. O profesūra universitetuose sensta, reikia kažkam ją pakeisti. Nors ne vien pedagoginis darbas vilioja. Jei įvairūs tyrimai patinka, laboratorijoje prie jų nepavargsti, kodėl nepabandžius sukurti kažką originalaus?” – svarsto vaikinas. KTU jaunųjų mokslininkų konkursuose Gintautas jau ne kartą laimėjo prizines vietas. „Siemens” vardinė premija, sako doktorantas, paskatins naujiems moksliniams ieškojimams.

Žinomos firmos premiją pelnė ir Telekomunikacijų ir elektronikos fakulteto magistrantas Darius Augulis, kurio tyrinėjimų sritis – biomedicininė inžinerija. „Gabus, iniciatyvus vaikinas tikrai vertas šios premijos. Dar būdamas bakalauru dalyvavo rimtuose projektuose, turi mokslininko gyslelę”, – gyrė savo auklėtinį Dariaus darbo vadovas docentas Vaidotas Marozas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Magistrams – studijos užsienyje, doktorantams – solidžios premijos"

  1. Tadas

    ir as ten buvau midu alu geriau ir burnoj daug turejau

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.